Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
MRMIĆ NE ŠIRI DRAMU

'SLUČAJ DOMAGOJA VIDE' Hrvatski stoper zasad guta gorke knedle u Bešiktašu. Hoće li ga to koštati mjesta u reprezentaciji?

SLUČAJ VIDA Hrvatski stoper u Bešiktašu nema očekivanu minutažu, ali trener vratara istanbulskoga kluba Marjan Mrmić ne širi dramu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. travanj 2018. 18:26

Domagoj Vida vjerovao je da će Istanbulu dočekati “dolme i baklave”, a zasad guta gorke knedle. Vidio je to i trener kijevskog Dynama Aliaksandr Hackevič i zapjevao mu “Sine vrati se...”. No, Vida je od Turaka dobio uvjete kakve ni paše nisu imali, samo za prvu sezonu 3,5 milijuna eura neto, pa potom sve više i isplati mu se potruditi. Hoće li ga koštati mjesta u nacionalnoj vrsti na Mundijalu danas ovisi isključivo o Dalićevoj prosudbi.

Jer Vida je odigrao tek tri utakmice za Bešiktaš u prvenstvu u udarnih 11, posljednju s Fenerbahčeom 25. veljače. Trebao je i s Bayernom u Münchenu u Ligi prvaka, ali kraj mu se dogodio već u 16. minuti. Crveni karton i hladan tuš. U pet recentnih susreta u borbi za titulu, od kojih su četiri dobili, skupio je 14 minuta na zadnjem s Göztepeom i to kao - branič. Ne stoper. Na radaru Senola Günesa njegovo ime nije osvijetljeno.

Vedran Ćorluka godinama je vođa defenzive, Dejan Lovren računa da će danas u polufinale Lige prvaka, pa iako je Vida bio na visini zadatka s Peruom i Meksikom ostane li u drugom planu neće mu biti lako sačuvati poziciju među Vatrenima. Međutim, Marjan Mrmić, trener u stručnom stožeru Hrvatske i Bešiktaša, koji ga vidi svaki dan na treningu, ne da na Vidu. Po njemu, za najpoznatijeg Donjomiholjčanina nema brige.

- U Bešiktašu je jaka konkurencija, vidite te imena: Pepe, Medel, Tošić... mnogo je kvalitete kod nas koncentrirano. Naravno da Vida nije sretan što ne igra, sad kad je ušao bio je bočni, to nije njegovo mjesto, ali je vrlo kvalitetno odradio. Protiv Perua i Meksika je djelovao na potrebnom nivou. Tko će na teren tema je za izbornika, mogu samo reći da je Vida takva kvaliteta da bi bilo kojoj ekipi bio pojačanje. Splet je okolnosti u klubu što ne igra više. Do kraja je šest kola i Kup, koliko će dobiti minutaže ne mogu reći, ali njegov nastup na Svjetskom prvenstvu nije upitan. Bit će spreman, normalno radi i priprema se, u bilo kojem času, ako mu trener ponudi šansu, odgovorit će 100 posto - kaže Mrmić i svjedoči da nije klonuo duhom.

- Vida je i dalje vedar kao uvijek, otkad ga znam. Na treningu niti s jednom gestom ne pokazuje da bi bio uvrijeđen što čeka šansu na klupi ili uđe u drugom poluvremenu. Svi će reprezentativci doći na pripreme u istom tretmanu pa ćemo vidjeti tko je spreman, a tko nije. Puno će pokazati Daliću dvije utakmice uoči Rusije s Brazilom i Senegalom. Domagoj je pravi profesionalac, radi maksimalno, uđe li na minutu ili igra od starta daje cijeloga sebe.

Drži da će u lipnju demonstrirati što i protiv Meksika, da se na njemu ne vidi previše kako je na “listi čekanja”.

- Nije ni prije Perua i Meksika nije imao preveliku minutažu, a u Americi je pokazao da je stabilan i u formi, da se na njega može osloniti. No, izbornikova je zadnja - zaključuje Mrmić.

U Francuskoj su igrali Ćorluka i Vida, u to doba Lovren se zamarao vlastitim temama. Dalić ga je na svojoj premijeri u Kijevu koristio kao desnog beka jer s Vrsaljkom je pokrivao lijevu stranu. U Americi nam nije djelovao potišteno, iako za intervju nije bio raspoložen. Zadnje što nam je rekao - kad u klubu sve dođe na svoje. Zasad se to očito nije dogodilo, no nije jedini koji ne igra. Još od Leverkusena, gdje ga nisu prepoznali u punini, pa je afirmaciju potražio u Maksimiru, standardnost u ekipi bila mu je jak adut. Otkako je u A vrsti prvi se put suočava s klupom.

Bešiktaš se bori za titulu i trener vjerojatno neće puno mijenjati. Trenutačno su treći, iza Baksehira i Galatasaraya.

- Bit će napeto do kraja. Galatasaray ima nešto teži raspored, igra i s nama, tu je i nekoliko nezgodnih gostovanja, istekla je kazna Quaresmi, tako da ćemo biti jači. I drugi odlučuju o nama, ali normalno je da imamo ambicije treći put zaredom osvojiti prvo mjesto - konstatirao je Mrmić.

Vida je bio pravak Hrvatske i Ukrajine, još jedna kruna titula i vitrini došla bi kao melem. A onda će demonstrirati je li mu “turska kupelj” štogod uskratila igračku moć.

Vida u Bešiktašu

21/01/18. Antalyaspor 2:1
- 90 minuta
26/01/18. Kasimpasa 2:1
- 31 minuta
30/01/18. Genclerbirligi 3:1
- 90 minuta
02/02/18. Bursaspor 2:2
- 90 minuta
06/02/18. Genclerbirligi 1:0
- 90 minuta
10/02/18. Karabükspor 5:0
- 34 minute
16/02/18. Konyaspor 1:1
- 31 minuta
20/02/18. Bayern 0:5
- 16 minuta
25/02/18. Fenerbahče 3:1
- 63 minute
01/03/18. Fenerbahče 2:2
- 45 minuta
05/03/18. Trabzonspor 2:0
- klupa
10/03/18. Genclerbirligi 1:0
- klupa
14/03/18. Bayern 1:3
- suspendiran
18/03/18. Basaksehir 0:1
- klupa
31/03/18. Alanyaspor 1:0
- klupa
07/04/18. Göztepe 5:1
- 14 minuta

Linker
01. svibanj 2024 11:52