Garrett Scantling

 AFP
IZBJEGAVAO TESTOVE

Amerikanci ostali bez velike uzdanice za Olimpijske igre u Parizu

Desetobojac Garrett Scantling suspendiran je zbog kršenja antidopinških pravila
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. studeni 2022. 13:03

Američki prvak u desetoboju Garrett Scantling (29) kažnjen je trogodišnjom zabranom nastupa zbog kršenja antidopinških pravila, odnosno zbog tri propuštena testa unutar 12 mjeseci. Sportaši su dužni odrediti jedan sat unutar svakog dana u kojem će biti dostupni kontrolorima, a ako ih ovi triput u godinu dana ne nađu na naznačenom mjestu, slijedi im suspenzija.

Scantling je na lanjskim Olimpijskim igrama u Tokiju zauzeo četvrto mjesto, a ove je sezone s 8867 bodova vodeći na svjetskoj ljestvici. Trebao je biti veliki američki adut na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, međutim preliminarno je suspendiran neposredno prije tog natjecanja u srpnju, a sada je stigla i konačna odluka o njegovoj kazni.

Uobičajena sankcija za ovakav prijestup je dvogodišnja zabrana nastupa, no Američka antidopinška agencija (USADA) dodala je Scantlingu još jednu godinu jer je dokazano da je manipulirao e-mailom tijekom istrage o trećem propuštenom testu. Prijetila mu je i četverogodišnja suspenzija, ali izbjegao ju je priznanjem prekršaja.

No, i ovako će mu kazna završiti tek u ljeto 2025. godine, što znači da ga nećemo gledati na Olimpijskim igrama u Parizu.

Linker
10. svibanj 2024 23:33