CROPIX
VELIKA UTRKA

35. KROS SPORTSKIH NOVOSTI Kros SN ne donosi novac, ali ima ključnu važnost za hrvatski sport

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. travanj 2018. 16:51

Kros Sportskih novosti u svojoj je bogatoj povijesti, a ove će godine biti održan 35. put, prošao nekoliko znamenitih zagrebačkih lokacija. Počeli smo u Maksimiru, pa nakratko skoknuli do Hipodroma, bili smo i na Jarunu, a u subotu, 21. travnja, 13. ćemo put ugostiti učenike i studente iz cijele Hrvatske na jezeru Bundek. Hrvatsko prvenstvo za učenike osnovnih i srednjih škola u trčanju u prirodi zajednički organiziraju Sportske novosti i Hrvatski atletski savez, koji na omiljenom okupljalištu brojnih Zagrepčana i ove godine očekuju nekoliko tisuća sudionika.

- Posebna mi je čast što smo kao najdugovječnije sportske novine domaćini Krosa već 35. godinu i što je Kros SN naše najmasovnije i najstarije prvenstvo u trčanju u prirodi. Bez naših stalnih partnera Hrvatskog atletskog saveza i Grada Zagreba organizacija ovako opsežnog događaja ne bi bila moguća. Hvala i svim pokroviteljima, uz čiju smo se pomoć pobrinuli da svi sudionici dobiju okrepu, osigurali smo tradicionalno i majice za sve trkače, a uz brojne poznate sportaše koji će dijeliti nagrade najboljima, u zabavnom dijelu nastupit će ovogodišnja dobitnica Porina Mia Dimšić - najavio je na konferenciji za novinare glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

Kros SN će se ovaj put trčati u subotu, a ne, kao što je dosad bilo uobičajeno, u nedjelju, a još jedna velika promjena odnosi se na uključivanje u utrku učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola.

Nezaboravan dan

- Kros SN je najbolji praktičan odgovor onima koji vole samo deklarativno podržavati da sport mora biti dostupan i besplatan svima, da što više djece i mladih treba uključiti u sport, da su nam djeca premalo aktivna. Kros SN organiziramo s isključivim ciljem da potaknemo mlade da uživaju u sportu, da taj dan na Bundeku pamte samo po lijepome i sve to radimo bez kune pomoći iz državnog ili olimpijskog proračuna. Na Krosu su potekli mnogi vrhunski trkači sportaši, ali nije osnovni cilj pobijediti, već nastupiti, družiti se, okupiti što više djece iz svih hrvatskih županija i omogućiti im nezaboravan dan - dodao je Zorko.

Zagreb, 060418.
Caffe bar, Novi dvori, Bundek.
Konferencija za medije povodom 35. Krosa Sportskih novosti koji ce se odrzati 21. travnja na SRC Bundeku a organiziraju ga Sportske novosti, Hrvatski atletski savez i Trcanje d.o.o.
Na fotografiji: Igor Covic, Robert Fanjkovic, Zdenko Antunovic, Mario Zorko, Olivera Majic, Boro Stipic, Nikica Perkovic, Matea Parlov.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Predstavnik HAS-a Boro Stipić izrazio je uvjerenje da će i ove godine više od 3.500 djece sudjelovati na Krosu.

- Otvorili smo prijave prije desetak dana i svakodnevno dolaze. U ovom su tjednu malo usporene zbog školskih praznika, ali ne dvojimo da će više od 3.500 djece sudjelovati na natjecanju. HAS organizira natjecanja za mlađe uzraste po regionalnom ključu, tako da rijetko imamo priliku svu djecu iz Hrvatske skupiti na jednom mjestu - istaknuo je Stipić i dodao:

Sportska kultura

- Zamislite neizvjesnost djeteta koje ide iz Slavonije u Zagreb na natjecanje, uvjeravam vas da će biti puno neprospavanih noći sa 20. na 21. travnja. Ova priredba nije profitabilna, ona ne donosi novac, ali ima ključnu važnost za sport, djecu i mladež. Zato zahvaljujem Sportskim novostima i Hanza Mediji što i u ovim teškim vremenima organiziraju Kros jer se sportske priredbe koje se održavaju 35 godina u ovoj zemlji mogu nabrojati na prste - istaknuo je Stipić.

Nikica Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, poručio je da je cilj Krosa da djeca steknu kulturu bavljenja sportom, Igor Čović iz Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza dodao je da je bitno da se i studentskoj populaciji pruži mogućnost sudjelovanja u sportskim aktivnostima, dok je glavni tajnik Sportskog saveza grada Zagreba Zdenko Antunović najavio još veću podršku jubilarnom Krosu.

Generator trkača

Još jedna velika ovogodišnja novost jest uvođenje utrke građana, koji će trčati 4 km.

- Trend rasta trkačkog pokreta stigao je sa zapada i u Hrvatsku. Jako je puno cestovnih i trail utrka, ali imamo malo kros utrka za građane i zato hvala Sportskim novostima na ovoj ideji. Prvenstvena je zamisao bila da pružimo dodatan sadržaj roditeljima čija djeca nastupaju na Krosu, da oni prvo otrče svoj dio, a onda opušteno mogu navijati za svoju djecu. Koliko je važan Kros SN, govori i podatak da su svi važeći hrvatski seniorski rekorderi od 1.000 do 10.000 metara nastupali na njemu. Daleko je to najjače trkačko natjecanje za učenike osnovnih i srednjih škola, veliki generator budućih trkača - rekao je organizator utrke građana Robert Franjković.

Ambasadorica Krosa i ove je godine višestruka hrvatska prvakinja i rekorderka Matea Parlov.

- Na ovom sam natjecanju stasala u ozbiljnu trkačicu i zato mi je velika čast biti ambasadoricom. Očekujem velik broj građana i učenika jer mi je kao kineziologu jako bitno da se trkački pokret u Hrvatskoj širi - poručila je Matea.

U ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je bio na službenom putu u Sarajevu, na kraju je prisutne pozdravila njegova zamjenica Olivera Majić.

- Ovdje se radi o spoju humanosti, kulture, obrazovanja, gospodarstva, znanosti i, naravno, medija, koji će sve to posredovati na najbolji način jer oni stvaraju sliku 21. stoljeća - naglasila je Majić.

PRIJAVE ZA KROS SN

Prijave škola za ovogodišnji Kros se primaju najkasnije do 17. travnja na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., isključivo na obrascu za prijave, koji se može preuzeti na stranici www.has.hr. Prvi put će trčati i učenici trećih i četvrtih razreda osnovnih škola, a prvi put u povijesti organiziramo i utrku građana, koji će odraditi jedan krug dužine četiri kilometra. Prijaviti se mogu svi putem stranice www.utrka.com. Start je u 9 sati, prije nego što u akciju krenu školarci. Na startu će, dakako, biti i studenti, koji za prijavu trebaju kontaktirati Zagrebački sveučilišni športski savez.

Linker
07. svibanj 2024 16:24