Pobjednici ovogodišnje Dijamntne lige

 FABRICE COFFRINI Afp
PRESTIŽNA SERIJA

Dijamantna liga bit će veća nego ikad, u kalendar je uvršten još jedan grad, a finale je prvi put izvan Europe

Dijamantni put već tradicionalno počinje u Dohi (5. svibnja), a za domaćina dvodnevnog finala (16. i 17. rujna) odabran je američki Eugene
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 11:36

Dijamantna liga, najprestižnija serija atletskih mitinga, sljedeće će godine proslaviti svoje 14. izdanje, ujedno i najveće dosad. Prema kalendaru koji je u srijedu objavila Svjetska atletska federacija (WA), Dijamantna liga će se dogodine sastojati od 15 mitinga, odnosno jednog više nego dosad i to zahvaljujući uvrštenju poljskog Chorzowa.

Grad u Šleskoj sa sjajnim stadionom koji prima više od 55.000 gledatelja ove je godine prvi put bio domaćin jednog mitinga Dijamantne lige, ali samo kao zamjena za otkazana natjecanja u Kini. No, dobra organizacija donijela je Memorijalu Kamile Skolimowske mjesto u dijamantnom programu na sljedećih pet godina, pa ćemo dogodine imati 15 gradova domaćina u 12 zemalja na četiri kontinenta.

Atletičari će se u Dijamantnoj ligi natjecati od svibnja do rujna, a najuspješniji će se kvalificirati za dvodnevno finale (16. i 17. rujna) koje prvi put neće biti održano u Bruxellesu ili Zürichu. Naime, za domaćina je u sljedećoj sezoni odabran američki Eugene, grad u kojem je ove godine održano Svjetsko prvenstvo.

Dijamantni put već tradicionalno počinje u Dohi (5. svibnja), potom slijedi selidba na afrički kontinent, točnije u Rabat (28. svibnja), a nakon toga kreće europska turneja u lipnju i srpnju. Tu vrijedi istaknuti da se nakon tri godine Dijamantna liga vraća na Olimpijski stadion u Londonu.

Prije Svjetskog prvenstva u Budimpešti u planu su i dva mitinga u Kini (Šangaj i Shenzhenu), ali to opet treba uzeti s rezervom s obzirom na brojna otkazivanja natjecanja u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta u posljednje tri godine.

DIJAMANTNA LIGA 2023.

5. svibnja Doha

28. svibnja Rabat

2. lipnja Rim

9. lipnja Pariz

15. lipnja Oslo

30. lipnja Lausanne

2. srpnja Stockholm

16. srpnja Chorzow

21. srpnja Monaco

23. srpnja London

29. srpnja Šangaj

3. kolovoza Shenzhen

31. kolovoza Zürich

8. rujna Bruxelles

16. - 17. rujna Eugene

Linker
26. travanj 2024 17:24