BEN STANSALL Afp
EP U ATLETICI

Dva Filipa za dva finala Europskog prvenstva: ‘Čeka nas ludnica, drago mi je da sam sada i ja konkurentan

Filip Pravdica i Filip Mihaljević krajem tjedna nastupit će na EP-u u Rimu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 06. lipanj 2024. 06:14

Otkad je 11. svibnja skočio 8,35 metara, srušio 22 godine star hrvatski rekord u skoku u dalj i ispunio normu za Olimpijske igre u Parizu, 28-godišnji Filip Pravdica postao je mala medijska zvijezda. Gotovo nema dana da ne daje intervju ili da ga na treningu ne prati kamera neke televizije.

- Iskreno, sve mi je to i mrvicu previše, ali odlučio sam ispoštovati sve i stisnuti zube jer atletici treba medijske pažnje - kaže Riječanin iz zagrebačke Mladosti.

Filipov je raspored uistinu fascinantan, puno smo puta pisali o tome kako uz vlastitu skakačku karijeru radi i kao atletski trener u Mladosti, te surađuje kao kondicijski trener u NK Lokomotiva. Sljedećih dana ipak će ponajprije morati biti usredotočen na sebe jer čeka ga nastup na EP-u na kojem će ovaj put, htio to ili ne, biti među favoritima jer 8,35 je trenutno treći rezultat na europskoj ljestvici.

- Jedva čekam početak. Nemam nikakvog pritiska, to treće mjesto mi može biti samo motivacija. Nešto što je nekad bilo tako daleko, sad se čini tako blizu. A sad ćemo vidjeti koliko blizu.

Jaka ekipa za trening

Kvalifikacije ga čekaju u petak, a dan kasnije, nadamo se, i finale. Je li uspio sačuvati formu u proteklih mjesec dana?

- Zadnje natjecanje sam imao 18 dana prije EP-a, a to je malo previše za držanje forme, tako da sam napravio jedan malo teži ciklus od sedam dana, pa onda 11 dana specifike i sada ćemo vidjeti kako će se to manifestirati. Bili su prošli tjedan u Zagrebu srpski daljaš Strahinja Jovančević i njegov trener Goran Obradović (ujedno i trener svjetske prvakinje Ivane Španović, op. a.), pridružio nam se i naš Marko Čeko i baš je bilo “bomba”. Goran je vrhunski znalac, čuli smo neke sjajne stvari, savjete i korekcije.

Dečki su, umjesto na stadionu, trenirali u dvorani na Zagrebačkom velesajmu, ne bez razloga.

- S obzirom na to da će na EP-u skakalište biti na daskama, kao i u našoj dvorani, odlučili smo trenirati tamo. Koliko sam shvatio, kad su obnavljali stadion u Rimu, napravili su grešku i približili tribine previše zaletištu. I sad su zbog toga morali podići podij na tribine kako bi stavili dalj na to. Ako ništa drugo, bit će fora, bit ćemo još malo bliže publici.

image

Filip Pravdica

AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA

Filip iza sebe ima nastupe na EP-u u Berlinu 2018. i EP-u u Münchenu 2022., kao i na lanjskom SP-u u Budimpešti. Ni na jednom od tih natjecanja nije prošao kvalifikacije, ali stekao je važno iskustvo.

- Neka viša sila te gradi, neka viša sila te gleda i sve dolazi s razlogom. Tako su i svi ti moji dosadašnji nastupi bili s nekim razlogom, a nadajmo se da je razlog taj da sada uspijem nešto ostvariti. Ili možda da prenesem mlađima što ne treba raditi, ha-ha.

Marko uvijek djeluje kao stroj

Ispred njega su na europskoj ljestvici, sa samo centimetar boljim rezultatom, najbolji daljaš današnjice Miltiadis Tentoglou i svjetski juniorski rekorder Mattia Furlani.

- Spremni su, dobri su i jedva čekam da se vidimo na terenu, pa “tko živ, tko mrtav”. Nema tu puno filozofije, jedini je cilj boriti se. Iskreno, mislim da će ovo biti najjače EP u povijesti i da će za medalju trebati skočiti preko 8,15, možda i više. Nismo tu samo Tentoglou, Furlani i ja, tu je i Švicarac Ehammer koji u karijeri ima 8,45, tu je Islanđanin Egilsson s 8,21, pa dva Nijemca preko 8,15. Bit će to ludnica, a drago mi je da sam i ja konkurentan u tom društvu velikih.

Budući da je zadnjih dana trenirao i s našim drugim predstavnikom Markom Čekom, za što je sposoban 23-godišnji Kninjanin?

- Meni Marko uvijek djeluje kao stroj, ali sad to treba pokazati. Vrijedi i može, vidjet ćemo kako će to ispasti.

Najbolji hrvatski atletičar brani naslov u bacanju kugle

Prije dvije godine u Münchenu dočekao je najveći trenutak karijere. Emotivni zagrljaji s članovima obitelji na Olimpijskom stadionu, pa nešto kasnije i uspon na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja na obližnjem jezeru scene su koje će ostati za sva vremena.

No, nema života na staroj slavi, svjestan je toga i Filip Mihaljević koji krajem tjedna u Rimu kreće u obranu naslova europskog prvaka u bacanju kugle.

- Evo, približilo se i to. Ima, kao i uvijek uzbuđenja, pozitivne nervoze, iščekivanja, pomiješanih emocija, ali sve je to normalno. A javit će se i leptirići u trbuhu uoči samog početka - kaže 29-godišnji div iz Livna.

Razgovarali smo s njim nedavno, kad je u Slovenskoj Bistrici bacio sjajnih 21,71 m što je rezultat koji ga uoči EP-a drži na trećem mjestu kontinentalne ljestvice. Otada je imao još samo jedan nastup, na mitingu u Ostravi gdje ipak nije bilo tako dobro, završio je na šestom mjestu s 20,93 m.

- Da, ta Slovenska Bistrica me je malo emotivno ispraznila, pogotovo jer je došla nakon lošije dvoranske sezone. Nisam bio izrazito zadovoljan u Ostravi, ali to smo već zaboravili, davno je prošlo. Odradili smo otada nekoliko treninga i sad se vraćamo na ono što je bitno za ovaj prvi dio sezone.

image

Filip Mihaljević

LAURENT LAIRYS/PANORAMIC/PROFIMEDIA

Iako je branitelj naslova, treba priznati da Filip na rimskom Olimpicu neće biti u statusu prvog favorita. Naime, Talijan Leonardo Fabbri je od Münchena do danas napravio korak od nekoliko milja, najprije je lani na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojio senzacionalno srebro s 22,34, da bi ove godine bacio 22,95 i došao na peto mjesto na ljestvici svih vremena.

- Fabbri je favorit u Rimu, to nije ničije mišljenje, to je činjenica. Baš, baš dobro baca ove sezone. A ni među ostalim imenima nema nekih velikih nepoznanica, bit će to klasična priča. Čeh Tomaš Stanek, Talijan Zane Weir, za Poljake ne znam jesu li baš u tako dobroj formi, a Srbin Sinančevića je bio nešto ozlijeđen, tek se vraća, pa ni za njega nisam siguran u kakvom će biti stanju. Ali, ima 5-6 ljudi koji će opet konkurirati za najviše plasmane.

Gdje je u toj priči Filip? Vjeruje li da može u novu borbu za medalju?

- Vjerujem, ali prvi cilj nam je ulazak u finale. Usredotočeni smo na kvalifikacije i što se nas tiče, natjecanje počinje u petak i to je trenutno jedini fokus. Naravno da paralelno gledamo i prema finalu, ali vrlo oprezno, čvrsto smo s obje noge na zemlji i idemo korak po korak. Ulazak u finale bio bi nagrada za ovaj prvi dio sezone, a ja vjerujem da sam spreman boriti se i za medalju.

Je li pritisak ipak manji s obzirom na to da je Fabbri ipak na “pole positionu”.

- Fabbri mi je svakako skinuo jedan dio pritiska svojim nastupima ove sezone. Naravno, i dalje ostaje neki pritisak, uzbuđenje, nervoza, kako god to nazvati, jer ipak je ovo Europsko prvenstvo, nije to mala stvar. Ali, iskreno, opterećenje je svakako manje nego što bi bilo da Fabbri nije tako dobro bacao. Navikao sam ljude na velike rezultate i dobre plasmane, ali svi dolazimo na nuli i u Rimu sve kreće ispočetka - kaže Mihaljević, pa zaključuje:

- Bit će pravi užitak natjecati se, pogotovo pred mnogobrojnom talijanskom publikom, kako se najavljuje.

Linker
06. lipanj 2024 06:14