Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

SN ANALIZA PREKIDA DINAMOVOG EUROPSKOG POSTA U maglovitom Maksimiru odavno nije bilo bistrije nogometne vizije...

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. studeni 2018. 00:11

Bilo je ovo jednostavno predvidjeti. Logika nogometa upućivala je na okvir dominacije Dinama protiv Spartaka, i to se u sinoćnjoj utakmici vrlo jasno spoznalo.

U maglovitom Maksimiru odavno nije bilo bistrije nogometne vizije. Kako smo i najavljivali, modra momčad toliko je uvjerljiva u ovosezonskom europskom pohodu da oko rezultata doista nije trebalo strepiti. Čak ni onda kada je slovačka momčad iz jednog od rijetkih uspješnih udaraca na gol, u 63. minuti smanjila na 1:2. Dinamo je izrazito kvalitetnija momčad, koja je nakon vodstva od 2:0 čak malo smanjila gas, ali čim se Spartak malo pridigao, odmah su Modri reagirali. Učinjeno je to na simboličan način.

Remeteći faktor

Prvo je trener Bjelica logično reagirao i izvadio iz igre umornog Gavranovića, uveo novu energiju u liku Petkovića. Potom je Dinamo stisnuo visoko obranu gostiju i upravo je Petković presjekao loptu i onda je precizno poslao prema Oršiću i lakom ziceru za 3:1. U tom pogotku sažeta je sva europska priča polusezone. Zrelo upravljanje momčadi, taktička logika, kvalitetan, raznovrstan i kompaktan kadar te ogromno samopouzdanje. Sve to za natjecateljsku logiku koja je donijela prvo europsko proljeće nakon 49 godina posta...

Magla je bila jedini remeteći faktor vrlo značajne večeri Dinama. Pun stadion i težina uloga doprinijeli su atmosferi priličnoj velikom događanju, s uzvišenim ciljem. Donekle je to zgrčilo terenski izraz Modrih u prvim minutama, kada su gosti još bili u zgusnutoj formaciji čvrstog defenzivnog bloka. No, svakom minutom, svakom akcijom, Dinamov je pritisak slabio taj defenzivni blok. Mudro su domaći širili igru na bok jer su tako i širili centralu slovačke obrane, pa su vezisti iz drugog plana mogli ulaziti između linija (i posljednje linije). Tako je stvoreno više prilika, a najveću je propustio realizirati Gojak.

Logika nogometa

No, kako to obično biva kada momčadi ide sve po logici nogometa, upravo je Gojak golom zaključio izvrsnu kolektivnu ofenzivnu akciju Modrih u 22. minuti. Od tog pogotka živjele su samo dvije dvojbe u Maksimiru - koliko će gledatelji s tribina i pokraj TV ekrana vidjeti od nogometa zbog magle, te puno važnije, s kojim će omjerom domaćini pobijediti Slovake.

Očekivano su Dinamovi igrači bili dominantni u svim statističkim elementima, posjedu, šutovima na gol, uspješnim akcijama i ostalom. Spartak jednostavno nije imao kvalitete da ugrozi tu dominaciju, ali su se zdušno borili, i vrlo korektno, da ostave što bolji dojam. Taktički red i skladna pokretljivost formacije, tehničko proigravanje, hitrina akcije, okomitost i strpljivost, sve su to značajke Dinamova europskog pohoda od srpnja do večeras. S takvom logikom nogometa nije onda moglo završiti drugačije nego epohalnim rezultatom, plasmanom u proljetni krug velikih utakmica...

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Tri izdvojena razloga zašto je u Maksimiru završilo 3:1

1. Kontinuitet visokog učinka

U ovom dvoboju bilo je samo pitanje hoće li Dinamo ostati u kontinuitetu maksimalnog pristupa i posljedično visokog natjecateljskog učinka. Već nakon 15-ak minuta bilo je jasno da se ritam prošlih utakmica ponavlja, a time i kvaliteta učinka.

2. Homogenost momčadi

Kompaktnost momčadi na terenu posljedica je očite homogenosti grupe. Modri se skladno kreću, linije su plitke, igrači kvalitetno pokrivaju jedan drugom leđa, ali i izvrsno trče (u prostor) bez lopte. U momčadi koja ne diše zajedno, teško je postići takvu skladnost.

3. Trenerska ruka

Dinamo je momčad koja je posložena i uvježbana treningu. To je rukopis trenera, koji se u vođenju postavlja bez galame i diktiranja, te govorom tijela šalje poruku mirnoće igračima. Izmjenama je Bjelica samo potvrdio vrsno čitanje tijeka igre.

Rezultati by SofaScore

Linker
04. svibanj 2024 08:38