Nelly Chepchirchir

 SERGEI GAPON Afp
BORIS HANŽEKOVIĆ MEMORIJAL

Dvojica olimpijskih pobjednika bez trijumfa u Zagrebu, nakon više od četvrt stoljeća, pao i rekord mitinga

Olimpijski pobjednici u bacanju kladiva i diska nisu se dobro proveli u nedjelju u Zagrebu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. rujan 2024. 18:41

Olimpijski pobjednici u bacanju kladiva i diska nisu se dobro proveli u nedjelju u Zagrebu. Pobjednička serija Ethana Katzberga koja je započela u srpnju prošle godine, serija u koju su uključeni i trijumfi na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, stala je na brojci 14. Na Mladosti nije mogao dalje od 79,04 što mu je donijelo tek treće mjesto. Pobjedu je s novim osobnim rekordom od 81,14 odnio brončani s OI, Ukrajinac Mihajlo Kohan, a naš Matija Gregurić je završio na petom mjestu s vrlo dobrih 74,45.

- Iznenadio sam i sam sebe rezultatom. Atmosfera i stadion su sjajni, ali možda bismo i mi ubuduće mogli bacati negdje u gradu, kao kuglaši, možda u nekom parku - dao je zanimljiv prijedlog Kohan.

Senzacionalni olimpijski pobjednik u bacanju diska Roje Stona u Zagrebu nije mogao ni do "postolja", bio je četvrti sa 65,98. Treću godinu zaredom na stadionu uza Savu slavio je "najdražji sosed" Kristjan Čeh, slovenski atletičar bacio je 67,95 m. Ostavio je iza sebe dvojicu s pariškog postolja, zlatnog Stonu i brončanog Dennyja, što mu je kakva-takva utjeha za četvrto mjesto na OI.

- Prve dane nakon Pariza bilo mi je teško, ali kasnije je već bilo bolje. Zadovoljan sam ovim rezultatom, imao sam stabilnu seriju i potvrdio da sam u dobroj formi što mi je posebno važno uoči finala Dijamantne lige. U Zagrebu mi je uvijek lijepo, redovito je ovdje dobra publika, atmosfera i konkurencija, a dogodine će valjda konačno pasti i rekord mitinga - rekao je uz smiješak aktualni europski prvak i svjetski doprvak.

Dodajmo da je naš Martin Marković završio na šestom mjestu sa 60,73... (vb)

Rekord mitinga na 800 metara

Nakon više od četvrt stoljeća čekanja - od srpnja 1998. - memorijal Boris Hanžeković dobio je novu rekorderku u utrci na 800 metara. Do nedjeljne večeri, Ruskinja Jelena Afanasjeva držala je najbolje vrijeme (1:57.51), ali nova vlasnica rekorda zove se Nelly Chepchirchir.

Osim što je 21-godišnja Kenijka, s vremenom 1:57.00, postavila novi rekord mitinga, Zagreb će pamtiti i po svom najboljem rezultatu u karijeri.

- Prvi put sam u Zagrebu i jako se dobro osjećam ovdje. Ostvarila sam najbolje vrijeme dosad, naravno da sam sretna zbog toga. Voljela bih se vratiti i iduće godine, veselim se tome i želim biti još bolja - rekla nam je simpatična trkačica sa širokim osmijehom.

Chepchirchir je do pobjede pogurala i žestoka konkurencija jer je čak sedam natjecateljica istrčalo utrku ispod dvije minute, a osim pobjednice, još su tri trkačice stigle do osobnog rekorda. Ujedno, rezultati drugoplasirane Natoya Goule-Toppin (1:57.43) i trećeplasirane Nigist Getachew (1:57.47) sugeriraju da smo u nedjelju vidjeli tri najbolja vremena u ženskoj utrci na 800 metara u čitavoj povijesti Memorijala.

Nina Vuković, jedina hrvatska predstavnica u ovoj disciplini, završila je na 11. mjestu s vremenom 2:03.07. (ap)

Linker
08. rujan 2024 19:04