REUTERS/Jim Young / REUTERS
NAŠE GORE LIST

SLAVNI AUSTRALSKI HRVAT ZA SN 'Čuo sam da ima jedan strašan tu. Šarić se zove. Navodno je čudo'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 09. kolovoz 2016. 18:55

Postoje neki trenuci na Igrama - doduše, rijetki su takvi - kad imate povlasticu. Iako je od utakmice između Australije i Francuske prošlo kakvih pola sata, društvo u mixed-zoni nije se razilazilo. Nešto ranije je Australija ponizila Parkera i prijatelje, a novinari su ostali čekati najbolju priču prvog dana Andrewa Boguta.

Australski Hrvat nije ni trebao zaigrati na Igrama, za vrijeme pete utakmice NBA finala - a podsjetimo, Warriorsi su tada vodili 3-1 u seriji - Bogutu je stradalo koljeno, na njega je pao J.R. Smith i liječnici su rekli, “ništa od ništa”. Barem dva mjeseca. U međuvremenu je Golden State izgubio tri uzastopne utakmice u finalu, LeBron James im nije dopustio obraniti naslov, a Bogut je “tradeiran” u Dallas.


Recite mu da smo Hrvati

No, pustite to. Iza ugla su bile Igre. Potpuna zabrana treniranja je istjecala dva dana uoči otvaranja. No, Bogut nije previše razmišljao. Samostalno je trenirao i stigao u Rio. Imao je svoje mjesto u 12, imao je i šansu. Prvi pick NBA drafta 2005. I Australci su se odlučili kockati. Ako ide, super, ako ne, ništa, igrat će sa 11 ljudi. Išlo je, i te kako! Već od prve utakmice. Andrew Bogut odigrao je 23 minute kontra Francuze, za to je vrijeme ubacio 18 poena, samo je jednu loptu promašio iz igre (9-19), četiri je puta skočio i podijelio pet asista.

I zato su ga svi čekali!

- Ako možete Bogutu reći da smo iz Hrvatske - kazao sam glasnogovorniku australske reprezentacije dok je Bogut davao izjave hrpi novinara.

Čovjek se nasmijao, znao je da neće biti problema.

REFILE-ADDING PLAYERS 2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group A Australia v France - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Nando de Colo (FRA) of France, Andrew Bogut (AUS) of Australia, Aron Baynes (AUS) of Australia and Joe Ingles (AUS) of Australia compete.  REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Jim Young / REUTERS

Testiraju me na droge

Andrew Bogut krupan je čovjek, zdravog, širokog osmijeha i da nema na sebi dres Australije, znali biste da je naš čovjek. I dobar sugovornik. Odličan.

- Ha, tko zna što će biti! Sad me testiraju na droge nakon utakmice, možda nešto otkriju, ha, ha, ha...

Nitko nije vjerovao da se može oporaviti do Igara.

- Nisam vjerovao da ću se stići oporaviti. Htio sam si dati šansu. Htio sam doći u Rio. Ne budem li mogao, ništa, sjest ću na avion i nazad.

Imao je zabranu do dva dana uoči Igara.

- Jest, ali odlučio sam doći i probati. Ako mi se u koljenu bude stvarala voda, ako ne budem mogao, otići ću. No, sve je bilo OK.

I više nego OK.

- Nisam znao da mogu ovako odigrati kao protiv Francuske. Za mene je odlična stvar što smo tako odigrali jer dugo vremena nismo s pobjedom otvorili Igre.

Mogu li Australci osvojiti medalju? S obzirom na to kako su izgledali protiv Francuza...

- To je goal za nas.

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group A Australia v France - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Andrew Bogut (AUS) of Australia and Joffrey Lauvergne (FRA) of France in action.  REUTERS/Mark Ralston/Pool FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Mark Ralston / REUTERS

Cilj je htio reći, on je jedan od one djece naših iseljenika koji često tu i tamo ubace neku englesku riječ, pa ispadne jako simpatično.

- Nisu Igre u današnje vrijeme doći na njih i kazati, “ajmo bit’ u četvrtfinalu”. Dođeš i ideš na zlato. OK, u našem sportu postoji SAD, ali ako ne postoji šansa za zlato, onda srebro, bronca, to je ono što tražimo.

Je li bio u Selu, do zgrade u kojoj su Hrvati?

- Nisam još bio, ali vidio sam Roka Ukića u restoranu, pozdravili smo se, popričali. Dobri smo si.

Lani je Andrew Bogut doveo cijelu reprezentaciju Australije na pripreme za kvalifikacije za Igre u Novalju. Kako je to sredio?

- Oni su me pitali znam li negdje u Europi mjesto na kojemu bi započeli pripreme.Rekao sam da znam. Kad sam u Novalji, i ja treniram u toj dvorani, momci su rekli, može. Bili smo u hotelu, trenirali.

A i Zrće je blizu?

- Ma, ne, bili smo u Zrću jednom po danu, nismo se ubili u piću.

Rekao je zapravo, “ubili na piće”.

- Ma, to su bile pripreme, bilo je ozbiljno.

Je li se netko od suigrača ovo ljeto vratio u Hrvatsku, je li im se dopalo?

- Mislim da još nisu imali vremena.


Čujem da je Šarić čudo

Vratili smo još malo korak unazad. U 2011. Kad je u NBA bio lockout. I kad je postajala opcija da bi Cibona mogla dovesti Andrewa Boguta. Je li u toj priči bilo istine?

- Blizu je bilo. Međutim, nisu imali ugovor, a ni lovu. Kasnije sam čuo da su oni mislili da odigram za džabe, ha, ha, ha...

S kim je razgovarao?

- Nazvao me Prkačin, imao je kontakt preko frendova. Onda sam bio na kavi s gradonačelnikom, onim...

Bandićem?

- E, on je došao na kavu. No, nismo ništa završili.

Možda jednom drugom zgodom. Konačno, ovo ljeto završio je u Dallasu. Muči li ga još poraz u finalu?

- Ma, muči malo, posebno to što nisam mogao igrati, što ga nisam mogao završiti. Šteta. Pao je J.R. Smith na moje koljeno, puklo je. Teško je bilo, za glavu posebno. Kasnije taj detalj nisam mogao ni pogledati na snimci. Onda sam se okrenuo na pozitivu, na Igre, na šansu da budem ovdje.

2016 Rio Olympics - Basketball - Preliminary - Men's Preliminary Round Group A Australia v France - Carioca Arena 1 - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Nando de Colo (FRA) of France drives between Andrew Bogut (AUS) of Australia and Aron Baynes (AUS) of Australia. REUTERS/Jim Young FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
REUTERS/Jim Young / REUTERS

Tu se ubacio Milun Nešović iz Žurnala. Australija će na Srbiju. Bogut će imati dvostruki motiv.

- Bit će teško. Oni su među najboljima u Europi, nemaju izraženu zvijezdu, ali su momčad, uz dobre trenere. Hrvatska je tu u istoj priči. Moramo biti disciplinirani na toj utakmici, budemo li bacali lopte po autu, bit će teško. Ako bude kao protiv Francuske, bit će super.

Konačno, kad je odlazio, uz “bok i vidimo se”, kazao je pokoju o Hrvatima iz NBA...

- Pratio sam malo Hezonju, posebno sam gledao Orlando, jer je tamo Skiles bio trener, a s njim sam dobar još vremena kad sam bio u Bucksima. No, rekao mi je Ukić da ima jedan strašan tu.

Koga mu je to Ukić nahvalio?

- Šarić se zove. Navodno je čudo, čujem da ide u NBA. Moram to pogledati, kazao mi je Roko da je mali čudo.

I Andrew Bogut je čudo. Priča dana prvog dana olimpijskog turnira. Podvučena hrvatskim.

Linker
05. svibanj 2024 02:39