Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
PRVI PUT KAO STUDENTICA

AMBASADORICA KROSA SPORTSKIH NOVOSTI I PRVAKINJA U 'MILIJUN' DISCIPLINA 'Baš se veselim toj gužvi na startu!'

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 08. travanj 2017. 00:48

Usrednjoškolskim danima, kao učenica X. gimnazije Ivan Supek, trčala je četiri puta. Svaki put bila je među prve četiri, svaki put u žestokoj borbi s kolegicama iz reprezentacije, a onda je napravila pauzu. Sve do prije nekoliko tjedana kad je 34. izdanje Krosa Sportskih novosti odlučila ponovo staviti u svoj atletikom natrpani raspored.

- Čudno bi mi bilo da sam ambasadorica ovog velikog natjecanja, a da i sama ne trčim na njemu, zato - nagovorili ste me! - smije se 24-godišnja Matea Parlov, hrvatska reprezentativka i prvakinja u “milijun” disciplina”.

U Hrvatskoj je prošle godine bila nedodirljiva od 1.500 metara, preko 3.000, 5.000, 10.000, 3.000 m zapreke, krosu na 4 i 8 km... Ovu sezonu, pak, otvorila je dvoranskim naslovom na 3.000 m, bila je najbrža i na PH krosu na 4 km...

Prvi studentski nastup

- Nikad nisam nastupala na Krosu SN kao studentica i stvarno se veselim tome. Trener i ja smo uspjeli nekako uskladiti treninge i natjecanja da bih mogla nastupiti u nedjelju.

Simpatična studentica zagrebačkog Kineziološkog fakulteta kao najjače ime Krosa naći će se na startu posljednje discipline na Bundeku. Discipline studentica, koja starta od 13.15 sati, a zadatak je dug 1.500 m.

- Posljednjih tjedana mobilizirala sam kolege na fakultetu, nadam se da će nas biti puno, čujem da su brojke prijava rekordne, ali voljela bih da konkurencija bude što jača. To je ono što posebno priželjkujem jer onda ću i ja biti brža. Baš se veselim toj gužvi na startu! - euforično će Matea, koja je dala posljednje savjete prije utrke za tisuće, koji će se kao i ona naći na startu jednog od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj.

Natjecanja koje će u nedjelju u 10 sati otvoriti učenice 1. i 2. razreda srednje škole utrkom na 1.500 metara.

- Za te masovne startove možda je najbolje doći sa strane, pokraj starta i onda se samo uključiti. Teško je startati iza nekoga, tu gubite jako puno ukupnog vremena. I naravno, krenuti što brže da se nekako raščisti taj prvi dio. Svakako se treba paziti na zavojima, da se trči bliže sredini i samo maksimalno hrabro.

Staza nije komplicirana

Matea najčešće trenira na Maksimiru, no, Bundek jednako dobro poznaje. Svaku njegovu stazicu...

- Staza je dobra, priroda okolo je prekrasna, uglavnom je to dosta ravna staza, nije jako komplicirana, malo kompliciraniji može jedino biti onaj mali dio koji je betonski. Ostalo je OK.

Nemojte se gurati

Naznačila je još jedan bitan dio staze.

- Mora se pripaziti pri ulasku u cilj jer u njega se ulazi preko mostića, koji je uzak. Za one koji će na mostić doći u grupi, nije bitno jeste li osmi, 15. ili 30, bitnije je da se ne ozlijedite, da se ne gurate, nego da odigrate fer prema kolegama, fair-play je uvijek najbitniji - poručila je Matea.

Brojke kažu da će 34. kros SN biti jedan od najvećih ikada. Prijavljeno je više od 4.400 osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a očekuje se i više od 1.000 studenata. Malo ili gotovo nitko to ne može okupiti danas. Kros SN će uspjeti. U nedjelju od 10 sati...

Linker
18. travanj 2024 21:57