Foto: Tom Dubravec / CROPIX
PIŠE DRAŽEN PINEVIĆ

AJMO, HRVATSKA! Moramo se pomiriti da Duvnjaka nema i shvatiti da bez njega ne možemo igrati isto kao kada ga imamo! Ova momčad to može

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 18. siječanj 2018. 16:06

U drugi krug Eura u Zagrebu ulazimo razočarani splitskim raspletom i prilično zabrinuti. Naravno da ništa nije gotovo, no, kako sada stvari stoje, trebat će nam u zagrebačkoj Areni sve pobjede da se domognemo polufinala, a tamo nas čekaju jači protivnici nego u Splitu.

Bilo bi suludo pomisliti da nije Bjelorusija jedan od njih jer se radi o ozbiljnoj selekciji protiv koje će se morati i te kako iskrvariti da bi šansa ostala. A onda će Norveška vjerojatno biti utakmica odluke. Sami smo si to skuhali. Bili smo u strahu protiv Švedske, totalno blokirani da bismo pokušali išta.

Prije dvije godine u Poljskoj na Euru nakon poraza od Norveške u prvom krugu uspjeli smo se izvući i otići do polufinala čudom protiv Poljaka. Izgubili smo i u drugom krugu od Francuza, ali smo se nekako izvukli i na kraju otišli do borbe za medalje. Inače, to nije pravilo.

Što se dogodilo protiv Švedske? Gdje je nestala obrana koja nas je vukla cijelo vrijeme? Obrana kojoj su Island i Srbija zabili po 22 gola sada je primila čak 35. Makar smo zabili dobar 31 gol, ne možemo reći ni da je napad štimao kako smo željeli jer je pokazano dosta neodlučnosti, a Švedska je imala sjajno pripremljenu utakmicu da izblokira Cindrića i Karačića, a kada to učini... E, sad, možete pretpostaviti kako su to u stanju učiniti Francuzi, pa odmah može biti jasno da u nastavak natjecanja moramo ući s kudikamo više rizika i iskazati sav potencijal koji ovaj sastav ima.

Morali smo dati priliku pucačima

Lino Červar rekao je da protiv selekcija kao Švedska moraš biti strpljiv jer ako nisi, brzo te iskontriraju, što je činjenica. Ali je isto tako činjenica da se bez vanjskog šuta takve selekcije ne mogu otvoriti jer dobro znaju što to nama može biti najveći problem.

Činjenica je da nema Domagoja Duvnjaka, da nam silno nedostaje, posebno u situacijama kao u utorak u Splitu, ali njega neće biti i dalje i mi ne možemo nastaviti igrati kako smo igrali dosad, barem ne protiv takvih selekcija kao što je Švedska, a Norveška i Francuska čak su i bolje.

Mandalinić je za 20 minuta pokazao da može i da je u formi. Treba se vratiti na prvu utakmicu i reći da je Stepančić pokazao isto, pa na drugu kada im se priključio Mamić, a od dobre pomoći bio je i Buntić. Pa i Kopljar je zabio pet, no, treba reći da se on s distance teško odlučuje na to, ali ne gubi lopte i to je svakako u nekoj konstelaciji igre jako bitna stvar. U nekim fazama tandem Cindrić - Karačić je dragocjen, posebno kada čuvamo prednost, ali kada treba probiti visoki blok, a bit će sve viši i viši, kada stižemo protivnika, njima dvojici to nije lako.

Vrijeme je za Marića?

Možda je i ulazak Marića stvar koja nam napadački može donijeti rasterećenje za vanjsku liniju jer Marić je poznat kao odličan realizator s crte. Ukupno gledano, moramo pokazati više hrabrosti da bismo u konačnici dobili ono što želimo. Na prvoj većoj prepreci dobili smo po nosu, ali možda je to i dobro da se probudimo i prihvatimo činjenice koje trenutačno nisu na našoj strani.

Dobili 10 penala, srećom, nije bilo -10

Treba biti iskren pa priznati da smo pucali 10 penala protiv Švedske, da smo imali manje isključenja i da je prava sreća što nismo teže nastradali jer mogli smo, a onda bi to bilo još gore i opasnije jer i gol-razlika i međusobni skor u sudaru sa Švedskom mogu odlučivati u konačnici. Recimo, mi pobijedimo Norvešku, Norveška Švedsku i može biti krug, a onda tih -4 može biti jako nezgodno.

Preširoko u obrani, vratari na vjetrometini

Kada govorimo o obrani, ona je u prve dvije utakmice napravila posao, ali u trećoj nije sličila na sebe. Stajali su naši igrači daleko jedan od drugog, a Švedska jako dobro zna prepoznati situacije. Bili smo prespori za njihov brzi rukomet, izmjenu mjesta i odlične šutere, koji su radili ono što naši nisu smjeli do ulaska Mandalinića.

Bili smo daleko od njihove ruke i kada krivimo vratare, mora se uzeti u obzir da su bili na vjetrometini, a protiv vrhunskih to je jako teško braniti. E, sad kada nas je valjao Gottfridsson, onda možete pretpostaviti kako bi to mogli činiti Sagosen ili Claire u tandemu s Karabatićem, pa zato možda realnije zvuči da treba postojati obrana na koju se vratar brže i lakše može priviknuti nego na sve dosadašnje.

Protiv vrhunskih momčadi kakve nam dolaze teško je braniti svaki segment, posebno kada imaju lidere kakvim se pokazao Gottfridsson. Najgore što se dogodilo je da su nas izbušili sa svih pozicija, da je odličan bio Nielsen na crti, da su odlični bili na krilima, a da su nas Jeppson, Jakobsson i Lagergren otvorili kako su htjeli. Negdje nešto u takvim situacijama treba i žrtvovati da bi se protivniku suzio manevarski prostor. Švedskoj smo omogućili da izgleda savršeno - budimo iskreni.

Je li bila pogreška mijenjati Alilovića nakon samo dvije utakmice? Teško je reći jer je sigurno da ni Mirko nije briljirao, no, ostavimo tu vrstu procjena Šoli i Červaru, koji sigurno najbolje znaju kako u tom segmentu stvari napraviti boljima. Kako reče jedan naš legendarni obrambeni igrač, ne možemo pričati o pogrešci vratara kada dobijemo gol kroz dupli blok s vanjskog i to u suprotni kut. Da, tu se radilo o totalnoj dekoncentraciji, a tako je nemoguće išta obraniti.

Zaključak

Bit će pothvat ako uspijemo ući u polufinale, no moramo biti hrabri, puno hrabriji nego protiv Švedske kada su nam se nakon lošeg starta napunile gaće. Publika je ta koja nosi, nosit će nas i u Zagrebu, ali momčad je jedina ta koja pobjeđuje. Ova momčad je dobra, ima veliki potencijal i mora vjerovati u sebe.

Ziheraška igra na razini na kojoj želimo biti ne pomaže. Moramo se pomiriti da Duvnjaka nema i shvatiti da bez njega ne možemo igrati isto kao kada ga imamo.˝Ima puno razloga za vjerovati u mlade, jer ovo je njihova šansa života. Može Hrvatska biti puno, puno brža... Jer kada si brz, nešto se uvijek stigne i ispraviti.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 06:37