Sam Kendricks
 KEMPINAIRE STEPHANE
71. BORIS HANŽEKOVIĆ MEMORIJAL

Bit će to velika atrakcija u Zagrebu: Izvjesno je da ćemo gledati skokove daleko iznad rekorda mitinga

Nastupaju trojica koji su u karijeri preskočili 6 metara, a predvodi ih dvostruki svjetski prvak
Piše: Jutarnji listObjavljeno: 01. rujan 2021. 10:55

Skok s motkom ove će godine biti velika atrakcija 71. Boris Hanžeković Memorijala, čiji se glavni dio održava u utorak, 14. rujna, na stadionu Mladosti.

Na startnoj su listi, naime, trojica motkaša koji su u karijeri preskočili šest metara, a predvodi ih dvostruki svjetski prvak Sam Kendricks, koji je u Zagrebu nastupio i 2017. godine. Kendricksov je osobni rekord 6,06 metara, što je 12 centimetara manje od svjetskog rekorda, a ove godine najbolji mu je skok 5,92.

Kendricks je na Olimpijskim igrama u Tokiju imao velik peh, jer je dva dana prije kvalifikacija bio pozitivan na koronavirus, što ga je zaustavilo u pokušaju da napravi korak dalje nego u Riju 2016., kada je bio brončani.

- Ne mogu vam opisati koliki je test za moje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje bilo to što sam tjedan dana bio zatočen u hotelskoj sobi, bez mogućnosti da vidim sunce i udahnem malo svježeg zraka - izjavio je američki rekorder kasnije za Action News 5.

image
Sam Kendricks
LUDOVIC BARBIER/AFP/PROFIMEDIA

Njegov je izostanak olakšao put do zlata svjetskom rekorderu Armandu Duplantisu, koji je u Tokiju slavio skokom od 6,02 metra, ispred Amerikanca Nilsena i Brazilca Braza. Prije nekoliko dana na mitingu Dijamantne lige u Lausannei, upravo je Nilsen preoteo Kendricksu pobjedu; obojica su preskočili 5,82 metra, ali je Nilsen imao manji broj pokušaja.

Korak do odličja u Tokiju

Uz Kendricksa, na Mladosti će biti i aktualni europski doprvak i rekorder Memorijala Borisa Hanžekovića (5,76) Timur Morgunov, čiji je najbolji ovogodišnji rezultat 5,90, a osobni rekord točno 6,00 metara. Njega također nije bilo u Tokiju, a u Lausannei je bio treći (5,72), ostavivši bez postolja Duplantisa, koji nije imao svoj dan, preskočivši tek 5,62 metra.

Spomenuti je rekord 24-godišnji Morgunov postavio prije tri godine na EP-u u Berlinu, gdje je s Duplantisom vodio bitku sve do visine 6,05, na kojoj je imao tri rušenja. Na kraju je bio prezadovoljan srebrom, a iza njega je ostao Francuz Lavillenie.

Treći skakač koji je u karijeri preskočio šest metara, a gledat ćemo ga na Hanžekovićevom memorijalu, jest 21-godišnji KC Lightfoot, kojem je to uspjelo u veljači ove godine. Dečko iz Missourija u Tokiju je ostao na korak do medalje, podijelivši četvrto mjesto s Grkom Karalisom, nakon što su obojica preskočili 5,80 metara. Lightfoot je već nekoliko puta pokazao da može i bolje od toga, pa ne treba sumnjati da će biti ozbiljan izazivač Kendricksu i Morgunovu.

Domaće boje brani Horvat

Na Mladosti će skakati i filipinska senzacija John Obiena, koji je u subotu u Parizu preskočio 5,91 metar, zatim slovenski rekorder Robert Renner (5,70), a domaće će boje braniti hrvatski rekorder Ivan Horvat (5.76). Izvjesno je da ćemo 14. rujna gledati skokove daleko iznad rekorda mitinga te kako će mjesta na sjevernoj tribini stadiona biti vrlo tražena.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za 71. Boris Hanžeković Memorijal ove se godine prvi put prodaju preko platforme Entrio, odnosno portala www.entrio.hr. Prodaja prvog kontingenta počela je prošli tjedan, a cijene ulaznica kreću se od 200 kuna za VIP sjedala, 80 kuna za tribinu zapad, pa do 40 kuna za sjevernu, istočnu i južnu tribinu. Važno je naglasiti da će za ulazak na stadion trebati predočiti digitalnu COVID potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19 ili cijepljenju ili, pak, važeću potvrdu o negativnom COVID testu. Na ulazu će biti omogućeno testiranje brzim antigenskim testovima po cijeni od 80 kn.

Linker
19. travanj 2024 19:46