BELGA/DDP USA/PROFIMEDIA
VELIKI PLANOVI

Fenomen sa Sjevera niže medalje, rekorde i povijesne pothvate, a svojom je novom najavom zapanjio javnost

U razmaku od tri mjeseca čak je sedam puta rušio europske rekorde u pet različitih disciplina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 21. rujan 2023. 17:05

Dva svjetska rekorda koja su pala u nedjelju u Eugeneu možda su pomalo u sjenu bacila još jedan nevjerojatan pothvat Jakoba Ingebrigtsena, trkačkog fenomena sa sjevera Europe, atletičara koji je upravo ovog utorka proslavio tek 23. rođendan, a uza svoje ime je već upisao nepregledan niz najvećih medalja, rekorda i povijesnih pothvata. A zacrtao ih je još jako puno...

Problemi sa Škotima

U dva dana finala Dijamantne lige, Ingebrigtsen je ostvario dvije pobjede, odnio kući dva trofeja i srušio (još) dva europska rekorda. U subotu je pobijedio u utrci na jednu milju koja je jedan od simbola mitinga u Eugeneu, slavio je s 3:43.73 i za više od dvije i pol sekunde nadmašio kontinentalni rekord koji je čak 38 godina držao legendarni Steve Cram. Dan kasnije norveški je atletičar odnio pobjedu i na 3000 metara, te s rezultatom 7:23.63 za 37 stotinki popravio vlastiti europski rekord postavljen tri mjeseca ranije. Na svjetskoj razini brže su od njega trčali samo Daniel Komen (7:20.67) i Hicham El Guerrouj (7:23.09).

Fantastičan je rezultat sam po sebi, ali još ga nevjerojatnijim čini to što je ostvaren samo dan nakon što je istrčao i treću najbržu milju u povijesti (iza El Guerrouja - 3:43.13 i Noaha Ngenyja - 3:43.40). Jasno je da Ingebrigtsenu, kao i svim trkačima na srednjim i dugim prugama posljednjih godina, pomaže napredak u proizvodnji sprinterica, te reflektirajuće svjetiljke koje na velikim mitinzima sugeriraju atletičarima koliko su brži ili sporiji od određenog rekorda, ali njegovi su pothvati svejedno fascinantni.

Vjerovali ili ne, ovog je ljeta čak sedam puta rušio europske rekorde! Da, ima tu i disciplina koje nisu standardne, odnosno ne trče se na najvećim natjecanjima, ali riječ je o doista respektabilnoj brojci. Najveću vrijednost tu imaju dva rekorda postignuta u kraljevskoj atletskoj disciplini, na 1500 metara, disciplini koja je Ingebrigtsenu donijela najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri, ali isto tako i najveće frustracije.

U Tokiju je prije dvije godine postao prvi Europljanin nakon gotovo 30 godina s olimpijskim zlatom na i silno je tom uspjehu želio dodati i svjetski naslov, ali zasad mu to ne uspijeva, ni u dvorani ni na otvorenom. Lani ga je na dvoranskom SP-u u Beogradu pobijedio Etiopljanin Samuel Tefera, dok su mu na otvorenom, i lani u Eugeneu i ove godine u Budimpešti, na put stali Škoti - najprije Jake Wightman, a potom i Josh Kerr.

image
THOMAS FERNANDEZ/NEWSCOM/PROFIMEDIA

Što se tiče europskih rekorda, u lipnju je pred domaćim navijačima u Oslu trčao 3:27.95 i za 37 stotinki oporavio vlastiti rezultat iz Tokija. No, nije stao na tome, već je mjesec dana kasnije u Chorzowu bio još brži - 3:27.14. Pet najboljih europskih rezultata u povijesti sada je u njegovom vlasništvu, a na vječnoj svjetskoj ljestvici je na četvrtom mjestu. No, sve je bliže El Guerrouju i njegovom svjetskom rekordu od 3:26.00, a i ne skriva da mu je to konačni cilj.

Dvaput je ove godine rušio europski rekord i na 3000 m, rekord na milju smo također spomenuli, a postavio je i najbolje svjetske rezultate svih vremena na nestandardnih 2000 m i dvije milje. Ukupno, dakle, sedam europskih rekorda od kojih su dva i svjetska. A kad tome dodamo i obranu svjetskog zlata na 5000 m, te europske dvoranske naslove na 1500 m i 3000 m, nema sumnje da je iza Ingebrigtsena još jedna velika sezona. Iako će sam reći...

- Nisam napravio sve što sam želio, nisam postao svjetski prvak na 1500 m.

Samouvjeren i(li) arogantan

Tako je krenulo njegovo izlaganje u mix-zoni, a onda je uslijedila velika najava. Odnosno, potvrda onoga što je ne tako davno rekao norveškim medijima.

- Da, želim sve svjetske rekorde od 1500 m do maratona. Uključujući onaj na 3000 m zapreke.

Zapanjio je novinare koji su to slušali, a na pitanje koliko bi brzo mogao trčati maraton, odgovorio je:

- Iskreno, ne volim previše pričati o tome što bi moglo biti, lakše je to jednostavno napraviti. Vrijeme će pokazati koliko brzo mogu trčati maraton, ali definitivno ću to pokušati. Ako postoje ljudi koji mogu napraviti nešto, ja uvijek vjerujem da to mogu napraviti bolje. To je moj način razmišljanja i zadržavanja motivacije.

image
HERVIO JEAN-MARIE/AFP/PROFIMEDIA

Može li postati prvi čovjek u povijesti koji će u regularnim uvjetima istrčati maraton ispod dva sata?

- To bi bilo jako zabavno.

Reći će neki da Jakobu ne nedostaje samouvjerenosti, dok će ga drugi otvoreno prozvati arogantnim. Ne samo zbog ovih hrabrih najava, već i zbog prilično nekorektnih izjava o Wightmanu i Kerru koji su ga spriječili da postane svjetski prvak na 1500 m. Lani je tako, govoreći o Wightmanu, rekao kako je izgubio od lošijeg trkača, a Kerra je u Budimpešti opisao riječima “onaj sljedeći tip”.

- Očito je da će netko pobijediti u utrci ako se spotakneš ili padneš, a on je bio taj sljedeći - rekao je Jakob, aludiravši na svoju navodnu bolest zbog koje se “spotaknuo” u finalu.

Brat Henrik preuzeo kormilo

Mnogima se ne sviđa takvo njegovo ponašanje, ali on od toga ne odstupa i ne doživljava se bahatim. Prošle godine ga je morao braniti i stariji brat Henrik, objašnjavajući kako Jakob nije arogantan, već je takav stav potreban ako želi biti pobjednik.
Nakon raspada odnosa s ocem i trenerom Gjertom, kormilo obiteljskog projekta preuzeo je upravo najstariji brat Henrik, a i s njim na čelu ekipe, Jakob nastavlja nizati čudesne rezultate.

Dogodine ga čekaju nove Olimpijske igre, a neće biti iznenađenje ako pokuša ispuniti plan s kojim dugo koketira, a to je napad na odličja u tri discipline - 1500, 5000 i 10.000 m. Dakako, na meti će mu biti i famozni El Guerroujov rekord na 1500 m, a što mu se još mota po glavi, tek ćemo doznati. No, sigurno je da s Jakobom ni u novoj sezoni neće biti dosadno...

image
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Tata Gjert od trenera postao neprijatelj broj 1

O braći Ingebrigtsen puno smo pisali posljednjih godina. Henrik i Filip bili su europski prvaci na 1500 m, naslijedio ih je i najmlađi Jakob, a sve ih je trenirao samouki tata Gjert. Iako su ga mnogi gledali s podsmijehom, odavno je rekao kako će njegov sin pobjeđivati afričke trkače i biti najbolji na svijetu i bio je u pravu. Ingebrigtseni su u Norveškoj bili toliko popularni da se o njima prikazivao i reality-show, ali obiteljska idila pukla je početkom prošle godine.

Braća su objavila da im Gjert više nije trener, a u šturom su priopćenju kao razlog naveli njegovo zdravlje. No, pokazalo se da to nije istina i da su odnosi u obitelji popucali. U intervjuu za New York Times, Henrik i Jakob su otkrili da je očeva nervoza često prije natjecanja znala prerastati u ljutnju i da je to počelo negativno utjecati na sve. Gjert je tu priču odbacio i potpuno se udaljio od sinova, štoviše uskoro je preuzeo treniranje Narvea Nordåsa koji je u Budimpešti ove godine osvojio senzacionalnu broncu na 1500 m. Pritom je umalo Jakobu “ukrao” i srebro, zaostavši za njim samo tri stotinke.

I priča iz Budimpešte je pokazala koliko su odnosi u obitelji Ingebrigtsen napeti. Norveški su mediji objavili kako je Jakob tražio od Norveškog atletskog saveza da njegovom ocu oduzme akreditaciju za SP, a sve je otišlo toliko daleko da su Nordås i Gjert Ingebrigtsen na koncu bili smješteni u drugom hotelu u odnosu na ostatak norveške reprezentacije.

SEDAM EURO REKORDA U TRI MJESECA

1500 metara

3:27.95, Oslo 15. lipnja

3:27.14, Chorzow 16. srpnja

Milja

3:43.73, Eugene 16. rujna

2000 metara

4:43.13, Bruxelles 8. rujna - svj. rekord

3000 metara

7:24.00, Pariz 9. lipnja

7:23.63, Eugene 17. rujna

Dvije milje

7:54.10, Pariz 9. lipnja - svj. rekord

JAKOBOVI USPJESI

Olimpijske igre

Tokio 2021. 1500 m - ZLATO

SP NA OTVORENOM

Eugene 2022. 5000 m - ZLATO

Budimpešta 2023. 5000 m - ZLATO

Eugene 2022. 1500 m - SREBRO

Budimpešta 2023. 1500 m - SREBRO

SP U DVORANI

Beograd 2022. 1500 m - SREBRO

EP NA OTVORENOM

Berlin 2018. 1500 m - ZLATO

Berlin 2018. 5000 m - ZLATO

München 2022. 1500 m - ZLATO

München 2022. 5000 m - ZLATO

EP U DVORANI

Glasgow 2019. 3000 m - ZLATO

Torun 2021. 1500 m - ZLATO

Torun 2021. 3000 m - ZLATO

Istanbul 2023. 1500 m - ZLATO

Istanbul 2023. 3000 m - ZLATO

Glasgow 2019. 1500 m - SREBRO

Linker
29. travanj 2024 08:57