ANTO MAGZAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Anto Magzan/Zuma Press/Profimedia
SKOK U DALJ

Čeko u debitantskom finalu do osmog mjesta, pobjeda i rekord Miltiadisa Tentogloua

Bio je to nastup koji nastup koji će mladom hrvatskom atletičaru ostati u trajnom sjećanju
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 22:24

Mladi hrvatski daljaš Marko Čeko (22) debitantski je nastup na Europskom prvenstvu završio na osmom mjestu skočivši 7,77 metara. Nadao se dečko iz Knina da bi se mogao upustiti čak i u borbu za medalje ako pronađe jedan dobar skok i sruši osobni rekord, ali to mu ipak nije uspjelo.

Međutim, baš nikakvog mjesta za razočaranje nema jer ovo mu je bilo prvo veliko natjecanje u karijeri, odmah je ušao u finale i pokazao da se zna nositi s pritiskom. Potvrdio je to i sinoć, osiguravši mjesto među najboljom osmoricom koja su nastavljala natjecanje i nakon šest serija.

Marko je, podsjetimo, prije dvije godine probio granicu od osam metara (8,04), ali prošle su ga sezone pogodile ozljede koje su ga značajno zakočile. Zato mu je ova sezona bila itekako važna i uspio se vratiti na pravi kolosijek. Nije, zasad, uspio nadmašiti osobni rekord, ali samim plasmanom na EP, a potom i u finale istog, napravio je novi iskorak i stekao iskustvo koje bi mu moglo biti itekako važno u sljedećim godinama.

Čeko je dobio priliku otvoriti finale i krenuo je s vrlo dobrih 7,57, uslijedio je prijestup u drugoj seriji, a u trećoj je poletio do 7,77 m i time si je osigurao pravo na još tri serije. Ostao mu je to, kako se pokazalo, i najbolji rezultat večeri, dovoljan za osmo mjesto. U preostale je tri serije skočio 7,38, 7,66 i 7,59 metara.

Sve u svemu, nastup koji će mladom hrvatskom atletičaru i njegovom treneru Draženu Lasiću zasigurno ostati u trajnom sjećanju. Posao je dobro obavljen, a u sljedećim sezonama će zajedničkim snagama raditi na pomicanju granica. Ima veliku perspektivu, nadajmo se da će to i potvrditi.

Nedodirljiv je jučer bio branitelj naslova Miltiadis Tentoglou. Grk je skočio 8,52 metra, srušio rekord europskih prvenstava i ugrabio još jedno veliko zlato. Olimpijski je pobjednik, europski prvak u dvorani i na otvorenom, svjetski prvak pod krovom, nedostaje mu samo svjetska kruna na otvorenom koja mu je u Eugeneu izmakla za dlaku. Preko osam metar skočila su još trojica atletičara, Britanac Jacob Fincham-Dukes, Šveđanin Thobias Montler i Francuz Jules Pommery, sva trojica 8,06.

FINALE DALJA

1. Miltiadis Tentoglou (Grč) 8,52

2. Jacob Fincham-Dukes (VB) 8,06

3. Thobias Montler (Šve) 8,06

4. Jules Pommery (Fra) 8,06

5. Eusebio Caceres (Špa) 7,98

6. Henrik Flatnes (Nor) 7,83

7. Hector Santos (Špa) 7,82

8. MARKO ČEKO (HRV) 7,77

9. Radek Juška (Češ) 7,66

10. Reynold Banigo (VB) 7,66

11. Lazar Anić (Srb) 7,37

Linker
27. travanj 2024 07:07