Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX
PRIPREMA ZA RUSIJU

SLATKE DVOJBE IZBORNIKA ZLATKA DALIĆA Devetorica su skoro 'sigurna' za okršaj protiv Rusa, a postoje dvije dileme

TAKTIKA ZA RUSE U slaganju sastava protiv najdefenzivnije momčadi turnira bitnu rolu imaju desni i lijevi bek, što izbornika dovodi u dvojbu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2018. 18:33

Hoće li Zlatko Dalić i treći put izvesti postavu koja je krenula s Argentinom i Danskom ili će na Rusiju u preinačenom sastavu? Izbornik može biti zadovoljan većinom igrača, no neke stvari protiv Danaca nisu štimale, a Rusija, najdefenzivnija momčad na prvenstvu zahtijevat će posebno razrađenu ideju napadačke igre.

Zašto se postavlja nekoliko pitanja? Treba li uopće Marcelo Brozović kao zadnji vezni, ili Milan Badelj na tom mjestu, ili je najbolja varijanta ona provedena s Nigerijom koju su Modrić i Rakitić odradili u sredini terena, a Kramarić se kao povučeni napadač ubacivao između suparničkih linija te dolazio pred gol kao draga špica, što je potrebno ako se “ruši autobus“. Za igru protiv defenziva najvažnije je dobro djelovati po krilima, ali i da igrač sa strane ima koga tražiti u kaznenom prostoru, što je s Danskom više puta bio problem jer pred golom smo imali samo Mandžukića.

Obojica u formi

Budući Ivan Perišić nije demonstrirao svoje najbolje lice, Dalić bi mogao razmisliti. Ako bude inzistirao na trojici vezista, da umjesto Perišića šansu ponudi Kramariću jer baš takav majstor puno može napraviti protiv suparnika ruskog profila. Dalić ima vremena raščlaniti hoće li s Rusima preuzeti više inicijative i rizika ili ponoviti način igre s Danskom gdje se strpljivom izvedbom, čekajući pravu prigodu, na terenu boravilo 120 minuta. S pehom da Modrić nije zabio s bijele točke.

IVAN STRINIĆ WIDGET

No, ofenzivna igra ne ovisi samo o špicama, bitnu rolu imaju desni i lijevi bek. Dok je uloga Vrsaljka neupitna, s nadom da će barem u jednoj utakmici reprizirati Grčku iz Zagreba kad je imao prste u tri od četiri gola. Josip Pivarić djeluje svježe, u formi, napadački je sigurniji i boljeg centaršuta od Ivana Strinića pa nije isključeno da izbornik napravi promjenu na lijevoj strani. Strinić je startao u tri utakmice, imao boljih i lošijih dionica, s Danskom je zamijenjen nakon što se žalio na mišić.

PIVARIĆ WIDGET

No, prema vijestima iz reprezentacije, on je fit, spreman za novi nastup. Više se bazirao na obranu, s malo ofenzivnog doprinosa, iako je imao neke pokušaje. Kako je Pivariću obično zamjera defenzivna igra, a Strinić zbog toga ima prednost, tako je igrač kijevskog Dynama jači na suparničkoj polovici. Zato i on ima argumente, kao i s Islandom, kad je bio asistent, da započne utakmicu od prve minute.

Strinić ili Pivarić? Teško je reći da Dalić među njima može puno pogriješiti, za kojeg god da se opredijeli. Striniću je ovo treće veliko natjecanje, odradio je dva europska prvenstva, na oba bio dobar, iako mu se pamti izgubljena lopta s Portugalom nakon koje je primljen gol. No, to što je nekoliko igrača kasnije moglo prekinuti akciju, počevši od Badelja, ne priča se. U Rusiji je Strinić solidno odigrao s Nigerijom i bolje s Argentinom, tek mu je Danac Poulsen zadao dosta muka. On je lijevi bek broj 1, Dalić je više puta rekao da mu vjeruje i s pravom može očekivati da će tako biti i dalje.

Sitne dvojbe

Pivariću je aktualni Mundijal prvo sudjelovanje na velikom natjecanju, Francusku 2016. propustio je zbog ozljede, iako bi u koncepciji Ante Čačića vjerojatno bio prvi izbor. Uletio je bez treme, sigurno, sve do jedanaesterca koji nije zabio u raspucavanju. I on sada gaji veće nade da bi se mogao naći u prvih 11.

U četiri treninga, koliko će ih odraditi u Adleru pokraj Sočija, izbornik će odabrati startnu postavu. Za pretpostaviti je da osam ili devet igrača drži sigurnima, no i te ostale pozicije dosta će utjecati kao fizionomiju igre. Određeni upitnici su iskočili, što ne znači da je Dalić u velikim dvojbama. Zacijelo već ima koncept u glavi.

Linker
02. svibanj 2024 10:52