Roko Farkaš, Patrik Koščak, Klara Koščak, Jana Koščak i Janko Kišak

 INSTAGRAM
ČETIRI VELIKE NADE

Atletska revolucija iz grada baroka: Klara, Jana, Roko i Janko srušili su dosad preko 100 rekorda...

Pod trenerskom palicom Patrika Koščaka u AK Sloboda treniraju njegove kćeri Klara i Jana, te Roko Farkaš i Janko Kišak
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. listopad 2022. 17:56

Kada pitate Patrika Koščaka zna li napamet koliko su hrvatskih rekorda srušili njegovi atletičari u sezoni koja je iza nas, odgovorit će nesigurno:

- Uf, teško mi je reći koliko ih je bilo u ovoj godini, mislim preko 25. A sveukupno ih je 106 ili 107. U različitim kategorijama, od juniorskih, seniorskih, mlađejuniorskih, pa u različitim disciplinama, od prepona, višeboja, 100 i 200 metara, štafeta... Puno toga ima.

Nagrada D. Petrović

Da, doista se nakupilo puno toga, pa mu i nije za zamjeriti što ne zna iz glave točnu brojku. Nećemo ni mi ovdje nabrajati sve jer rušili su ih i po nekoliko puta u ponekim disciplinama, tako da ćemo se zadržati samo na onim “konačnim” koje možete vidjeti u tablici. I doista je taj popis impresivan, toliko da možemo reći da se u Varaždinu stvara nešto lijepo.

image

Četvero tinejdžera spadaju među najveće nade hrvatske atletike, ali i sporta uopće

INSTAGRAM

Koščak u tamošnjem Atletskom klubu Sloboda trenira svoj poker asova, četvero tinejdžera koji spadaju među najveće nade hrvatske atletike, ali i sporta uopće. U toj malenoj grupi su njegove kćeri Klara (17) i Jana (16), te Roko Farkaš (17) i Janko Kišak (16). Svi su ove sezone rušili nacionalne juniorske i(li) mlađejuniorske rekorde u svojim disciplinama, najviše ih je skupio Roko, ali to je samo dio priče.

Jana Koščak je na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu (U-18) u Jeruzalemu osvojila zlato i to u sedmoboju, što samo po sebi zvuči fascinantno jer ta iznimno teška disciplina dosad nije bila posebno razvijena u Hrvatskoj. Osim toga, završila je sezonu i na uvjerljivo prvom mjestu svjetske ljestvice, dodala je tome i zlato u skoku u vis na Europskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Banskoj Bystrici, a u toj je disciplini ove sezone skočila, za svoje godine, fantastičnih 1,87. Sve joj je to nedavno donijelo i nagradu Dražen Petrović za najveću nadu hrvatskog sporta.

image

Patrik Koščak i Klara Koščak

INSTAGRAM

Njezina sestra Klara privremeno je, zbog ozljede, ove godine ostavila sedmoboj i okušala se na 400 m prepone, te odmah srušila hrvatski juniorski rekord, došla na treće mjesto svih vremena u Hrvatskoj i izborila nastup na juniorskom SP-u u Caliju gdje je završila na 11. mjestu.

Na istom je natjecanju Farkaš u konkurenciji starijih dečki zauzeo 21. mjesto na 200 m, prije toga je bio peti na stotki i 11. u desetoboju na mlađejuniorskom EP-u, a Janko Kišak je na EYOF-u osvojio srebro na 110 m prepone.

Višestrana priprema

Sve u svemu, sjajna je sezona iza ove varaždinske četvorke. Istina je da su još uvijek klinci i tko zna kako će završiti njihova priča, ali ogromni su potencijali i baš zato treba napraviti sve da im se omogući da uspiju.

image

Jana Koščak

INSTAGRAM

- Nisam uopće iznenađen njihovim rezultatima. Čak i oni koji nisu toliko unutra očekivali su od glavnine ekipe takve rezultate. Možda je manji broj ljudi to očekivao od Roka, ali to je zbog toga što je lani imao ozljedu tetive. Bio je on i prošle sezone na visokoj razini, ali nije to mogao pokazati. Čim se oporavio, počeli smo dalje raditi, tako da me njegovih 10.44 i 21.08 ne iznenađuju. A i svi ostali su odradili ono što se očekivalo. Jana je tu možda malo odskočila zbog tih zlata, tu je i Jankova medalja na EYOF-u, a kod Klare smo imali slučaj da se ozlijedila, riječ je o skakačkom koljenu, zbog čega jednostavno nismo mogli odraditi kvalitetan višeboj. U travnju kad smo to shvatili, sjeli smo i razgovarali, a s obzirom na višestranu pripremu svih mojih sportaša, možemo si dozvoliti da se odlučimo za jednu disciplinu u kojoj možda nije takvo opterećenje na koljenu. U svakom slučaju, bila je ovo jako, jako uspješna sezona. Kad imate Janu koja je proglašena za najveću nadu hrvatskog sporta i prva je na svjetskoj ljestvici u sedmoboju, pa Roka koji je treći u Europi na 100 metara, Janka i Klaru koji su u vrhu na preponama, to je strašno - zadovoljno govori Patrik Koščak.

image

Roko Farkas

Je li ga koji od ovogodišnjih rezultata njegovih klinaca posebno iznenadio?

- Ugodno me iznenadila Klara s tom vrlo brzom i dobrom prilagodbom na 400 m prepone. To me stvarno razveselilo. Svi smo znali da je brza, tehnički dobra na preponama i skočna, ali za tu disciplinu ipak treba imati iskustvo, a ona je već prvu utrku istrčala za 59 sekundi i to nakon što smo svega nekoliko puta to probali na treningu. Ona jest takva da vrlo brzo usvaja motoričko znanje kad joj se sve lijepo objasni, ali to mi je ipak bilo ugodno iznenađenje. Nije lako donijeti odluku kad imate sportaša koji je ozlijeđen, a ipak može nešto odraditi. Odlučili smo se možda za najtežu varijantu, ali ispalo je super. Žao mi je što nije ušla u finale na juniorskom SP-u, još bi je malo podiglo da je bila među osam, ali dobro, bit će sljedeće godine, ima vremena.

Trčkaranje i zezancija

Klara je briljirala prošle godine kad je sa 16 godina porušila brojne rekorde, uključujući i seniorski u sedmoboju i završila na drugom mjestu svjetske U-18 ljestvice. Je li plan da se nakon ove sezone vrati u višeboj ili će se orijentirati na jednu disciplinu?

- Definitivno povratak u sedmoboj. Odradila je rehabilitaciju, ima još nešto malo bolova, ali to je i normalno jer ne može proći preko noći. Krenuli smo ovaj tjedan s uvodnim treninzima za novu sezonu, malo trčkaranja u šumi i zezancija i Klara je dobro. Višebojci su sportaši koji moraju biti možda i malo otporniji od drugih, jer nemate vremena cijelo tijelo pripremiti za apsolutno sve discipline, od diska, motke, prepona, skoka u dalj, vis... Čovjek mora na sve dijelove tijela paziti, svaki mišić aktivirati, mi to i pokušavamo kroz tu višestranu pripremu, ali to mora biti i čovjek koji je malo otporniji. Klara očito tu ima malih problema jer lani je imala ozljedu lože, sad je to koljeno, ali možda se to ustabili. Kaže se da mora proći neko vrijeme s ozljedama i onda se to iskristalizira. Puno je primjera i u hrvatskoj i u svjetskoj atletici da su sportaši prošli krizno razdoblje, godinu, dvije ili tri, i kad se sve to primirilo, onda je krenulo nabolje. Nadam se tome i kod Klare. Plan nam je u svakom slučaju višeboj, međutim ako se dogodi neka situacija da ne ide, imamo i druge opcije.

Jana je ove godine bila apsolutni hit. Na impresivan je način osvojila europski U-18 naslov, a njezinih 6106 bodova je i peti sedmobojski rezultat svih u tom uzrastu. Kakvi su planovi za sljedeću godinu u kojoj će Jana po dobi još uvijek biti mlađa juniorka?

Sve je dobro posloženo

- Vrlo jednostavno. Sljedeće sezone je Europsko juniorsko prvenstvo (U-20), to je glavni cilj, to želimo odraditi kvalitetno i dobro, a to se odnosi i na ostatak grupe. Idemo tamo probati ganjati nekakav rezultat i medalju. A drugi motiv koji se nameće je polako probati izboriti Olimpijske igre u Parizu. Voljeli bismo možda izboriti sudjelovanje u Götzisu, na najprestižnijem višebojskom mitingu, i tamo se polako probati boriti za bodove, a možda za i normu za Pariz.

Pariz je za manje od dvije godine, je li doista realno da već tamo gledamo Janu u sedmoboju?

- Naravno, kako ne! Vjerujete mi da jest. Poznajem ju jako dobro, tako da sam siguran da jest. Ona vam je jedan veliki kapacitet. I ne samo ona, nego svi, nikoga neću izdvajati iz te grupe. Svi četvero su veliki kapaciteti, to je sve što ću reći.

Imaju li on kao trener i njegovi atletičari sve što im je potrebno, jesu li zadovoljni uvjetima?

- Imamo sjajne uvjete koje smo si sami stvorili. U Varaždinu postoji jako velika podrška cijelom klubom, imamo fenomenalnu infrastrukturu za vanjske treninge. Dvorana nije baš sjajna, ali nije nam ni Zagreb na kraju svijeta, pa odemo dvaput tjedno, a imamo sada i mogućnost da u jednom prostoru instaliramo opremu koja je bila na Hanžekovićevom memorijalu tijekom natjecanja na Trgu bana Jelačića. S HOO-om također imamo odličnu suradnju, svi su korisnici Programa hrvatske olimpijske nade i nemaju problema s opremom. Podrška u gradu je velika, sve je posloženo, imamo i polikliniku Cerebellum koja nas prati i moram im zahvaliti jer su nam puno puta uskočili. Stvarno je sve dobro posloženo.

Kad više ne budemo išli prema gore, maknut ću se iz sporta

Kroz razgovor smo se opet dotaknuli sljedeće godine i velikih planova.

- Na juniorskom EP-u u Rumunjskoj se nadam medalji, možda i dvjema... Podižemo letvicu svake godinu. Kad sam sebe i njih više ne budem mogao i znao motivirati da idemo prema gore, onda više neću trenirati atletiku i maknut ću se iz sporta, kao što sam se maknuo i 2011. jer mi je došla nekakva ravna linija. U takvim situacijama je i prema sebi i drugima najpoštenije da se čovjek makne. Kad osjetim da se to dogodilo i s ovom grupom, jednostavno ću se maknuti.

Ali, daleko je trenutno od toga. S velikim žarom priča već i o dvoranskoj sezoni.

- Imamo plan, najprije idemo u Trakošćan koji je naša stalna baza početkom studenog. Nakon toga 26. prosinca idemo u portugalski Monte Gordo na dva tjedna i kad se vratimo, polako već počinje dvoranska sezona u kojoj će svi četvero nastupati. Naglasak će, iako to nije nešto presudno, biti na normi za seniorsko EP u Istanbulu. Ako već radite dvoranu, ako ste krenuli natjecateljski, onda morate imati i nešto što gađate, a mi ćemo probati gađati to EP, dok će nam balkanska prvenstva biti testna natjecanja.

Svi obožavaju višeboj i vide se u tome

Poznato je da Koščak, koji je i sam nekad bio desetobojac, gura svoje klince od malih nogu prema višeboju da se vidi što im najbolje odgovara. Naravno, ako se pronađu u višeboju, uvijek mogu ostati u tome. Je li to i Janin dugoročni cilj?

- Da, da! Oni vam to svi vole. Uzmite Rokov slučaj. Znači to je dečko koji trči 100 metara za 10.44, to je peti rezultat svih vremena u Hrvatskoj u apsolutnoj kategoriji. I svi mi govore, on je sprinter. Ali znate kaj? Tog malog ne zanima 100 metara, on živi za desetoboj. Pa Janko koji je čisti preponaš i pokušavam mu sugerirati da su prepone najbolje za njega, pita me “a kad ću ja nastupiti u desetoboju”. Znači to su višebojci, multisportaši i ne zanimaju ih pojedinačne discipline. Jana se istaknula u visu, Klara u dalju i na preponama, Roko na 100 metara, svaki ima neku svoju specijalku i to možda će se i dogoditi jednog dana da se usmjere u nešto. I to je moguće, imate primjer Karstena Warholma i još gomilu atletičara koji su bili vrhunski višebojci pa su se usmjerili u jednu disciplinu. I to je moguće, ali prema trenutnom gledanju, to je višeboj.

REKORDI VARAŽDINACA U 2022.

Roko Farkaš

Dvorana

60 metara 6.86 - HRMJ
200 m 21.94 - HRMJ, HRJ

Otvoreno

100 metara 10.44 - HRMJ
200 metara 21.08 - HRMJ
Skok u dalj 7,51 - HRMJ=
Desetoboj 7120 - HRMJ

Janko Kišak

Dvorana

60 m prepone (0,914m) 8.03 - HRMJ
60 m prepone (0,990m) 8.07 - HRJ

Otvoreno

110 m prepone (0,914) - HRMJ

Jana Koščak

Dvorana

Petoboj 4101 - HRMJ

Otvoreno

100 m prepone (0,762m) 13.43 - HRMJ
Sedmoboj 6106 - HRMJ

Klara Koščak

Otvoreno

400 m prepone 58.21 - HRJ

*HRMJ = hrvatski mlađejuniorski rekord
HRJ = hrvatski juniorski rekord

Ako je sve posloženo, nema prepreka i za seniorski rezultat

Jedno nas pitanje stalno kopka i uvijek se vraćamo na njega. Imala je Hrvatska puno supertalentiranih juniora, ne samo u atletici, ali mnogi od njih nisu se snašli u seniorskim vodama i nisu ponovili svoje juniorske rezultate onda kada je zapravo najvažnije. Što napraviti da ova sjajna varaždinska četvorka uspije, ima li Koščak viziju i recept?

- Reći ću vam ovako. Imate jedan veliki problem kod nas i razgovarao sam o tome i s predsjednikom HOO-a Zlatkom Matešom, on mi je rekao da se intenzivno radi na tome. Riječ je o školovanju te djece. Ja imam u grupi gimnazijalce koji su odlični učenici, a neki će od njih dogodine upisati studij i tu dolazimo do problema. Kad se upiše fakultet, počinju druge obveze i to treba razumjeti. Školovanje uvijek stavljam ispred sporta i uvijek ću to raditi jer, na kraju, tu se radi i o mojoj djeci. Tu dolazimo do prekretnice, može li se više trenirati na dotadašnji način i ići prema gore? Mi sada imamo savršenu situaciju. Svi četvero imaju jednosmjensku nastavu, završe oko 13 sati, u 14 su na treningu, kasnije odu doma i imaju vremena za učenje. I svi su, ponavljam, odlični učenici i ljudi koji se žele kasnije profilirati u nekom svom interesnom području. Pitanje je može li takva osoba uskladiti studij s treningom. Klara i Roko imaju ideju odlaska na studij u Zagreb dogodine i ako bude tako, to je još dobra i izvediva opcija i postoji mogućnost da se dalje razvijaju. Mi smo svi vezani, nitko ni sekundu ne razmišlja o tome da bilo koji trener radi s njima osim mene. Ta djeca toliko vjeruju u to što radimo, u način na koji treniramo i razgovaramo, da mislim da to nitko drugi s njima ne može raditi osim mene.

Studij je, dakle, jedan problem. A ostalo?

- Ostale zapreke za razvoj za seniorski rezultat ne postoje! U redu, mogu se dogoditi neke ozbiljnije ozljede, jer kao što je to jednom rekao i Joško Vlašić, na neke stvari ne možete utjecati. Sve napravite kako treba, od preventive do vitaminizacije, i dogodi se nešto na što se ne može utjecati. Ali, ako se takvi faktori ne dogode, ako je sve posloženo, nema zapreka da se napravi seniorski rezultat. O tome uopće ne želim razgovarati, to mogu biti samo izgovori.

Linker
18. travanj 2024 16:18