Maria Andrejczyk
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
EUROPSKI BACAČKI KUP

Čudesna Poljakinja senzacionalnim hicem na pomoćnom terenu do trećeg mjesta na ljestvici svih vremena!

Sjajna Andrejczyk obilježila drugi i završni dan atletskog natjecanja u splitskom Parku mladeži
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. svibanj 2021. 21:29

Briljantna Maria Andrejczyk ukrala je show drugog i završnog dana Europskog bacačkog kupa u Splitu. Poljakinja je na pomoćnom terenu Parka mladeži kreirala senzacionalan pothvat, bacivši koplje 71,40 metara, čime je izbila na treće mjesto ljestvice svih vremena, iza svjetske rekorderke, Čehinje Barbore Špotakove (72,28), te Kubanke Olisdeilys Menendez (71,70)! Tih 71,40 je ujedno i najduži hitac u posljednjih deset godina.

Andrejczyk je taj nevjerojatan hitac lansirala već u prvoj seriji, a da je u briljantnoj formi, potvrdila je i u četvrtoj seriji kada je bacila 69,68. Poljakinja je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bila četvrta, ostala je samo dva centimetra kratka za postoljem. Nakon toga je imala puno problema s ozljedama, operirala je i rame, a apsolutni šok je uslijedio 2018. kada joj je dijagnosticiran osteosarkom, jedan oblik raka kostiju. Srećom, radilo se o blažem obliku, ali čekala ju je nova operacija i oporavak. Svladala je i tu prepreku i vratila se atletici, a u olimpijskoj je godini očito u fantastičnoj formi.

- Iskreno, ne znam što bih rekla, preplavljena sam osjećajima! U redu, očekivala sam nešto, sanjala sam hitac preko 70 metara, ali 71... Čovječe! Sjajno je otvoriti sezonu s ovakvim rezultatom, ali nadam se da još bolje dolazi. Sad se vraćam doma i čeka me naporan rad jer ipak su Olimpijske igre pred nama - rekla je nasmijana Andrejczyk.

Šokirala je sve na stadionu, ali i samu sebe.

- Naravno, ovo nisam očekivala. Istina, bacala sam daleko na treninzima, ali ovo je stvarno iznenađenje. Zaletište na pomoćnom terenu mi je baš odgovaralo, vrijeme je bilo sjajno, a vjetar povoljan za bacanje. Sigurno je da mi je u tom hicu i pomogao, ali rezultat je neovisno o tome odličan. Volim Split, a sada ću ga voljeti još više. U rujnu se vraćam sa zaručnikom.

Drugo je mjesto pripalo aktualnoj europskoj prvakinji, Njemici Christin Hussong sa 65,39, a treće bivšoj, Bjeloruskinji Tatjani Haladovič (62,88). Svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica Barbora Špotakova potpuno je podbacila, imala je samo jedan ispravan hitac i s 58,24 završila na osmom mjestu.

Ni druga svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica koju smo vidjeli na djelu nije uspjela doći do trijumfa u Splitu, ali je prošla daleko bolje od Špotakove. Anita Wlodarczyk, najveća kladivašica svih vremena, vraća se nakon gotovo dvogodišnjeg izbivanja zbog operacije koljena. Jasno je da se još uvijek traži i da je još uvijek daleko od 80-metarske granice koju je jedina u povijesti prebacila. U nedjelju je sa 72,37 bila druga, a nadmašila ju je sunarodnjakinja Malwina Kopron 72,82), osvajačica svjetske bronce u Londonu 2017.

Napeto je bilo u ženskom disku sve do posljednje serije, na kraju je Portugalka Liliana Ca (62,80) slavila sa samo centimetar boljim rezultatom od sunarodnjakinje Irine Rodrigues. Naša Marija Tolj bila je peta, nije uspjela prebaciti 60 metara (59,52). Pobjedu u muškom disku odnio je sa 65,35 Mađar Janos Huszak koji, kao i Marija, trenira u Zagrebu u grupi koju vodi Roland Varga. Vrlo dobar je bio i naš Martin Marković, nekadašnji svjetski juniorski prvak, kojem je jedini ispravan hitac (62,30) bio dovoljan za šesto mjesto.

Jako je dobra bila i velika nada naše atletike, 17-godišnja Veronika Šokota, koja je zauzela šesto mjesto u U-23 konkurenciji s hicem od 54,24 metra. Članica zadarskog AŠK-a je u Top 5 na ovogodišnjim svjetskim ljestvicama mlađih juniorki i juniorki, a u obje je konkurencije na čelu njezina vršnjakinja Adriana Vilagoš iz Srbije, koja je slavila i na Parku mladeži sa 60,22.

Linker
26. travanj 2024 18:09