Bojana Bjeljac

 TOMISLAV KRISTO Cropix
ODLIČNE DINAMOVKE

Bojana Bjeljac srušila hrvatski rekord na 3000 metara, Lucija Grd briljantna na preponama

Bjeljac je prva naša atletičarka, računajući natjecanja i na otvorenom i u dvorani, koja se spustila ispod 9 minuta
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. veljača 2023. 19:41

Još jedan vrijedan hrvatski rekord u svoju je biografiju upisala atletičarka Dinamo-Zrinjevca Bojana Bjeljac. Na Otvorenom prvenstvu Zagreba koje je ove subote održano na Velesajmu 33-godišnja Bjeljac istrčala je 3000 metara za sjajnih 8:58.58 i time za više od 18 sekundi nadmašila hrvatski dvoranski rekord koji je od 2012. držala Lisa Nemec (9:16.78). Prva je hrvatska atletičarka, računajući natjecanja i na otvorenom i u dvorani, koja se na ovoj dionici spustila ispod devet minuta, a s ovim je rezultatom trenutno na osmom mjestu europske ljestvice.

Naša olimpijka iz Tokija i prva hrvatska sigurna olimpijka za Pariz u prosincu je u Valenciji srušila hrvatski rekord i u svojoj osnovnoj disciplini - maratonu, a od ranije na otvorenom drži državne rekorde i na 5000 i 10.000 metara.

Još jedan sjajan rezultat ostvarila je i 18-godišnja članica Dinamo-Zrinjevca Lucija Grd. Talentirana tinejdžerica cijele zime pomiče vlastite granice na 60 m prepone, a novi korak naprijed napravila je ove subote na Otvorenom prvenstvu Zagreba u dvorani na Velesajmu. S rezultatom 8.11 za čak deset stotinki je popravila hrvatski juniorski rekord koji je postavila samo tjedan dana ranije na juniorskom PH.

image

Lucija Grd

HAS Has

Do ove joj je sezone osobni rekord bio 8.51, da bi ove zime trčala 8.31, pa 8.28, potom i 8.21, a sada, eto, i sjajnih 8.11 čime se učvrstila na drugom mjestu svjetske i prvom mjestu europske juniorske ljestvice. S tim bi rezultatom prije dvije godine lakoćom izborila plasman i na seniorsko Europsko dvoransko prvenstvo, ali u međuvremenu su norme značajno postrožene (8.03) i prednost je stavljena na plasman po renkingu što preferira atletičare koji imaju bolje menadžere i dostupnije jače mitinge, a to Luciji ne ide na ruku.

Odlična je bila i 16-godišnja Mia Wild, članica osječke Slavonije, koja je sa 7.48 izjednačila hrvatski mlađejuniorski i juniorski rekord koji je prije samo tri tjedna postavila njezina vršnjakinja Vita Penezić.

Linker
26. travanj 2024 18:31