Slavko Petrović
 Snimio: Boris Arbanas / ALL
KROS SN-A

AKTUALNI HRVATSKI REKORDER NA DESET TISUĆA METARA 'Da nije bilo Krosa Sportskih novosti, možda se nikada ne bih bavio atletikom'

SLAVKO PETROVIĆ Aktualni hrvatski rekorder na 10.000 metara ističe golemu važnost Krosa SN, a stazu na Bundeku smatra idealnom
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. travanj 2018. 14:31

U subotu 21. travnja Bundek će još jednom okupirati nekoliko tisuća djece iz cijele Hrvatske. Na redu je 35. izdanje Krosa Sportskih novosti, natjecanja koje je u prošlosti bilo odskočna daska za velik broj budućih uspješnih sportaša. Jedan je od njih i Slavko Petrović (37), koji je prve atletske korake napravio upravo na Krosu, a u godinama koje su slijedile postao je vladarom srednjih i dugih pruga u Hrvatskoj. Još je uvijek hrvatski rekorder na 10.000 metara (28:24.32), pamti i 14. mjesto na Europskom prvenstvu u Göteborgu 2006, a uspješan je bio i u cestovnom trčanju. Nije bilo potrebno pitati sjeća li se prvog nastupa na Krosu.

Profesore, on je brz

- Sjećam se, kako se ne bih sjećao. To je bilo 1992. godine, Kros je bio u Maksimiru, zadnji koji se tamo održavao. Išao sam u peti razred - započeo je priču Petrović, koji premijerni nastup na Krosu posebno pamti po jednoj stvari.

- Dijelili su se listići za start, a profesor je kasnio. Došao je u zadnji trenutak, naša utrka samo što nije startala, a on je još morao ispisati imena na listiće. Prijatelji iz razreda rekli su mu: “Profesore, njemu ispunite listić, on je brz”, i tako sam uletio na start. Bilo je više skupina jer je staza u Maksimiru uska. Nisam znao kuda ide staza, samo sam krenuo i onda negdje kod tribine, kako se ide gore prema jezeru, pitao sam kojim putem trebam ići. Jedan mi trkač nije znao reći, ali došao sam do suca i on me usmjerio prema cilju. Pobijedio sam u svojoj skupini, ali sam sveukupno bio drugi.

Slavko prije toga nije trenirao atletiku, tako da je njegov uspjeh privukao pažnju.

- Poslije Krosa su me zvali da dođem u AK Dinamo, ali tata me tada još nije htio pustiti jer me nije imao tko voziti na treninge. Nakon toga sam i na Hanžekovićevu memorijalu osvojio medalju u utrci za klince i od jeseni sam počeo trenirati atletiku.

S obzirom na to da je danas trener u AK Svetice, može se reći da mu je nastup na Krosu SN-a usmjerio život.

- Kros je stvarno bio odskočna daska za mene, ne bih ni išao na taj Hanžek da prije toga nisam bio na Krosu. Ne znam zašto, ali na tom prvom Krosu na kojem sam nastupio dijelile su se dvije medalje, imam ih još uvijek doma. Ostalo mi je u sjećanju kako su te medalje zveckale u tramvaju kad sam išao kući - smije se Petrović.

Nije taj Kros bio posljednji na kojem je nastupio.

- U šestom je razredu Kros bio na Hipodromu i tamo sam pobijedio, a nakon toga je uslijedila pauza zbog rata. Onda sam ponovno trčao na Jarunu kad sam bio na fakultetu i tamo sam ponovno pobijedio. Na Bundeku nikad nisam trčao, ali mogu reći da je tamo staza odlična. Kako se trči oko jezera, ne može se kratiti, što djeca uvijek vole raditi. Pregledna je, dobra, idealno je to mjesto za Kros.

Na Krosu uvijek dobri

Danas kad gleda iz perspektive trenera, Petrović nema dvojbe oko važnosti Krosa SN-a za atletiku.

- Taj je Kros nešto najbolje što postoji. Dobro je što je uključena cijela Hrvatska jer neka djeca obično ne mogu ni doći do izražaja jer u mnogim sredinama nema atletskih klubova. Možda se ni ja ne bih bavio atletikom da nisam na Krosu vidio da sam dobar, nije me nitko povukao, a iz Zagreba sam. A kako je onda tek u nekim manjim sredinama. Zato je Kros jako dobar za selekciju, može se vidjeti tko je za srednje i duge pruge. Tamo među najboljima mogu biti samo oni koji stvarno jesu za to, masovan je i iznimno je teško pobijediti jer je start jak i većina klinaca koji ne treniraju popuca nakon pola staze. Tada dolazi do izražaja borbenost, želja i volja da guraš dalje, a to je iznimno važno za srednje i duge pruge, da možeš trčati do kraja u određenom ritmu.

Ove ćemo godine prvi put na Krosu SN-a imati i utrku građana na 4 km, na koju se mogu prijaviti svi.

- To je sjajno, neka bude što masovnije. Vjerojatno će među tim građanima biti i roditelja, uvijek je dobro da se obitelj druži i da roditelji budu podrška svojoj djeci u bavljenju sportom.

I iz Petrovićeva će kluba 21. travnja na Bundeku trčati velik broj klinaca.

- Prijavljujemo sve one koje škole ne prijave, a s obzirom na veličinu kluba, uvijek smo na Krosu dobro zastupljeni. Uvijek imamo visoko plasirane natjecatelje, uvijek smo dobri - zaključio je Petrović.

Linker
06. svibanj 2024 11:25