REUTERS
SVJETSKO PRVENSTVO U ATLETICI

BAJKA IZ RIJA SE NIJE PONOVILA: SARA KOLAK OSTALA DALEKO OD POSTOLJA Zlatna olimpijka na kraju sedma na svijetu, Australka odnijela svjetsko zlato

SARA KOLAK Olimpijska pobjednica u bacanju koplja sa 62,28 zauzela sedmo mjesto u finalu, a nova svjetska prvakinja postala Australka Kelsey-Lee Barber
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 01. listopad 2019. 23:33

Bio joj je to drugi nastup u karijeri u finalu svjetskog prvenstva. Prije dvije je godine u Londonu ostala za dlaku bez medalje, na četvrtom mjestu i često je ponavljala da će joj Doha biti "popravni ispit". Medalja se ovaj put ipak nije dogodila, Sara Kolak je u finalu SP-a zauzela sedmo mjesto sa 62,28 metara, ali s obzirom na sve što joj se događalo ove sezone, ne možemo govoriti o razočaranju. Nova svjetska prvakinja postala je Australka Kelsey-Lee Barber, srebro ide Kineskinji Shiying Liu, a bronca njezinoj sunarodnjakinji Huihui Lyu.

Mučila se Sara u kvalifikacijama, tek u trećoj je seriji bacila 60,99, ali je morala strahovati dok ne završi natjecanje u drugoj skupinio kako bi znala je li prošla. I uspjela je, zauzela je ukupno 11. mjesto i uhvatila ulaznicu za finale. A utorak je bio novi dan i na Khalifi se ipak pojavila bolja Sara.

Njezin se rezultat u Dohi ne može promatrati izvan konteksta ove cijele sezone. Sezona koja joj je na puno načina bila izazovna i stresna. Velik dio prošle godine je provela po bolnicama i centrima za oporavak zbog operacije desnog lakta, uopće nije bacala, a i u ovu je sezonu krenula kasnije nego što je planirala kako bi bila potpuno spremna. Naravno da nakon tolike stanke i takve ozljede povratak nije mogao biti lagan, bilo je tu i sjajnih hitaca, poput onoga s Hanžekovićeva memorijala (66,42) koji ju je lansirao na šesto mjesto svjetske ljestvice uoči Dohe, ali bilo je i onih ispod njezine razine, poput onoga u Lausanni kada je bila tek deseta (56,19).

Drugi stresni faktor bio je iznenadna promjena trenera usred sezone, što svakako nije uobičajen potez, ali je potez koji je Sara smatrala najboljim za svoju karijeru. Sa slovenskim stručnjakom Andrejem Hajnšekom, s kojim je ostvarila sve uspjehe u karijeri, uključujući i zlato iz Rio de Janeira, jednostavno više nije bila na istoj liniji i procijenila je da je rastanak najbolji izbor. Tu je u priču uvela Andreasa Thorkildsena, velikog norveškog kopljaša, čovjeka koji dobro zna kako se osvajaju sve najveće medalje. Donijelo joj je to ujedno i preseljenje iz Slovenije na sjever Europe, formu za SP je nastavila brusiti u Oslu. Naravno da je i cijela ta situacija s promjenom trenera i sredine ostavila traga i oduzela joj dio energije, ali nije se žalila, doživjela je to kao početak novog, uspješnog puta.

Prvi Sarin hitac nije bio dobar, koplje je palo ispod 60 metara, izgledalo je kao da se nastavljaju muke iz kvalifikacija dan ranije. Kineskinje su već u prvoj seriji pokazale da su vrlo raspoložene, preuzele su prva dva mjesta - Huihui je bacila 64,93, a Shiying 64,81. Druga nam je serija donijela bolje vijesti, bio je to najbolji Sarin hitac dotad u Dohi. Uspjela se zaustaviti u posljednji trenutak da ne prestupi, a koplje je odletjelo do 62,22 metra i podiglo je na peto mjesto. No, što je još važnije, tim je hicem osigurala plasman među najboljih osam i dodatne tri serije. Kineskinja Huihui je u drugom pokušaju dodatno pomaknula granicu, bacila je 65,06, a Hussong je bila samo centimetar kraća.

Treći je izlazak na zaletište donio Sari još jedan hitac preko 60 metara (60,93), ali nedovoljan za pomak prema naprijed. Štoviše, Amerikanka Kara Winger (62,88) i Bjeloruskinja Tatjana Haladovič (62,54) potisnule su je na sedmo mjesto, a iz igre je poslije tri serije otpala braniteljica naslova i svjetska rekorderka Barbora Špotakova kojoj ova sezona, povratnička nakon porodiljnog dopusta, nije bila dobra.

Četvrti Sarin pokušaj ponovno je bio slab (57,09), a u petom je izvukla iz sebe najbolji hitac natjecanja, ali s tih 62,28 nije se mogla pomaknuti sa sedmog mjesta. Peta je serija donijela i promjenu na vrhu, Shiying je sa 65,88 skinula sunarodnjakinju Huihui s prvog mjesta i došla korak do naslova, ali u posljednjoj joj ga je rundi iz ruku izbila sjajna Australka Kelsey-Lee Barber koja je odapela koplje do 66,56 metara! Sara je, pak, svoju priču zaključila s najslabijim hicem večeri (56,21).

Amerikanci osvojili zlata na 200 i 800 m te u skoku motkom

Peti dan natjecanja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi obilježili su trijumfi američkih atletičara: sprintera Noaha Lylesa na 200 metara (19.83 sekundi), Donavana Braziera na 800 metara s rekordom svjetskih prvenstava (1:42.34 minuta) te Sama Kendricksa u skoku motkom (5,97 metara).

Noah Lyles potvdio je status najboljeg trkača na 200 metara u posljednje dvije godine. Dvostruki pobjednik Dijamantne lige osvojio je svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvima i najavio da će biti glavni kandidat za zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sa 19.83 Lyles je za 12 stotinki nadmašio Kanađanina Andrea De Grassea koji je osvojio srebro, dok je bronca otišla u ruke Ekvadorca Alexa Quinoneza (19.98).

Branitelj naslova Turčin Ramil Guliyev trčao je dvije stotinke brže nego prije dvije godine u Londonu, ali to mu je u Dohi bilo dovoljno tek za peto mjesto.

Najbržu utrku na svjetskim prvenstvima istrčao je na 800 metara 22-godišnji Amerikanac Donavan Brazier (1:42.34) i s novim osobnim rekordom svom naslovu pobjednika Dijamantne lige dodao prvu medalju s velikih natjecanja. Nakon što je u Pekingu 2015. osvojio svjetsku broncu, bosansko-hercegovački reprezentativac Amel Tuka u Dohi je dotrčao do svjetskog srebra (1:43.47) sa svojim najboljim rezultatom u ovoj sezoni. Treći je bio Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich (1:43.82).

Amerikanac Sam Kendricks obranio je naslov svjetskog prvaka u skoku motkom. Jedini koji se osvajaču zlata iz Londona 2017. ravnopravno suprotstavio bio je aktualni europski prvak, 19-godišnji Šveđanin Armand Duplantis. Obojica su preskočili 5,97 metara, obojica u trećem pokušaju, ali je Kendricks prethodnu visinu (5,92 m) svladao u prvom, a Duplantis u trećem pokušaju. Broncu je u Dohi osvojio Poljak Piotr Lisek (5,87 m).

SP atletika - 5. dan

ATLETIČARKE

Koplje:

1. Kelsey-Lee Barber (Aus) 66,56 m

2. Shiying Liu (Kin) 65,88

3. Huihui Lyu (Kin) 65,49

...

7. SARA KOLAK (HRV) 62,28

ATLETIČARI

200 m:

1. Noah Lyles (SAD) 19.83 sekundi

2. Andre De Grasse (Kan) 19.95

3. Alex Quinonez (Ekv) 19.98

800 m:

1. Donavan Brazier (SAD) 1:42.34 minuta - rekord svjetskih prvenstava

2. Amel Tuka (BIH) 1:43.47

3. Ferguson Cheruiyot Rotich (Ken) 1:43.82

Motka:

1. Sam Kendricks (SAD) 5,97 m

2. Armand Duplantis (Šve) 5,97

3. Piotr Lisek (Polj) 5,87

Linker
20. travanj 2024 22:39