Getty Images, sn ilustracija
PLES MILIJUNA U ENGLESKOJ

SPECIJALNI PREGLED SN-A NAKON POSLJEDNJEG DANA PRIJELAZNOG ROKA NA OTOKU Arsenal i Tottenham najviše trgovali, a evo koji je klub najviše potrošio

Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 16:50

Završio je prijelazni rok u Engleskoj. Drugu godinu zaredom tamošnji klubovi prestaju kupovati neposredno prije početka prvenstvene sezone koja kreće danas utakmicom između Liverpoola i Norwicha, a jučerašnji posljednji dan prijelaznog roka nije donijelo previše velikih uzbuđenja.

Od najvećih klubova aktivni su bili samo Arsenal i Tottenham, ali nije bilo previše spektakularnih transfera pa je na neki način taj posljednji dan bio refleksija svega što se u Premier League događalo ovog ljeta.

Iako su engleski prvoligaši ovog ljeta potrošili 1,54 milijarde eura, odnosno 100-ak milijuna više od prošle godine, velike zvijezde nisu došle na Otok. Najskuplji transfer ovog ljeta dogodio se između dva tamošnja kluba – Harry Maguire je postao najskuplji stoper svih vremena kada je Manchester United za njega platio 87 milijuna eura Leicesteru.

Najskuplji igrač koji je došao na Otok je Nicolas Pepe kojeg je Arsenal Lilleu platio 80 milijuna eura, a u top 10 transfera su još i Rodri, Joao Cancelo, Tanguj Ndombele, Aaron Wan-Bissaka, Mateo Kovačić, Youri Tielemans, Joelinton i Sebastien Haller.

Što se klubova tiče, na čelu po potrošnji je opet Manchester City koji je doveo pojačanja u vrijednosti od 167 milijuna eura. Iza njega je Manchester United s 159 milijuna eura, a slijede Arsenal (152,4 milijuna), Aston Villa (148,6 milijuna), Everton (119,9 milijuna), Tottenham (114 milijuna) i Leicester (106,1 milijun). Zanimljivo je da je najmanje potrošio Liverpool – samo 1,9 milijun eura na 17-godišnjeg Sepp van den Berga.

City je potrošio najviše, ali praktično nije doveo niti jedno veliko pojačanje. Rodri je plaćen 70 milijuna eura, a on bi trebao pojačati konkurenciju u srcu veznog reda dok je cijena za Joao Cancela 65 milijuna eura, ali u taj posao treba uključiti i odlazak Danila u Juventus koji je procijenjen na 37 milijuna eura. Ostali dolasci su prije svega ulaganje u budućnost, a City nije izgubio ni puno odlascima tako da će Pep Guardiola praktično imati istu momčad kao i lani, s pojačanom konkurencijom.

Istu momčad će imati Jurgen Klopp, a nakon što je Liverpool u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova dosta kupovao, ovog ljeta na Anfield nije došlo niti jedno veliko pojačanje. Njemački trener je uoči kraja mercata istaknuo kako jednostavno nije bilo pravih opcija s kojim bi pojačao momčad pa će Redsi napasti naslov s istim kadrom. Što se odlazaka tiče, tu Liverpool nije puno izgubio, otišli su igrači koji uglavnom nisu bili u prvom planu.

Chelsea ima FIFA-inu zabranu kupovanja igrača pa je jedini dolazni transfer na Stamford Bridge bio onaj Matea Kovačića na koji je Chelsea imao pravo. Frank Lampard tako u prvu prvoligašku sezonu ulazi bez novih imena, ali i bez do sada ponajboljeg igrača Edena Hazarda koji se priključio Realu.

Tottenham je bio dosta aktivan ovog ljeta, ali ostat će upamćen po neostvarenim transferima. Pisalo se dosta o dolasku Paula Dybale i Coutinha, ali to je propalo pa se Mauricio Pochettino morao zadovoljiti Tanguyjom Ndombeleom, Ryanom Sessegnonom i Giovanijem Lo Celsom. Otišli su Kieran Trippier i Vincent Janssen, a navijači Spursa još uvijek moraju brinuti oko sudbine Christian Eriksena za kojeg je veliko zanimanje pokazao Real.

Coutinho se spominjao i oko Arsenala, ali njima je glavna meta bio Nicolas Pepe iz Lillea. Osim njega, 'Topnici' su doveli Danija Ceballosa te se pojačali u obrani, a zanimljivo je da su prilično skupo platili 18-godišnjeg Williama Salibu samo da bi ga ostavili na posudbi u Saint-Etienneu. Iz momčadi su otišli Aaron Ramsey, Danny Welbeck, Laurent Koscielny i Alex Iwobi dok se Petr Čech umirovio.

Što se Manchester Uniteda tiče, oni su srušili rekord u cijeni za jednog stopera (Harry Maguire) te desnog beka (Aaron Wan-Bissaka), Ole Gunnar Solskjaer je želio dovesti i Dybalu, odnosno Marija Mandžukića, ali nije uspio doći do njih. United je skupo prodao Romelua Lukakua, otišao je i Ander Herrera, a Real se još uvijek nada da može privući Paula Pogbu.

Što se ostalih tiče, spomenimo kako je Everton dobro trgovao te doveo nekoliko dobrih igrača – na Goodison su stigli Alex Iwobi, Moise Kean, Andre Gomes, Fabian Delph, Jean-Philippe Gbamin i Djibril Sidibe, a od važnih odlazaka zabilježimo prodaju Idrissu Gueyea u PSG. Leicester je otkupio Yourija Tielemansa te doveo Ayozea Pereza i Dennisa Praeta nakon što su prodali Maguirea.

West Ham se pojačao u ofenzivnom dijelu momčadi – stigli su Sebastien Haller, Pablo Fornals i Albian Ajeti, Watford je doveo Ismailu Sarra, najveće pojačanje Newcastlea je Joelinton, a Aston Villa je potrošila velike novce na čak 12 igrača od kojih je nazvučnije ime Wesleyja, napadača koji je stigao iz Club Bruggea.

Pomalo netipično ljeto u Engleskoj postavlja klubove u sličnim ulogama kakve su imale u prošloj sezoni. Kako će se sve rasplesti, ostaje tek za vidjeti.

Linker
02. svibanj 2024 06:34