Armand Duplantis

 JONATHAN NACKSTRAND Afp
NAPADAO I SVJETSKI REKORD

Duplantis nezadovoljan nakon 6,10 metara: ‘Malo sam razočaran, ali za to sam si sam kriv‘

Vladar skoka s motkom na mitingu u švedskoj Uppsali upisao najbolje otvaranje sezone u karijeri
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 03. veljača 2023. 09:26

Švedski atletski genijalac Armand Mondo Duplantis, apsolutni vladar skoka s motkom posljednjih godina, na impresivan je način krenuo u novu sezonu.

Na dvoranskom mitingu u švedskoj Uppsali, organiziranom njemu u čast i prigodno nazvanom Mondo Classic, 23-godišnjak je preskočio 6,10 metara što mu je najbolje otvaranje sezone u karijeri. Postavio je nakon toga letvicu na 6,22 m, čime bi za centimetar nadmašio svjetski rekord koji je postavio lani na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, ali ovaj put nije bio uspješan.

No, i bez svjetskog rekorda, potvrdio je da je i na startu nove atletske godine u velikoj formi i da je spreman i dalje pomicati granice. Mladić koji je rođen i odrastao u američkoj Louisiani, ali nastupa za majčinu domovinu Švedsku, dosad je pet puta rušio svjetski rekord, a samo prošle godine mu je to uspjelo triput. Na 12 je natjecanja u karijeri skakao iznad 6,10 m, a ukupno ima 56 skokova preko šest metara.

- Osjećam da sam u dobroj formi, samo sam malo zahrđao. Atmosfera u dvorani me podigla, bilo je kao na najvećim natjecanjima. Na trenutke je bilo malo traljavo, ali to je u redu za ovo doba godine. U isto vrijeme, to je jako dobar početak, moj apsolutno najbolji ikad - rekao je Duplantis nakon nastupa pred domaćom publikom.

I ova izjava, međutim, govori koliko je Mondo pomaknuo granice u skoku s motkom. Jer ako nakon "astronomskih" 6,10 govori da je zahrđao i da je bilo "malo traljavo", jasno vam je koliko je visok postavljena njegova letvica. I doslovno, i figurativno.

- Da, čudno je da sam nakon svega malo razočaran. Ali u isto vrijeme, za to sam si sam kriv, ovo sam si sam napravio, tako da je tako kako jest.

Dodajmo da je i ostatak društva u Uppsali bio dobro raspoložen, pa su tako drugoplasirani Amerikanac KC Lightfoot i trećeplasirani Filipinac Ernest John Obiena preskočili 5,91 m, a Australac Kurtis Marschall i Norvežanin Pal Haugen Lillefosse 5,82 m.

A kad smo već kod skoka s motkom, spomenimo i da je Slovenka Tina Šutej, od prošle godine rekorderka Hanžekovićeva memorijala, na mitingu u Ostravi preskočila 4,82 m što joj je najbolji rezultat karijere. Došla je time ujedno na prvo mjesto ovogodišnje svjetske ljestvice, te na 12. mjesto svih vremena (sedmo u Europi).

Svjetski rekorder na 400 m prepone, Norvežanin Karsten Warholm, nakon tri je godine trčao dvoranskih 400 metara. Na mitingu u Ulsteinviku, nazvanom Karsten Warholm Invitational, slavio je s 45.31 što mu je drugi rezultat karijere, odmah nakon europskog rekorda 45.05 koji je postavio 2019.

Linker
28. travanj 2024 20:25