Amel Tuka
 RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
VELIKI TRKAČ IZ BIH

Aktualni svjetski doprvak na Hanžeku: ‘Proći će dosta vremena da se opet rodi netko poput Luciana Sušnja‘

Atletičar iz Kaknja, svjetski doprvak na 800 m, s posebnim emocijama dolazi na zagrebački miting
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. rujan 2021. 15:14

Uvijek je lijepo u Zagrebu vidjeti sjajnog Amela Tuku, atletičara iz Kaknja, aktualnog svjetskog doprvaka na 800 metara. Tuka je čovjek koji iz godine u godinu dokazuje da je i na ovim prostorima, uz kvalitetan rad i dobre odluke, moguće stvoriti velikog trkača.
- Možda je to za naše prostore malo neobjašnjivo jer nemamo veliku povijest osvajanja medalja u trkačkim disciplinama u kojime je konkurencija stvarno iznimno jaka, pogotovo na 800 metara gdje su Kenijci dominantni. Teško je doći i do finala, a kamoli osvojiti medalju. Čast mi je što sam prvi atletičar iz BiH kojem je to uspjelo na SP-u - ističe Tuka koji je, uz ozlijeđeno stopalo, osvojio odlično šesto mjesto na OI u Tokiju.

Svi su dobrodošli

Pitali smo ga čudi li ga što Hrvatska, uz tolike medalje u atletici i drugim sportovima, već gotovo 30 godina nije u stanju stvoriti trkača ozbiljne međunarodne klase.
- U trkačkim disciplinama je jako teško doći do vrhunskih rezultata, ali svi se borimo. Nedavno je kod mene u Veroni bio trener iz Makarske sa svojom atletičarkom (Klara Andrijašević, op. a.), stupili su u kontakt s mojim trenerom Giannijem Ghidinijem. Mi smo otvoreni za sve koji žele pomoć, svima iz regije uvijek govorim da su dobrodošli, moj trener je spreman svima pomoći. Svi dobro znamo legendarnog Luciana Sušnja i njegov rezultat 1:44.07 koji je i danas vrhunski. Treba proći dosta vremena da se opet rodi netko tko trči tako brzo i osvaja medalje. Nadam se da će se to dogoditi ubrzo, želim vam takve uspjehe i predstavnike na velikim natjecanjima. Uz više truda i ulaganja u atletiku i sport općenito, doći će i to.


Hanžekovićev memorijal i u njegovom srcu ima posebno mjesto.
- Svima nama iz regije, kada smo počinjali, penjali se stepenicu po stepenicu, bila je velika čast i želja nastupiti na Hanžeku, to će vam svi potvrditi. Svi smo razmišljali samo o tome, a ja sam imao čast i pobijediti 2019. Ovdje uvijek osjećate posebno gostoprimstvo, takvi smo mi s ovih prostora, pokazujemo to svima. To je i razlog zbog kojeg sam i došao ove godine. Htio sam završiti sezonu poslije finala Dijamantne lige, ali poziv na Hanžek je nešto posebno, tu uvijek prevladaju emocije. (vb)

Linker
26. travanj 2024 17:44