Antidopinški laboratorij
 Oli Scarff/Getty Images
SPASILA IH ODGODA

DOPINGIRANI ATLETIČARI KOJI SU TREBALI PROPUSTITI OLIMPIJSKE IGRE IPAK ĆE NA NJIMA SUDJELOVATI 'Neki će imati koristi od ove anomalije...'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. travanj 2020. 16:09

Jedinica za integritet atletike (AIU) potvrdila je da će dopingirani sportaši, koji su trebali propustiti ovogodišnje Olimpijske igre, moći nastupiti sljedeće godine u Tokiju, dakako, pod uvjetom da im dotad istekne vremenska suspenzija. Igre u Tokiju su, podsjećamo, odgođene za sljedeće ljeto zbog pandemije koronavirusa, što ide na ruku nekim sportašima koji su trenutno pod suspenzijom.

- Standardna kazna Svjetske antidopinške agencije je četverogodišnja zabrana nastupa i osmišljena je tako da obuhvati jedan olimpijski ciklus. Ali u ovom je slučaju, naravno, riječ o anomalijI, tako da će neki sportaši imati koristi od toga. To je nesretna situacija, ali u pravnom okviru je vrlo jasna, jer se zabrana temelji na vremenskom roku i nije vezana za određene događaje - rekao je šef AIU-a Brett Clothier.

I dok će neki profitirati od ove situacije, drugi će biti teže pogođeni. Naime, sportaši koji budu pozitivni na doping nakon kolovoza ove godine morat će propustiti dvoje Olimpijske igre budući da će se i Tokio i Pariz održati u manje od četiri godine. Clothier, pak, ističe da je trenutno najveća poteškoća nemogućnost testiranja.

- Ograničenja kretanja snažno ometaju testiranje širom svijeta. Postoje različita ograničenja u svakoj zemlji i ta se ograničenja mijenjaju iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, tako da je normalno funkcioniranje testiranja poremećeno. I dalje provodimo testiranja gdje možemo, ali postoji ozbiljan problem - dodao je Clothier.

Linker
19. travanj 2024 02:01