Foto: Marko Todorov / CROPIX
SUBOTA, 21. TRAVNJA U 9 SATI

AMBASADORICA KROSA SPORTSKIH NOVOSTI SAVJETUJE TRKAČE 'Dobro se zagrijte, obucite se lagano i čuvajte se laktarenja na startu'

MATEA PARLOV Ambasadorica Krosa Sportskih novosti savjetuje trkače koji će se u subotu naći na startu na Bundeku
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. travanj 2018. 00:14

Odbrojavamo sitno do početka 35. krosa Sportskih novosti. I ne samo mi, nego i tisuće učenika, studenata, a prvi put i običnih građana iz cijele Hrvatske koji će predstojeće subote doći na Bundek. Glavni cilj Krosa SN nije pobjeda, već druženje i uživanje u prirodi te uključivanje što većeg broja djece u sport.

No, Kros ipak ima i natjecateljski karakter, a oni malo ambiciozniji, koji vjeruju da se mogu boriti za vrh, zasigurno će se ovih dana posebno pripremati za utrku. Za sve njih nekoliko savjeta ima ambasadorica Krosa Matea Parlov, hrvatska rekorderka na 3.000 metara i aktualna državna prvakinja u istoj disciplini te u polumaratonu i cestovnoj utrci na 10 km.

- Mi atletičari obično u tjednu prije utrke radimo dionice koje su u tempu utrke. Dva dana prije treniramo nešto lakše, a dan prije same utrke radimo tonizaciju, tipa nekakve stotkice brže od ritma utrke, ali ne znam koliko je to klincima važno. No, ako mene pitate, najbolje je pripremati se na travnatoj površini, trčkarati i raditi nekakve uzbrdice - rekla je Matea.

Matea Parlov
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Matea Parlov

A kakvu bi prehranu jedna od naših najboljih trkačica preporučila sudionicima Krosa?

- Prije utrke se jedu ugljikohidrati, možda najbolje nekakva tjestenina sa sirom, ništa preteško. Dobro je pojesti i nekakvu žitnu pločicu i piti dosta tekućine. Ali uglavnom su ugljikohidrati bitni tjedan prije utrke.

Prema trenutačnim prognozama, vrijeme bi u subotu u Zagrebu trebalo biti sunčano i toplo. Kako se obući za takve uvjete?

- Vjerujem da će biti lijepo vrijeme, tako da se treba raskomotiti, obući kratke hlačice i majicu bez rukava. Ako bude malo hladnije, onda majicu s rukavima. Ali ima još jedna važna stvar koju ni moji sparing-partneri baš ne poštuju - na zagrijavanju treba biti malo bolje obučen. Ako bude toplije, na kratke hlačice bi trebalo obući barem još jedan sloj da se tijelo dobro zagrije prije same utrke. I treba se dobro istegnuti prije i poslije utrke da ne bi došlo do ozljeda.

Kako se postaviti na startu? U svakoj će kategoriji biti nekoliko stotina djece i gužva je neizbježna.

- Trkači koji su malo bolji, oni to i sami znaju, neka se stanu u prve redove zbog borbe za poziciju jer je gužva stvarno golema. Treba krenuti brzo da ne bi došlo do nekakvih padova jer se dosta ljudi laktari, ali opet uzeti tempo koji će moći držati cijelu utrku i, naravno, na kraju ga i pojačati. Dosta djece koja ne treniraju atletiku krene jako brzo i onda jedva dođe do cilja. Ali to su djeca, teško je njima odrediti optimalan ritam.

Kros je prošao put od Maksimira, preko Hipodroma i Jaruna do Bundeka. Upravo aktualnu stazu mnogi stručnjaci smatraju i najboljom.

- Ta staza uglavnom je ravna, meni se sviđa takva vrsta bez previše uzbrdica i nizbrdica. Ima i jedan manji betonski dio, ali to je samo dvadesetak metara. Posebno treba paziti na zadnjem dijelu, kad se ide u finiš, jer čim se dođe do mostića, zapravo je teško pretjecati. Utrka je uglavnom završena već prije tog mostića.

Matea je prošle godine kao ambasadorica trčala i pobijedila u konkurenciji studentica. Ove je godine, ipak, nećemo vidjeti na stazi.

- Na žalost, ne mogu trčati jer u nedjelju imamo Prvenstvo Hrvatske na 10.000 metara. Nisam ni trebala trčati na njemu, ali kako sam zbog zdravstvenih problema morala otkazati maraton u Linzu prošli vikend, odlučila sam nastupiti na prvenstvu. Žao mi je što neću trčati na Krosu, ali ću biti tamo i bodriti sve. Vidimo se - veselo je zaključila Matea.

Linker
19. travanj 2024 09:10