DAMIR KRAJAC Cropix
POBJEDNIK NA FONTANAMA

Dođe li Crouser, sljedeće godine gledat ćemo tie-break: ‘Zagreb je uvijek dobar prema meni. Jako sam sretan‘

Nekadašnji svjetski prvak Tom Walsh osvojio je Memorijal Ivana Ivančića
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 09. rujan 2023. 21:22

Još jednom, desetu godinu zaredom, najbolji svjetski bacači kugle priredili su show pored zagrebačkih Fontana, show kakvog nema nigdje drugdje na svijetu. U odličnoj atmosferi, bez kiše koja ih je tako često znala pratiti posljednjih godina, ponovno su omogućili Zagrepčanima da iz neposredne blizine vide kako to izgleda kad kugla teška 7,26 kilograma leti preko 21 ili 22 metra. Mnogima to djeluje nezamislivo, ali kad ovi divovi uzmu najdražu igračku u ruke, sve izgleda tako lagano.

A najjači od tih divova ove je subote ponovno, već peti put, bio Novozelanđanin Tom Walsh koji je pobijedio s fantastičnih 22,46 metara! Izjednačio se time s Ryanom Crouserom koji je također pet puta trijumfirao na Fontanama. Crousera ove godine nije bilo u Zagrebu i Walsh je to iskoristio na najbolji način na svome omiljenom mitingu. Iza njega je ostao dvostruki svjetski prvak, Amerikanac Joe Kovacs (21,72) koji će tako još neko vrijeme čekati na premijernu pobjedu u glavnom hrvatskom gradu. Sjajan je bio i aktualni europski prvak, naš Filip Mihaljević, koji je lijepu zagrebačku subotu okrunio četvrtim mjestom i hicem od 21,52 metra.

Ugođaj je na Fontanama bio sjajan, gledatelji su bučnom podrškom gurali kuglaše prema velikim daljinama, a među navijačima su bile i neke od zvijezda koje će tek u nedjelju na Mladosti pokazati što znaju. Među njima je bio i aktualni olimpijski pobjednik na 100 metara, Talijan Marcell Jacobs, koji je došao podržati dvojicu svojih sunarodnjaka, a pritom ga je više razveselio svjetski doprvak iz Budimpešte Leonardo Fabbri koji je završio na trećem mjestu 21,55.

Filip Mihaljević počastio nas je svojim najboljim dosadašnjim izdanjem u Zagrebu. Baš kako je i najavio nakon finala SP-a u Budimpešti kada je rekao da će se u razdoblju koje slijedi spremati isključivo za Boris Hanžeković memorijal te da napokon želi pored Fontana baciti "nešto respektabilno". I doista, odabrao je drugačiju taktiku od konkurencije. Većina bacača koje smo u subotu gledali u Zagrebu posljednja je dva tjedna nastupala na različitim mitinzima po Europi, a Filip je zasukao rukave i posvetio se treninzima. Pokazalo se to ispravnim potezom jer nadmašio je onih 21,26 m iz 2021. što mu je dosad bio najbolji rezultat na zagrebačkom mitingu. Ujedno je pokazao i da je spreman za finale Dijamantne lige koje ga čeka sljedeći vikend u američkom Eugeneu gdje će se naći šestorica najboljih s dosadašnjih mitinga elitne serije.

- Ovo je bilo dobro, dobro sam se osjećao. Bilo je malo umora i zasićenja, ali kad dođeš pred ovu publiku, odmah se vratiš u život, zaboraviš da već godinu dana treniraš, da si na putu i u koferima. Mogao sam biti i malo bolji i doći do postolja, ali stvarno mogu biti zadovoljan. Ovo mi popravlja prosjek mojih top 10 rezultata što mi bacači često gledamo, tako da je dobro - poručio je Filip koji je uz 21,52 iz pete serije imao još tri hica preko 21 m (21,14, 21,36 i 21,07).

Još uvijek nije vrijeme za odmor jer sezona ove godine završava u Eugeneu.

- Ovo je bilo dobro da se malo vratim u život, da se živčani sustav probudi. Sada slijedi nekoliko dana treninga kod kuće i onda idemo u Ameriku po najbolji rezultat sezone, što mi nije uspjelo ovdje.

Nije, naravno, oduševljen što za kraj sezone mora na dalek put u Ameriku, ali postoji i jedna pozitivna stvar.

- Sretan sam nula od deset što moram na put, ali deset od deset što je natjecanje u Eugeneu, na Hayward Fieldu koji obožavam. Tamo sam četiri puta bacao na NCAA natjecanjima, imao sam dosta uspjeha, lani sam bio dobar i na SP-u, tako da me to veseli.

Tom Walsh odlučio je da neće dopustiti da se neko novo ime upiše na popis pobjednika natjecanja pored Fontana. Otkad su okršaji kuglaša premješteni na ovaj prostor, slavili su ili on ili Ryan Crouser. A kako aktualnog svjetskog rekordera i olimpijskog pobjednika ove godine nije bilo u Zagrebu jer rješava zdravstvene probleme, Walsh je uzeo stvari u svoje ruke i sačuvao svoj i Crouserov monopol. Obojica sada imaju po pet pobjeda, hoćemo li dogodine gledati "tie-break"?

- Hoćete ako Crouser dođe, ja ću sigurno biti tu - uz osmijeh će svjetski prvak iz 2017. godine.

Walsh se nadao da će se ove godine vratiti na svjetsko postolje bez kojeg je ostao lani u Eugeneu, ali taj mu plan nije uspio. Ponovno je završio na četvrtom mjestu, ostavši "kratak" za samo sedam centimetara za koliko je bolji bio Joe Kovacs. Malu "osvetu" Novozelanđanin je, eto, dočekao u Zagrebu, na svom najdražem mitingu, kako je to u više navrata isticao. A da je ovih 22,46 bacio u Budimpešti, imao bi u džepu srebro.

- Ne trebam znati taj podatak, ha-ha. Trebao sam bacati dalje u Budimpešti, ali nisam i to je frustrirajuće. Treći put sam bio četvrti na svjetskim prvenstvima. Ali, i to je sport. U svakom slučaju, velika mi je to motivacija za Olimpijske igre sljedeće godine.

Kako smo spomenuli, ovo mu je peta pobjeda u Zagrebu, ali nikad dosad nije slavio s hicem preko 22 metra.

- Deset puta sam bacao ovdje i imam pet pobjeda. Zagreb je uvijek dobar prema meni. Jako sam sretan ovim rezultatom, sa svakim hicem sam stjecao sve veće samopouzdanje. Radujem se finalu u Eugeneu, bit će jako zabavno. Ali, prije svega, sad se radujem tradicionalnoj janjetini - uz smijeh je zaključio Walsh.

Linker
02. svibanj 2024 18:03