JEFF PACHOUD Afp
VELIKI POTHVAT

Djevojka rođena za čuda u Budimpeštu ide po zlato, ali i po nedostižan rekord iz ‘prljavih‘ osamdesetih

Američka atletičarka se nakon svjetskog rekorda na 400 prepone (50.68) preselila na ‘čistih‘ 400 m
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 31. srpanj 2023. 10:52

Ubrzo nakon što je u srpnju prošle godine kreirala jedno od najvećih atletskih ostvarenja u povijesti, istrčavši u finalu Svjetskog prvenstva u Eugeneu 400 metara prepone za nestvarnih 50.68 sekundi, bilo je jasno da se u glavi Sydney McLaughlin-Levrone, kao i njezina trenera Boba Kerseeja, već kuha novi veliki plan.

Jer kad pomaknete granice do razine za koju gotovo nitko nije vjerovao da je moguća i kad osvojite sve što je bilo moguće i prije 23. rođendana, prirodno je da se javlja želja za nekim novim izazovima.

Kad je u pitanju Sydney McLaughlin-Levrone, najveća atletska senzacija posljednjih godina, taj izazov bio je prelazak na “čistih” 400 metara. Laici bi možda rekli da to i nije neka zahtjevna promjena, jer ostaje na jednakoj dionici, samo neće ispred sebe imati deset prepona, ali riječ je o tehnički posve drugačijim disciplinama.

Na preponama morate biti racionalniji, uhvatiti pravi ritam kako ne biste došli ni preblizu ni predaleko preponi, dok je 400 m “glat” dinamičnija i agresivnija disciplina. I sama Sydney će reći da je 400 m teže trčati jer je tu puno više strategije i mogućnosti za pogreške, dok se u ovoj drugoj disciplini oslanjaš na ritam koraka između prepona.

- Prepone me odvraćaju od činjenice da trčim. Kad nemam ništa ispred sebe, osjećam svu mliječnu kiselinu malo više.
Zašto onda selidba na 400 metara?

Glavni motiv je jasan - rušenje rekorda koji traje već gotovo četiri desetljeća, rekorda koji je se i danas čini nedodirljivim. Ili se činio dok svoje prste tu nije odlučila uplesti Sydney McLaughlin-Levrone, čudesna djevojka iz New Jerseyja za koju ne postoji riječ “nemoguće”.

Taj famozni svjetski rekord iznosi 47.60 sekundi i od 6. listopada 1985. godine drži ga Marita Koch, atletičarka iz nekadašnje Istočne Njemačke. Već smo time zapravo puno rekli, jer na spomen atletike i Istočne Njemačke prva je asocijacija - doping.

image
- Afp

Sustavni doping koji se odvijao pod pokroviteljstvom države, što više uopće nije upitno. No, Mariti Koch doping nikad nije dokazan, a ona sama, jednako kao i svjetska rekorderka na 800 m Jarmila Kratochvilova o kojoj smo pisali ovih dana, odbija priznati da je ikad uzimala nedopuštena sredstva. I tako je njezin rekord živ već gotovo 38 godina, a u tom se razdoblju nijedna atletičarka nije spustila ispod 48 sekundi.

‘Čudo od djeteta’

Kad bismo prebrisali sve rekorde iz tih krajnje sumnjivih osamdesetih godina, prema bodovnim tablicama Svjetske atletske federacije (WA) najvredniji svjetski rekord današnjice bio bi onaj u vlasništvu - Sydney McLaughlin-Levrone.

Tih 50.68 je, kako smo spomenuli, istrčala u finalu lanjskog SP-a, u jednoj od najfascinantnijih utrka svih vremena. Bio joj je to četvrti svjetski rekord u samo 13 mjeseci, a u tom je razdoblju postala prva žena koja se na 400 m prepone spustila ispod 52 sekunde i ispod 51 sekunde.

I koliko god je za njezine rezultate zaslužan i napredak tehnologije, treba znati da je Sydney od malih nogu bila izvanserijski talent. Pažnju na sebe skrenula je još 2014. kad je kao 14-godišnjakinja srušila neslužbene svjetske rekorde za svoju dob na 100 m prepone (13.34) i 400 m prepone (55.63) i to s preponama na seniorskoj visini! Već dogodine je sa samo 15 godina postala svjetska mlađejuniorska prvakinja (U-18) i tada joj je prišivena oznaka “čudo od djeteta”. Dijete već dugo nije, ali i dalje radi čuda.

image
MUSTAFA YALCIN Anadolu Agency Via Afp

Do ove godine je ponekad trčala 400 metara, ali nikad nije bila ozbiljno posvećena toj disciplini i osobni rekord joj je bio 50.07. Ovog je ljeta na sva tri natjecanja pomicala vlastite granice. U Parizu je početkom lipnja trčala 49.71, dva tjedna kasnije u New Yorku se spustila na 49.51, da bi eksplodirala na američkim “trialsima” za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, projurivši ciljem za 48.74 sekunde.

Došla je time odmah na deseto mjesto svih vremena i ostala samo četiri stotinke iza američkog rekorda Sanye Richards-Ross.

Svega nekoliko dana kasnije Kersee je potvrdio da će njegova učenica u Budimpešti trčati 400 metara, odnosno da neće braniti naslov na preponama. Velika je to prilika za ispisivanje povijesti jer još nijedna atletičarka nije bila svjetska prvakinja i na 400 m i na 400 m prepone. Pitat će se, dakako, nešto i druge atletičarke, ali Sydney se nakon rezultata na “trialsima” nameće kao favoritkinja za zlato.

Trofejni Bob Kersee

No, i dalje sve nekako više zanima može li McLaughlin-Levrone srušiti taj famozni rekord Marite Koch.

- Priznajem da je 47.60 vrlo zastrašujuća brojka. Ali na kraju dana, ako mogu istrčati 400 m prepone za 50.68, mislim da ni 47.60 na 400 metara nije previše daleko - samouvjereno je najavila Sydney u razgovoru za LA Times u svibnju.

Nije se ipak dala navući na prognozu kada bi taj rekord mogao pasti.

- Je li svjetski rekord dostižan? U nekom trenutku u budućnosti, mislim da jest. Nismo odlučili kada ćemo krenuti, ali da, mislim da je to ljudski i fizički moguće - dodala je nedavno za USA Today.

No, budući da je već u više navrata pokazala da je najbolja na najvećim natjecanjima, ne treba isključiti, koliko god to i dalje zvučalo nemoguće, da već sljedeći mjesec u Budimpešti krene u napad.

- Bobby je trener za velika prvenstva. Već je dokazao da nas je u stanju učiniti najspremnijima kada je to najvažnije - ističe Sydney.

A dokazao je Kersee i da je trener koji stvara prvake i rekordere. Od supruge Jackie, svjetske rekorderke u sedmoboju, preko velike sprinterice i preponašice Gail Devers i olimpijskog pobjednika na 400 m prepone Kerrona Clementa, do jedne od najvećih atletičarki u povijesti Allyson Felix.

- Sydney je prva stvarna prijetnja rekordu Marite Koch. Ima brzinu i izdržljivost, a sada ima i potrebnu aerobnu bazu da istrči vrijeme ispod 48 sekundi - uvjeren je Kersee.

A uvjereni su i drugi...

- Nimalo ne sumnjam da može srušiti svjetski rekord. U mojoj glavi to uopće nije upitno - rekao je nedavno bivši svjetski prvak na 200 metara Ato Boldon.

Identično razmišlja i spomenuta Gail Devers.

- Čim je Sydney srušila svjetski rekord na 400 m prepone na lanjskom SP-u, rekla sam im “OK, znam da sada idete i po svjetski rekord na 400 m”. To je jednostavno Bobby. Drugi atletičari o takvim rekordima razmišljaju kao o nečem nedostižnom, a Bobbyjevi samo čekaju pravi trenutak - ističe Devers.

I za kraj, još jednom Sydney...

- Mislim da je moguće. Samo će vrijeme pokazati hoće li biti tako, ali uobičajeno je da na 400 m možeš biti oko tri sekunde brži nego na 400 m prepone. Tako da bi to na temelju brojki to trebalo biti moguće.

Da, kako i sama kaže - vrijeme će pokazati. Ali, ako nas je nečemu naučila prijašnjih godina, to je da za nju samo nebo granica. Možda je doista došlo vrijeme da ime Marite Koch bude prebrisano s popisa svjetskih rekorda.

TOP 10 NA 400 METARA

1. Marita Koch (DDR) 47.60, Canberra 1985.

2. J Kratochvilova (Čeh) 47.99, Helsinki 1983.

3. Salwa Eid Naser (Brn) 48.14, Doha 2019.

4. Marie-Jose Perec (Fra) 48.25, Atlanta 1996.

5. Olga Brizgina (SSSR) 48.27, Canberra 1985.

6. S. Miller-Uibo (Bah) 48.36, Tokio 2021.

7. T. Kocembova (Čeh) 48.59, Helsinki 1983.

8. Cathy Freeman (Aus) 48.63, Atlanta 1996.

9. S. Richards-Ross (SAD) 48.70, Atena 2006.

10. S. McLaughlin (SAD) 48.74, Eugene 2023.

SYDNEY McLAUGHLIN-LEVRONE

23

godine

50.68

osobni i svjetski rekord na 400 m prepone

48.74

osobni rekord na 400 m

12.65

osobni rekord na 100 m prepone

2

olimpijska zlata (400 m prepone i 4x400 m)

3

svjetska zlata (jedno na 400 m prepone, dva na 4x400 m)

Linker
30. travanj 2024 22:18