Damir Krajac / CROPIX
EUROPSKO EKIPNO PRVENSTVO

ATLETIKA NEMA PROBLEMA S NEODAZIVANJEM KAO NEKI DRUGI SPORTOVI Hrvatska predvođena Sandrom i Sarom traži ostanak u Drugoj ligi

Hrvatska u gotovo najjačem sastavu na stadionu Sloboda (ulaz besplatan) želi sačuvati status u 2. ligi, odnosno trećem razredu kontinentalne atletike
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 13:04

Iako u svojoj srži individualni sport, i atletika se s vremena na vrijeme, u nekim rijetkim trenucima, pretvara u ekipnu borbu. Pritom, naravno, ne govorimo o štafetnim utrkama, već o sudaru reprezentacija, onakvom kakvom ćemo danas i sutra svjedočiti u Varaždinu, na obnovljenom stadionu SC Sloboda.

Ovaj je vikend rezerviran za Europsko ekipno prvenstvo, podijeljeno u četiri kvalitativne kategorije, a Hrvatska se nalazi u trećem razredu. Doduše, službeni je naziv Druga liga, ali to je jedna od onih nelogičnosti kakvih ima i u drugim sportovima. Najviši je rang, naime, nazvan Superliga, a nakon njega slijede Prva, Druga i Treća liga. Zavaravajuće za one koji malo slabije prate, ali valjda su se čelnici europske atletike vodili marketinškim razlozima jer ovi nazivi ipak zvuče bolje.

U svakom slučaju, Hrvatska u praktički najjačem sastavu, predvođena olimpijskim pobjednicama Sandrom Perković i Sarom Kolak, dočekuje 11 reprezentacija koje su u istom rangu s nama.

Lov na 260 bodova

- Mi nemamo problema s neodazivanjem kao neki drugi sportovi, nama uvijek svi najbolji nastupaju, a tako je i sada - ističe izbornik Mladen Katalinić uoči varaždinskog okršaja.

Naše su najveće zvijezde proteklih dana redom najavljivale borbu za Prvu ligu, što je i logično jer kao vrhunski sportaši uvijek teže najvišim mogućim ciljevima. No, izbornik ipak spušta loptu na zemlju. Činjenica je da je Europska atletska federacija (EA) odlučila izmijeniti sustav natjecanja, ubuduće će u Superligi biti osam umjesto sadašnjih 12 reprezentacija, tako da ove godine iz elitnog razreda ispada pet ekipa. To je dovelo do lančane reakcije, pa će i iz naše lige u najnižu ispasti pet reprezentacija, a samo jedna iz Varaždina će napredovati.

- Kad smo preuzimali organizaciju natjecanja, još nije bio izmijenjen sustav. EA očito traži nova rješenja ne bi li natjecanja postala privlačnija gledateljima - objašnjava Katalinić.

U takvoj situaciji, realnost je ipak borba za ostanak, odnosno cilj je uhvatiti sedmo mjesto. Istina je da imamo troje atletičara koji su ove sezone među najboljih deset na svjetskoj ljestvici (Sandra Perković u disku, Sara Kolak u koplju i Filip Mihaljević u kugli), ali isto tako imamo i puno disciplina u kojima imamo ozbiljne probleme.

Paola Borović otpala zbog ozljede
Neugodan udarac za hrvatsku reprezentaciju uoči natjecanja u Varaždinu predstavlja ozljeda Paole Borović, naše najbolje daljašice i troskokašice, koja bi nam sigurno donijela značajan broj bodova.

- Filip Mihaljević je još uvijek oporavljenik, Sandra je također imala problema, Ivan Horvat se vraća nakon vrlo neugodne ozljede, a vrhunac se dogodio prije tri dana s Paolinom ozljedom. Moram zahvaliti Mariji Ivanković koja je s godišnjeg odmora došla zamijeniti Paolu, nadamo se da će biti uspješna u tome. Nismo imali drugu opciju, vjerujemo da će Marija biti inspirirana i da će se Paolin izostanak što manje osjetiti - istaknuo je Katalinić.

- Nama bi po nekakvoj procjeni i dosadašnjem iskustvu bilo dovoljno 260 bodova za ostanak u Drugoj ligi (prije dvije godine smo bili sedmi s 253,5, op. a.). S obzirom na to da imamo 40 disciplina, to je 6,5 bodova u prosjeku. Naši najbolji atletičari su Sandra, Sara, Filip, Stipe Žunić koji je trenutno ozlijeđen i ovdje će biti rezerva, Ana Šimić... Ali, baš svaki naš reprezentativac mora dati doprinos, dakle i oni koji nisu u statusu velikih zvijezda, svaki će bod biti važan za ostanak.

Jasno je da su bacanja u ovom trenutku naš najjači adut, ali u velikom dijelu trkačkih disciplina situacija baš i nije bajna. U takvim su okolnostima, primjerice, Bojana Bjeljac i Matea Parlov, djevojke koje će nas na Svjetskom prvenstvu u Dohi predstavljati u maratonu, priskočile u pomoć. Bojana će tako u Varaždinu trčati 1500, a Matea 5000 metara.

- Imat ćemo nekoliko prvih mjesta, nadam se što više, ali dogodit će nam se u nekim disciplinama i zadnja mjesta koja će, zapravo, anulirati velike bodove. Za uspješnost u ovom sustavu natjecanja, s 12 reprezentacija i 40 disciplina, najvažnije je imati rezultate oko sredine. Budemo li imali podjednako posljednjih i prvih mjesta, i ako budemo imali dovoljno onih koji će biti oko sredine, to bi u konačnici značilo ostanak. Dakle, vrlo su bitni svi atletičari.

Izbornikova je ocjena da će glavni konkurenti Hrvatskoj u borbi za ostanak biti Austrija i Izrael.

Nemamo širinu

- Po trenutnim prijavama, Slovenci se nameću kao favoriti za promociju, a dobre izglede imaju i Bugarska i Estonija. Ali, to će ovisiti o tome tko će se na kraju doista pojaviti u Varaždinu.

Zbog ovog su se natjecanja posljednjih tjedana obnavljali stadioni u Varaždinu i Čakovcu, a istovremeno traje i rekonstrukcija zagrebačke Mladosti. U takvoj situaciji velikom dijelu hrvatskih atletičara nije bilo nimalo lako održavati treninge.

- Kratkoročno su nam te obnove staza u Čakovcu, Varaždinu i Zagrebu bile veliki problem. Međutim, dugoročno će to biti dobro jer ćemo imati tri bolja objekta za atletiku. Imamo doista velike atletske zvijezde, ali nekakvu širinu kvalitete, na žalost, nemamo. A to je, između ostaloga, uzrokovano i strašno slabom infrastrukturom. Dvoranu smo dobili lani, nekakve njezine učinke ćemo imati tek kroz nekoliko godina. Isto tako, i učinak novih atletskih objekata, a u sljedećih godinu dana bismo ih trebali dobiti 12, osjetit ćemo tek za nekoliko godina. Ali ćemo ga osjetiti i to je najbitnije - zaključio je Katalinić.

Linker
27. travanj 2024 16:23