Sailing Energy
ISPUNIO PROROČANSTVO

SPLITSKI LASERAŠ UŠAO U POVIJEST Još 1999. rekli su mu: Ti mali ćeš osvojiti olimpijsku medalju

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 16. kolovoz 2016. 22:10

Tonči tri ljubavi ima, na prvom mjestu mu je jedrenje i njegova zaručnica Sandra, na drugom Sato, mađarska vižla, lovački pas. I svima Tonči poklanja pažnju, maksimalnu, neograničenu. Sad je u Brazilu, u Rio de Janeiru, obuzet je isključivo jedrenjem, dok su Sandra i Sato ostali u Splitu, s mislima i molitvama na Tončija.

Dakle, Tonči Stipanović je prvi Hrvat s osvojenom olimpijskom medaljom u jedrenju. U njegovom klubu Mornaru, u splitskoj uvali Baluni, priprema se grandiozni doček. Možda će osim prigodnog vatrometa bit zborno otpjevana arija iz “Splitskog akvarela” Ive Tijardovića, ona koji svi Splićani itekako dobro znaju:

- Tonči, moj dragi Tonči…

Mornarevci su oduvijek doslovno živjeli za takvu počast, to da imaju osvajača olimpijske medalje u svojim redovima. Prvi olimpijac je bio šjor Tito Barač, pričuva u klasi “zvijezda” još u Helsinkiju 1952., njegov sin Tonko, vlasnik Croatela, omogućio je izravno praćenje svih deset regata pred Rio de Janeirom.

korijeni uspjeha - Kad naša televizija nije mogla ili htjela izravno prenositi regate u kojima su naši jedriličari u borbi za medalje - rekao je Toma Višić, 25-godišnji jedriličar Mornara - onda smo uz pomoć GPS lokatora na kompjutoru pratili plovove, prebacili to na televizijski ekran i navijali. Slali smo tako Tončiju naše poruke, dobre vibre da ustraje i osvoji medalju.

Tonči je, može se kazati, cijeli život u jedrenju, zajedno s drugima asovima našeg olimpijskog tima u Riju. Zamislite samo, kad je Stipanović bio drugi na Svjetskom prvenstvu u klasi Optimist 1999., zajedno su se natjecali, naravno u “optimistima” još i Šime Fantela, Igor Marenić, Ivan Kljaković-Gašpić, koji se sada u Riju bore za olimpijske medalje, te Joško Lalić, koji je sada trener dubrovačkog Orsana. Eto, gdje su korijeni uspjeha naših jedriličara.

proročanstvo - Zanimljiv detalj dogodio se na proslavi pola stoljeća sportskog društva Mornar 1999. - sjetio je Damir Višić, jedan od glavnih ljudi jedriličarskog kluba.

- U splitskom kazalištu, tadašnji predsjednik Ivan Bilić, inače otac slavnog nogometaša Slavena, pozvao je na binu najbolju članicu svih vremena Đurđicu Bjedov, koja je u Meksiku osvojila dvije olimpijske medalje, i onda rekao:

- A sad neka na pozornicu dođe naš najmlađi osvajač medalje sa Svjetskog prvenstva, to je Tonči Stipanović, koji će za Hrvatsku jednog dana osvojiti olimpijsku medalju.

Bilo je to pravo proročanstvo, Stipanović se tako i uspinjao po kategorijama pod vodstvom trenera Joze Jakelića i sad je karijeru okrunio u Rio de Janeiru.

U klubu su već danima svi na nogama, čak i prije nego je krenulo natjecanje. Svi su bili puni optimizma i vjere u sposobnosti svojeg najboljeg jedriličara svih vremena.

Istina, bilo je slavnih, kao što je nezaboravni Tonko Pivčević, mnogostruki prvak Jugoslavije u Finnu i olimpijac iz Rima 1960., posebno Mate Arapov, dvostruki olimpijac i idol mladih veslača, sad je trener austrijske reprezentacije.

mornarev kutić - Stipanovićevi roditelji Merica (57) i Ernest (59) vratili su se u Split da bi prisustvovali završnom činu nadmetanja u kultnom kutiću Mornara. Oni su bili na điti, jedrili su na svojem devetmetarskom “Cometu”, starom četrdesetak godina, u akvatoriju oko Hvara i čekali rasplet. Kad im je sin Nikša, dvije godine stariji od Tonča, javio da je medalja osvojena, vratili su se… Svi su bili na misi, zahvalili su Velikoj Gospi i zamolili je da bude od pomoći Tonču u završnom jurišu na zlatnu medalju.

- Kako je Tonči dobio nadimak Tončica? Ha, to je bilo davno, još kad je kao dječak, prilično sramežljiv, počeo jedriti u klasi Optimist - rekao je Nikša Stipanović, i sam dugogodišnji jedriličar, sad na krstašu.

velika obitelj - Osim roditelja Tonča Stipanovića u Mornaru će se okupiti stotinjak jedriličara, posebno mjesto ima Tončova zaručnica Sandra. Oni su se zaručili na romantičnom mjestu, prošle godine na Bahamima, gdje je Tonči sudjelovao na Svjetskom prvenstvu.

- Ovdje u Mornaru svi smo kao jedna obitelj - rekao je Filip Jurišić i naveo da su u klapi uz Višića i Lalića još i Luka Roki, Ante Kujundžić, Tonko Kuzmanić, Lovre Šerhat.

Zajedno će slaviti i stanovnici Meja, kvarta gdje su Stipanovićevi živjeli, pa kako je u blizini Mornar tako je otac Ernest, također jedriličar, poveo svoje sinove…

U Mornaru se nadaju da će sljedeća proslava osvajanja medalje u Riju uslijediti kod susjeda, u Labudu, u istoj uvali.

Linker
01. svibanj 2024 08:38