HINDUSTAN TIMES/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA
NADA JE U PETRODOLARIMA

Dijamantnoj ligi prijeti kolaps, prvi čovjek atletike traži spas na Bliskom istoku

Sport stalno žudi za još više atrakcije, još više ekstravagancije, još više... Svega
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. ožujak 2024. 21:01

Arapski petrodolari zakucali su i na vrata atletike. Nakon nogometa koji je odavno “kapitulirao” pred hrpetinom novca, pa se može malo i zažmiriti nad nekim pojmovima poput pitanja “slobode, demokracije i ljudskih prava” koji su u zapadnom svijetu inače conditio sine qua non.

Sport, onaj vrhunski ili malo bolje, profesionalni, stalno žudi za još više atrakcije, još više ekstravagancije, još više... Svega. Na takvo što sport tjera donekle javnost, publika vječno gladna nečeg novog i još dosad neviđenog, ali pritišću po tom pitanju i mediji. Za takvo što je nužan novac, a njega daleko najviše danas ima u arapskom svijetu. Ondje gdje su gotovo pa neograničeni izbori nafte i plina, ali je definitivno kontrola trošenja novca. Zato što je taj novac pretežito u rukama države, te su pak države monarhije i ondje je vladar vlasnik svega. U tim sredinama ne da nije uobičajeno, nego nije baš ni uputno propitkivati vladara, zvao se on kralj, emir, princ, šeik, zašto odvaja određenu svotu novca za velebne sportske projekte.

Kraljevina i ‘kraljica sportova’

Lord Sebastian Coe, prvi čovjek World Athleticsa ili Međunarodnog atletskog saveza prisustvovat će ovog vikenda Velikoj nagradi Saudijske Arabije u Formuli 1. Nije razlog tomu odjednom otkrivena ljubav za F1 iako mu je vjerojatno najdraži pilot, sunarodnjak Lewis Hamilton. Sebastian Coe se ondje kani naći s predstavnicima Saudijskog javnog investicijskog fonda. To je ono tijelo koje raspolaže s milijardama dolara, eura, funta... tako nebitno, te ulažu novac u svijet sporta. Vlasnici su 4 kluba u Saudijskoj nogometnoj ligi, ali posjeduju i Newcastle United.

Ako pregovori budu uspješni, mogao bi se sklopiti sponzorski ugovor World Athleticsa sa Saudijcima, što bi također moglo dovesti do toga da se veliki atletski događaj po prvi put organizira u Saudijskoj Arabiji. Naime, World Athletics planira pokrenuti novo globalno natjecanje na kraju sezone 2026. i trenutno traže potencijalne gradove domaćine. Iako bi se takvo što moglo pokazati zasad ipak prerano za Saudijsku Arabiju, ova bi država bez problema mogla organizirati Svjetsko prvenstvo u atletici 2031. ili 2033. godine. Coe je otvoreno govorio o svojim pokušajima privlačenja novih ulaganja iz prethodno neiskorištenih izvora.

image
BEN STANSALL Afp

Johnsonova prijetnja

Prije Svjetskog dvoranskog atletskog prvenstva prošlog vikenda u Glasgowu, Sebastian Coe je izravno upitan razgovara li sa Saudijskim javnim investicijskim fondom rekao:

- U tijeku su neke globalne rasprave i to me tješi. Donijeli smo stratešku odluku o organskom razvoju sporta. Osjetili smo da postoje neki izvori prihoda koje možemo iskoristiti. Svaki dan razgovaramo s hedge fondovima, te s organizacijama koje žele donijeti svježi novac.

Arapski je svijet već bio domaćinom niza velikih natjecanja, ali tu zasad prednjači Katar koji je ugostio SP u atletici (2019.), rukometu (2015.), nogometu (2022.), te nedavno vodenim sportovima. Sada je red na Saudijcima. Formulu 1 već imaju, nedavno je u Rijadu završio i World Masters u snookeru, a sljedećih pet godina će imati i jedan ATP turnir.

- Hodamo po tankoj žici s nekim stvarima. Ali ako ljudi žele doći i uložiti novac u sport, mislim da je to potrebno. Ja bih bio voljan nastupiti u Saudijskoj Arabiji, ako to znači više novca u atletici - iskreno će Škot Josh Kerr, svjetski prvak na 1.500 i svježi svjetski dvoranski prvak na 3.000 metara.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Ljudska prava? Sloboda medija, žena? Ma, daj pustite te priče. Ne vjerujete valjda u njih. Novac je bitan, sve se vrti i sve se zaboravlja ako je novac u pitanju. Puno novca. Posebno u svjetlu vijesti da Amerikanac Michael Johnson (56), četverostruki olimpijski pobjednik na 200 i 400 metara najavljuje kako već 2025. kani oformiti elitna natjecanja, 10-ak atletskih mitinga po svijetu s prebogatim novčanim fondom, a što je izravan udarac Dijamantnoj ligi World Athleticsa.

Linker
27. travanj 2024 05:18