CROPIX
5.000 TRKAČA NA BUNDEKU

34. IZDANJE KROSA SPORTSKIH NOVOSTI NA BUNDEKU SRUŠILO SVE REKORDE Glavni urednik SN-a: Ponosni na Mateu, ponosni na Kros

Nema ničeg ljepšeg i korisnijeg od toga da se mladi bave sportom i kroz sport usvajaju vrijednosti koje će ih pratiti kroz život
Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 10. travanj 2017. 11:47

Na kraju, sa završetkom posljednje utrke 34. krosa SN, utrke studentica u toplom, prozračnom nedjeljnom danu na Bundeku, ukazala se najljepša slika i najslikovitija poruka Krosa.

Na pobjedničko postolje uspela se Matea Parlov kao studentica Kineziološkog fakulteta, a inače najbolja hrvatska trkačica, prvakinja i rekorderka u cijeloj paleti dugoprugaških disciplina.

Uz to i ambasadorica Krosa jer svoje prve trkačke korake i pobjede ostvarila je baš na ovom krosu da bi kasnije, nebrojenim pretrčanim kilometrima i treninzima, postala vrhunska atletičarka, a kao primjerna studentica pravi je uzor svim mladima za bavljenje sportom.

- Kakva bih to bila ambasadorica Krosa da i sama ne trčim? - odlučila je Matea, u srednjoškolskim danima uspješna sudionica Krosa SN, koja si je postavila najviše sportske ciljeve - Olimpijske igre u Tokiju 2020.

I uz to ostala vjerna trkačkim korijenima, tamo gdje je sve počelo, gdje je počela sanjati svoj olimpijski san, na stazi oko jezera Bundek.

Mi u Sportskim novostima ponosni smo što već 34 godine organiziramo Kros SN, najdugovječnije i najmasovnije prvenstvo u trčanju u prirodi za učenike osnovnih i srednjih škola te studentice i studente, i što na jednom mjestu okupimo tisuće mladih iz svih dijelova Hrvatske.

Ponosni smo na sportaše kao što je naša Matea.

Zadovoljstvo i inspiracija

Ponosni smo i na sve velike hrvatske sportaše, aktivne i one “u mirovini”, nositelje najsjajnijih olimpijskih i svjetskih medalja, koji su ponovo uveličali dan mladih trkača.

Teško je okupiti toliko sportaša iz najrazličitijih sportova na jednom mjestu jer sportaši ili su na natjecanju, ili na treningu, ili na žalost i na terapijama od ozljeda, a opet teško je i nabrojati sve oni koji su došli, a da nekoga slučajno ne propustimo: Damir Martin, Valent Sinković, Andrea Ivančević, Marijo Možnik, Anton Kovačević, Matea Matošević, Mladen Kršek, Klaudija Bubalo, Jelena Kajfež, Ratko Štritof, Dubravko Šimenc, Martina Zubčić, Iva i Ivan Radoš, Ana-Marija Bujas Čelan, Igor Pokrajac, Biserka Vrbek, Dario Šimić, Franjo Arapović...

Ponosni smo na to što smo, uz nemjerivu pomoć i angažman Hrvatskog atletskog saveza i Grada Zagreba, uz podršku naših pokrovitelja, u prvom redu HEP-a kao najvećeg donatora hrvatskog sporta, u mogućnosti organizirati natjecanje s više od 5.000 prijavljenih sportaša.

Dužnost svih nas, a posebno nas u Sportskim novostima kao vodećem i najpriznatijem sportskom mediju u Hrvatskoj, nije samo da promoviramo vrhunske rezultate i vrhunski sport, ples milijuna oko najslavnijih sportaša, nego da aktivno potičemo da se što više mladih uključi u sport, da im sport bude zadovoljstvo i inspiracija za sve životne izazove.

Nema ljepšeg i korisnijeg od toga da se mladi bave sportom i kroz sport usvajaju vrijednosti koje će ih pratiti kroz život.

Današnji svijet nudi im zavodljivu, ali opasnu poruku:

“Pobjeda nije najvažnija, pobjeda je jedino važna. Pobjeda je sve, pobjeda je navika!”

Zajedništvo je pobjeda

Riječi su to legendarnog NFL trenera Vincea Lombardija, peterostrukog prvaka s Green Bay Packersima. Ta sintagma nije nastala u doba vrhunskog profesionalnog sporta, koji je samo ogoljena preslika modernog društva u kojem prolaze samo oni najbolji i najljepši, najjači, najbogatiji, najbeskrupulozniji... Samo naj, naj, i najbolji od naj-naj.

Tako je to od antičkih igara, na kojima je jedino pobjednika čekao maslinov vijenac, a nije bilo srebrnih ni brončanih ni utješnih. Još je Homer zabilježio: “Sportašev cilj je pobjeda i ničim manjim od toga sportaš nije zadovoljan...” Rimski carevi preveli su to u državnu politiku “Dođoh, vidjeh, pobijedih...”

Poruka Krosa SN je ipak poput maratona - pobjednici su svi koji nadvladaju sebe i uđu u cilj. Svi koji su istrčali svoju dionicu na Bundeku zaslužili su jučer na Cvjetnicu svoj maslinov vijenčić.

Trčanje u prirodi iskonski je i najjednostavniji oblik kretanja, a još nam je draže što se u zelenoj oazi Bundeka pružila savršena prilika da se upoznaju i druže djeca od istočne Slavonije, do Istre i juga Dalmacije.

Baš to zajedništvo najveća je pobjeda i poruka Krosa SN.

Kao i to da ćemo već kroz koju godinu, na 40. ili 45. Krosu, baš poput Mateje Parlov jučer, pisati da je neki višestruki prvak i uzorni sportaš bio na startu 34. krosa SN, na Cvjetnicu 2017. godine na Bundeku.

Linker
30. travanj 2024 20:19