Filip Mihaljević

 Laurent Lairys/panoramic/profimedia
ČETVRTI U LODZU

Europski prvak Filip Mihaljević otvorio sezonu hicima preko 21 metra

Već u utorak ga očekuje nastup na iznimno jakom mitingu u Ostravi, iz zlatne serije Indoor Toura
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 27. siječanj 2024. 19:44

Najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević novu je sezonu otvorio četvrtim mjestom na mitingu brončane kategorije Indoor Toura u poljskom Lodzu. Aktualni europski prvak bacio je kuglu 21,08 metara i ostao u poretku iza svjetskog doprvaka, Talijana Leonarda Fabbrija (21,26), te Nigerijca Chukwuebuke Enekwechija (21,14) i Jamajčanina Rajindre Campbella (21,13).

Kako je i sam najavio, nakon napornih priprema prva dva ovosezonska natjecanja bit će mu svojevrsno zagrijavanje, a od trećega nadalje očekuje da njegova prava forma bude pretočena u odlične rezultate. U tom kontekstu treba promatrati i njegov subotnji rezultat. Nisu to možda daljine na koje nas je Filip navikao kad je na vrhuncu, ali pokazao je prijašnjih godina da raste u formi kako sezona odmiče. Osim toga, dobar je znak što je tri puta tijekom subotnjeg natjecanja prebacio 21 metar, dok prošle godine, primjerice, na prvom zimskom mitingu nije mogao bolje od 20,97.

Filipov najbolji hitac prošle zime bio je 21,43 m, a na otvorenom je bacio 20 centimetara dalje. Premda je ostvario dobre plasmane na velikim natjecanjima, bio je četvrti na dvoranskom EP-u u Istanbulu i sedmi na SP-u na otvorenom u Budimpešti, nije bio zadovoljan daljinama, što je i razumljivo jer je u prijašnje četiri sezone bacao preko 21,80 m (osobni i hrvatski rekord mu je 21,94). Najavio je stoga da ove godine od sebe očekuje bolja izdanja, odnosno hice preko 21,50 na zimu, a na ljeto možda i preko toliko željena 22 metra.

Subotnje je natjecanje hrvatski rekorder otvorio lansiravši kuglu 20,12 m, a u drugoj je seriji upisao neispravan hitac. U trećem je ulasku u krug bacio 21,03, u četvrtom je bio još dva centimetra duži, a nakon nešto slabijih 20,84, u posljednjem je pokušaju izvukao iz sebe najbolji hitac dana, spomenutih 21,08.

Već u utorak Filipa očekuje nastup na iznimno jakom mitingu u Ostravi, jednom iz zlatne serije Indoor Toura, gdje će konkurencija biti još kvalitetnija jer je najavljen dolazak Novozelanđanina Toma Walsha, nekadašnjeg svjetskog prvaka na otvorenom i u dvorani, te peterostrukog pobjednika Hanžekovićeva memorijala. Nakon kraće stanke naš će atletičar bacati i na mitinzima u Lievinu i Beogradu, a sve je to, dakako, samo priprema i postavljanje temelja za središnji događaj dvoranskog dijela sezone, Svjetsko prvenstvo koje će se od 1. do 3. ožujka održati u Glasgowu.

Spomenimo na kraju da je na mitingu u španjolskom Sabadellu u subotu nastupio naš Marino Bloudek. S rezultatom 1:49.99 na 800 metara zauzeo je peto mjesto u B finalu, odnosno ukupno 14. mjesto.

Linker
26. travanj 2024 11:47