VEDRAN PETEH Cropix
EP U-18 U ATLETIKA

Čudesan dan i žetva medalja u Banskoj Bystrici: Vita Barbić briljirala s osvojenim zlatom i broncom

Dobar nastup upisao je i Dominik Jezernik koji je u finalu 400 metara zauzeo četvrto mjesto
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 21. srpanj 2024. 21:28

Hrvatska je u Bansku Bystricu na Europsko prvenstvo do 18 godina u atletici otputovala s ukupno tri osvojene medalje u tri nastupa otkad je 2016. ustanovljeno ovo natjecanje. Taj učinak u Slovačkoj je protekli vikend podebljan s još četiri (!) odličja. Donijeli su ih Vita Barbić u bacanju koplja (zlato) i diska (bronca), Eva Barbarić na 400 metara s preponama (srebro) i Jan Ferina u bacanju kugle (bronca). Svaka je pak osvojena na spektakularan način.

Posebno impresivna bila je bacačica Dinamo-Zrinjevca koja još uvijek nije napunila 17 godina, rođendan joj je 13. kolovoza. Međutim, Vita Barbić je u nedjelju bacala "k‘o velika", u jednom poslijepodnevu i večeri uzela je diskaško srebro i kopljaško zlato, dramatično u slabijoj i suvereno u jačoj joj disciplini. Krenula je s diskom, gdje je nakon neispravnog hica i 36,93 metara dovoljnih za posljednje mjesto, u trećoj seriji bacila osobni rekord (49,50) s kojim će izboriti veliko finale i zasjesti na čelo prije posljednje tri serije. Iako na njemu nije ostala jer su Njemica Nadjela Wepiwe (51,61) i Španjolka Andrea Njimi Tankeu Djeudji (50,01) prebacile 50 metara, bila je to fantastična najava za ono što će uslijediti nekih pet sati kasnije...

Bacanje koplja disciplina je Barbić bila izrazita favoritkinja, jedina na starnoj listi je u karijeri imala hitac preko 60 metara (prošle godine) i ove godine s 57,81 je bila vodeća u Europi. U Banskoj Bystrici je krenula po svojim kriterijima skromno, s 55,64, da bi Konstanze Irilinger s njemačkim mlađejuniorskim rekordom (56,82) odmah ponudila izazov. I to je bilo dovoljno za Vitu koja već u drugoj seriji bacila novi hrvatski mlađejuniorski rekord (60,72), dok se s tri između 56 i 58 metara zagrijala za posljednji hitac te potpuno rasterećena srušila rekord europskih prvenstava - 61,07! U konačnici je drugoplasiranu Irlinger (57,64) ostavila tri i pol metra iza sebe, dok se doma vraća za više od pola metra popravljenim osobnim rekordom.

Sjajna je i na 400 prepone bila Eva Barbarić, još uvijek kadetkinja - u listopadu će napuniti tek 16 godina - koja je s osobnim rekordom 58.85 u finalu osvojila srebro iza dominantne Čehinje Nine Radove (58.00), čiji je blizanac Michal Rada uzeo zlato u muškoj utrci na 400 prepone. Barbarić, koja je u Slovačku došla s 1:00.12, prvo je u kvalifikacijama istrčala 1:01.94, da bi se u polufinalu prvi put u karijeri spustila ispod minute te s 59.77 izborila finale. Najbolje je pak ostavila za kraj i u maniri velike šampionke zaključila trodnevni posao s medaljom i osobnim rekordom spuštenim ukupno sekundu i 27 stotinki.

Izuzetno zanimljivo finale u muškoj kugli naš je Jan Ferina otvorio s točno 18 metara, onda u drugoj seriji bacio točno 19 metara, da bi nakon tri vezana neispravna hica u posljednju seriju ušao tek kao četvrti. Međutim, pronašao još ta četiri centimetra, bacio 19,04, točno koliko je imao do tog trenutka trećeplasirani Moldavac Denis Cutcovetchi koji je onda medalju izgubio temeljem slabijeg drugog hica. Odnosno, Ferina je s onih 19 metara iz druge serije preskočio Cutcovetchija. Zlato je uvjerljivo osvojio Rumunj Stefan Alexandru Ciobanu s 19,99 u posljednjoj seriji, s tim da je imao i sljedeća tri najbolja hica finala, dok se na drugo mjesto, koje je do pete serije držao Ferina, s 19,19 popeo Šveđanin Ludvig Ellgren.

Dobar nastup na Europskom prvenstvu upisao je i Dominik Jezernik koji je u finalu 400 metara s osobnim rekordom 47.10 zauzeo četvrto mjesto.

Linker
05. rujan 2024 18:50