GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp
POVIJESNI REZULTAT

Čudesna Ukrajinka otkrila što se dogodilo prije rušenja svjetskog rekorda: ‘Trenerica mi je rekla da stanem...‘

Svi su rezultati u Parizu ostali u sjeni dva svjetska rekorda, a ponajprije onog koji je postavila Ukrajinka
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. srpanj 2024. 18:44

Kakva senzacionalna, nevjerojatna najava atletskog spektakla na Olimpijskim igrama u Parizu! Na mitingu Dijamantne lige upravo u francuskoj prijestolnici Ukrajinka Jaroslava Mahučih ispisala je povijest, srušivši 37 godina star svjetski rekord u skoku u vis. Preletjela je čudesna 22-godišnjakinja 2,10 metara te za centimetar nadmašila rezultat koji je 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu postavila Bugarka Stefka Kostadinova.

Već godinama znamo da je djevojka iz Dnjipra nevjerojatna atletičarka, predodređena za velike stvari. Bila je svjetska U-18 prvakinja, osvajačica zlata na Olimpijskim igrama mladih, europska U-18, U-20 i U-23 prvakinja... Sa samo 17 godina 2019. je u Dohi postala najmlađa pobjednica u povijesti na mitingu Dijamantne lige, a samo nekoliko mjeseci kasnije, neposredno nakon 18. rođendana, u istom je gradu osvojila i svjetsko seniorsko srebro. Osvojila je u međuvremenu medalje na baš svim velikim natjecanjima, na otvorenom i u dvorani, aktualna je svjetska i europska prvakinja, a nedostaje joj još samo olimpijsko zlato jer u Tokiju je prije tri godine bila brončana.

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Pored svega navedenog, jasno je da su Jaroslavi mnogi predviđali da će jednog dana srušiti svjetski rekord, posebno nakon što je 2021. u dvorani preskočila 2,06. No, pomalo je i neočekivano da se to dogodilo baš u ovom trenutku jer Mahučih ovog ljeta nije imala rezultat bolji od 2,01, koliko je preskočila prošli mjesec za europsko zlato u Rimu. U Parizu se, međutim, sve savršeno poklopilo i mlada Ukrajinka je napokon izvukla iz sebe sve ono što smo tako dugo znali da ima.

Preskočila je u nedjelju čak četiri visine iznad dva metra što dovoljno govori koliko je bila raspoložena. Najprije je iz drugog zaleta svladala 2,01, potom s 2,03, opet iz drugog pokušaja, definitivno slomila otpor drugoplasirane Nicole Olyslagers, da bi onda krenula na 2,07 i za centimetar popravila osobni rekord. Još jednom iz drugog pokušaja.

Tako "vruća" odlučila je krenuti i na 2,10. Tresla se letvica lagano, ali ostala je na mjestu. Za čudesan podvig kakav smo čekali gotovo četiri desetljeća, za rezultat koji će zauvijek ostati upisan u povijesti atletike. I uspjela je to Mahučih napraviti iz prvog pokušaja! Zanimljivo, za 1,95 su joj bila potrebna dva zaleta, ali ne i za 2,10.

Godinama je hrvatska atletska diva Blanka Vlašić pokušavala nadmašiti Stefku Kostadinovu i približila joj se 2009. na Hanžekovićevom memorijalu na samo centimetar. Rušenje svjetskog rekorda, međutim, nije dočekala, ali što nije uspjelo njoj, napravila je, eto, desetljeće i pol kasnije briljantna Ukrajinka.

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

- Osjećam se fantastično, bio je to nevjerojatan skok, a još mi je uspio u prvom pokušaju! Kad sam preskočila 2,07, trenerica mi je rekla da bih možda trebala stati jer se približavaju Olimpijske igre koje su, naravno, važnije, ali osjećala sam iznutra da mogu i, da budem iskrena, željela sam isprobati napad na svjetski rekord. Upisala sam Ukrajinu u povijest - u euforiji je govorila Mahučih.

Sada je pred njom novi veliki cilj, lov na jedino veliko zlato koje joj nedostaje.

- Veselim se Olimpijskim igrama. Sigurna sam da će to biti sjajno natjecanje, da će atmosfera biti još bolja nego u nedjelju, ali znam da će biti teško i da će konkurencija biti iznimna. Za veliki događaj kao što su Olimpijske igre morate biti psihički jaki, ali kao što kaže moja trenerica, to je prije svega proslava i svakako treba uživati.

A spektakl na stadionu Charlety zaključen je još jednim svjetskim rekordom! U utrci na 1500 m Kenijka Faith Kipyegon je ciljem prošla u vremenu 3:49.04, te za sedam stotinki nadmašila vlastiti rekord koji je postavila lani u Firenci.

Ostala je čak i fantastična Kipyegon ovaj put u sjeni Mahučih, a ostale su i druge discipline, uključujući žensko bacanje diska u kojem je nastupila i najbolja hrvatska atletičarka Sandra Elkasević, zauzevši peto mjesto s hicem od 64,42 m. Ostala je iza aktualne olimpijske pobjednice Valarie Allman (68,07), ali i iza tri Europljanke - Nizozemki Jorinde van Klinken (67,23) i Alide van Daalen (65,78), te Njemice Marike Steinacker (64,64).

image
GEOFFROY VAN DER HASSELT Afp

Sandri je ovo najslabiji plasman i rezultat na ovogodišnjim natjecanjima, što svakako nije idealna najava za vrhunac godine. Međutim, ostalo je još vremena da dvostruka olimpijska uhvati formu i vrati se barem na razinu na kojoj je bila prije mjesec dana kada je osvojila zlato na Europskom prvenstvu u Rimu sa 67,04. Pariški rezultat je vjerojatno neće učiniti zadovoljnom, ali ako itko zna kako se podići, to je Sandra.

Spomenutih 64,42 bacila je u trećoj seriji, a imala je u nedjelju još tri ispravna hica - 62,91, 61,87 i 62,95. Kako u šestu seriju ulaze samo tri najbolje, Sandra je ovaj put ostala bez tog završnog pokušaja.

Valarie Allman i u Parizu je nastavila ovogodišnji pobjednički niz. Bilo joj je ovo sedmo ovogodišnje natjecanje i sedma pobjeda, tako da je u ovom trenutku svakako na "pole positionu" kad je u pitanju lov na olimpijsko zlato.

Linker
31. kolovoz 2024 16:23