Boris Kovačev / CROPIX
SLUŽBENA PRESICA FURIJE

SILVA NAHVALIO HRVATE, A ŠPANJOLSKI NOVINARI U ČUDU ZBOG MODRIĆA 'Luka vam drži 50 posto igre'

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. lipanj 2016. 22:01

Luka Modrić zaista će preskočiti utakmicu? U rutinskoj razmjeni informacija španjolski novinari u kampu "La Roje" sa sumnjom su dočekali vijest da će lider hrvatske reprezentacije preskočiti utakmicu u Bordeauxu. Naravno da su čuli za ozljedu Realova nogometaša, no svi s kojima smo razgovarali pospremili su vijest u mapu o izborničkim nadmudrivanjima, uvjereni da je Modrić travnjak u Saint-Étienneu napustio iz opreza.

- Ako zaista preskoči utakmicu, bit će to pretežak hendikep za vašu momčad. Napišite da je on 20 posto hrvatske reprezentacije, da ne budem nepristojan, iako zapravo mislim da vam drži 50 posto igre - kaže novinar Mediaseta, kompanije koja drži sva televizijska prava na utakmice španjolske nacionalne momčadi na Euru 2016.

Pitanje o Modriću nije mogao preskočiti ni David Silva koji je sinoć uoči treninga u društvu Marca Bartre (ovoga ljeta zamijenio Barcelonu za Borussiju Dortmund) izašao pred novinare.

- Modrić je klasni nogometaš, vrlo važan u klubu i reprezentaciji. Ipak, ne mogu odgovoriti na pitanje je li njegovo neigranje više hendikep za Hrvatsku ili olakšanje za nas. Fokusirani smo na našu igru i naše planove, s Modrićem na terenu ili izvan terena. Osobno cijenim sve hrvatske nogometaše kao znalce i fine tehničare, mislim da vaš izbornik ima više nego pristojan broj igrača s kojima će složiti igru. Uvjeren sam da su Španjolska i Hrvatska momčadi s dva najbolja vezna reda na Euru 2016. i siguran sam da su prvo i drugo mjesto u skupini rezervirani za nas i Hrvate - objašnjava Silva.

Taj 30-godišnjak već cijelo desetljeće nosi dres reprezentacije i zabilježio je 100 nastupa. U Francusku je stigao ne skrivajući ambiciju da obrani naslov i zacementira status "La Roje" kao velesile.

- Mi smo aktualni europski prvaci i nemamo pravo ispred sebe stavljati umjerene ciljeve. Želimo obraniti titulu i uvjeren sam da ćemo to učiniti ako nastavimo igrati ovako kako smo igrali u prve dvije utakmice. Znači li to da smo favoriti protiv Hrvatske? Favoriti smo cijeli turnir, ali ne bih rekao da smo izraziti favoriti u ovoj jednoj utakmici. U privilegiranom smo položaju jer ne moramo pobijediti, za prvo mjesto u skupini dovoljan je i remi. A prvo mjesto moramo osigurati jer donosi lakšeg suparnika u sljedećem krugu.

Kako se španjolski igrači nose s teretom velikih očekivanja? Na svakom natjecanju obavezni ste napadati zlato...

- Sami smo krivi za to, rezultati iz prošlosti nas obvezuju da ostajemo u vrhu. Generalno, momčad nema problema u tom smislu. Suigrači su s obje noge čvrsto na zemlji, dovoljno smo opušteni, znamo se izvući iz grča u teškim situacijama. Ipak je iza nas puno iskustva, puno zajedničkih utakmica u svim linijama momčadi.

Kakav je osjećaj igrati pokraj Andresa Inieste u ovakvoj formi?

- Iniesta je naš najvažniji igrač, on to pokazuje iz utakmice u utakmicu. Razina koju drži u klubu i reprezentaciji je zapravo nevjerojatna, volio bih kada bi cijela momčad mogla tako visoko podizati letvicu. Iniestin je nogomet naš najvredniji žeton u ovom projektu.

Marc Bartra je završio u krugu 23 kandidata jer Del Bosque voli njegov karakter i lojalnost momčadi, iako mu brojke nisu saveznici. Taj 25-godišnji stoper uglavnom je s klupe gledao suigrače u Barceloni i zbog male minutaže uoči Eura odlučio prihvatiti Borussijin "pojas za spašavanje". I ovdje će teško doći do prilike jer Pique i Ramos igraju na visokoj razini.

- Ovdje sam, spreman 100 posto i čekam priliku. Kada je dobijem, neću razočarati izbornika. Sutra? Ako se dogodi, znamo da je cilj pobijediti ili barem remizirati. Moramo kao prvi u skupini stići do sljedećeg kruga - rekao je Bartra.

Klupu dijeli s legendarnim Ikerom Casillasom. Hoće li veteran u Bordeauxu dobiti priliku sada kad izbornik ima manevarski prostor za eksperimente?

- Pitanje za 'mistera', ne za mene. Otprije znam da izbornik ne voli opuštanje i taktiziranje, a ponavljam još jednom da prvo mjesto zasad nismo osigurali.

Linker
12. svibanj 2024 11:09