Armand Duplantis i Renaud Lavillenie u zagrljaju

 ARNAUD FINISTRE Afp
NEZAUSTAVLJIVI MONDO

Bubka našeg doba: Duplantis pobjedu posvetio rivalu koji mu je uplakan dojurio u zagrljaj

Zbog napetih odnosa njegove domovine s Turskom, propustit će Europsko prvenstvo krajem tjedna
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. veljača 2023. 14:28

Kad je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu preskočio 6,21 metar i peti put u karijeri srušio svjetski rekord, analize su pokazale da je između njega i letvice ostalo 8,2 centimetra praznog prostora. Bilo je jasno da je samo pitanje vremena kad će Armand Mondo Duplantis (23) ponovno pomaknuti granicu i dogodilo se to 216 dana kasnije na simboličnom događaju, mitingu All Star Perche koji u francuskom Clermont-Ferrandu organizira njegov uzor, mentor i veliki prijatelj Renaud Lavillenie.

image

Armand Duplantis pored novog svjetskog rekorda u skoku s motkom

ARNAUD FINISTRE Afp

Isti onaj Lavillenie kojem je Duplantis u veljači 2020. u Torunu “ukrao” svjetski rekord i krenuo u svoj veliki niz kojem se ne nazire kraj. Preskočio je tada 6,17 m i za centimetar nadmašio rekord koji je šest godina bio u vlasništvu francuskog motkaša. Tjedan dana kasnije u Glasgowu je poletio još centimetar više, a sljedeća je tri rekorda sačuvao za prošlu godinu. U ožujku je dvaput ispisivao povijest u Beogradu, najprije na mitingu (6,19), a potom i na dvoranskom SP-u (6,20), da bi na spomenutom SP-u u Eugeneu preskočio 6,21. A kako je već odavno poznato da Mondo rekorde ruši u stilu nekadašnjeg vladara motke Sergeja Bubke, dakle centimetar po centimetar, tako je u subotu navečer u Clermont-Ferrandu preletio letvicu na visini 6,22 m.

Prvi koji mu je u punom sprintu dojurio u zagrljaj bio je upravo Lavillenie. Netko drugi možda ne bi s takvim oduševljenjem slavio čovjeka koji mu je uzeo rekord i pretvorio skok s motkom u svoju privatnu zabavu, ali Lavillenie je iz neke druge priče. Pokazale su to i suze koje jednostavno nije mogao zaustaviti.

image
ARNAUD FINISTRE Afp

- Ovaj rekord je posebniji od drugih upravo zato što sam ga oborio na Renaudovom mitingu. Želio sam mu to pokloniti jer mi toliko znači, još dok sam bio 17-godišnjak vidio je nešto posebno u meni. Bilo mi je jako emotivno gledati ga kako plače zbog nečega što sam napravio. To je dokaz koliko sport može biti lijep - rekao je švedski atletičar.

‘Izvantjelesno iskustvo’

Iako je poznato da su mu treneri roditelji Greg i Helena koji ga naizmjence prate na natjecanjima, mama je ovaj put trenersku ulogu praktički prepustila Lavillenieju koji je cijelo vrijeme razgovarao s Mondom i dijelio mu savjete. Francuz je još uvijek aktivan atletičar premda zbog ozljede nije nastupio na svome mitingu. Duplantis mu je, dakle, i dalje i sportski rival, ali u njihovom se odnosu to ne primjećuje.

- Renaud je stvarno strastven prema ovom sportu i želi da se još više razvije. Jako je nesebičan, ja još ne mogu tako razmišljati, previše sam sebičan. Inspirira me njegova blizina i energija koju ima.

image
ARNAUD FINISTRE Afp

Iskustvo leta preko letvice na 6,22 m opisao je kao “gotovo izvantjelesno iskustvo”.

- U ovakvim trenucima, kad je energija tako jaka i kad idete po rekord, osjećate se kao da lebdite, kao da vaše tijelo nije ni dotaklo tlo tijekom cijelog skoka.

Šteta je što tako nabrijanog Duplantisa nećemo krajem tjedna gledati na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. Odnosi između Švedske i Turske posljednjih su mjeseci vrlo napeti, Šveđani čak sa sobom u Istanbul vode i posebnog čovjeka zaduženog za sigurnost atletičara. U švedskoj reprezentaciji tvrde, međutim da razlog Mondova odustajanja nije strah za vlastitu sigurnost, već želja da se posveti pripremama za ljetni dio sezone. Nije, doduše, jasno što bi mu to točno odnio još jedan nastup ove zime, posebno kad je ponovno u vrhunskoj formi...



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Ne pamtim da se ovo ikada dogodilo Hajduku u derbiju. Dva su velika problema bila jasno vidljiva‘. Tim riječima je Ilija Lončarević počeo analizu onoga što se događalo u nedjelju na Maksimiru u dvoboju između Dinama i Hajduka. Ostatak analize te utakmice, ali i svega onoga što se događalo u 23. kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Linker
17. svibanj 2024 23:32