O. BJELOKOSTI - ZAMBIJA

'Slonovi' jurišaju na naslov protiv upornih Zambijaca koji su spriječili 'finale iz snova'

Uporni Zambijci uskratili su nam spektakularno finale Gana-Obala Bjelokosti, iskoristili su umor 'Crnih Zvijezda' u polufinalu i našli se u prilici ostvariti najveći uspjeh u povijesti svoje zemlje.
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 12. veljača 2012. 11:21

Dosad su dvaput stigli do finala, ali u oba navrata morali su se zadovoljiti srebrom.

Realno očekivanje i za danas, obzirom na individualnu kvalitetu, ali i prikazanu igru. Ipak, igrači trenera Renarda vjeruju da mogu do još jednog iznenađenja.

- Mlađi igrači su protiv Gane naučili da se ne moraju bojati velikih imena, na terenu je samo po 11 nogometaša na svakoj strani. Obala Bjelokosti je vrh, veliki su favoriti, ali mi imamo svoj trenutak. - kaže golman Mweene.

Međusobnih susreta u bližoj povijesti nije bilo, najsvježiji datira još iz 1994. kad su i igrali svoje zadnje finale. 'Slonove' su tad savladali u skupini s 1:0.

Put velikih favorita bio je puno impresivniji od suparničkog, i nakon polufinala ostali su jedina ekipa bez primljenog gola, te jedina koja je pobijedila sve svoje utakmice, kao i sva poluvremena - pet puta vodili su po 1:0 nakon 45 minuta.

Mali im je pružio čvrst otpor, ali pobjednik nikad nije došao u pitanje, 'čelična' obrana izbornika Zahouia jedva da im je prepustila poneku priliku. Strateg 'Slonova' isto očekuje i danas:

- Obrana je bila čvrsta i disciplinirana tokom cijelog turnira. Neuspjesi iz prošlosti su nas naučili da dok god čuvamo svoju mrežu netaknutu, možemo napraviti razliku na drugoj strani.

Oni su također dvaput igrali finale, ali jedno su i osvojili, 1992. Kao i suparnici, bit će u najjačem sastavu, nemaju ni ozljeda ni suspenzija.

Za kraj, statistika koja dobro ilustrira kvalitativnu razliku: s preko 83% uspješnih pasova Obala ima najviši prosjek na turniru, s ispod 70%, Zambija najniži.

Linker
21. svibanj 2024 19:15