ANDREJ ISAKOVIC Afp
KRALJ JE NA TRONU

Filip je konačno sve naplatio! ‘Osjećaj je nerealan! Svi su uzimali zdravo za gotovo da ću osvojiti zlato‘

Najbolji hrvatski atletičar osvojio je zlato u bacanju kugle na EP-u u Münchenu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 23:01

Sav trud, sav naporan rad, sve godine odricanja, od rodnog Livna preko Splita, Amerike i Dohe, sve se to napokon isplatilo Filipu Mihaljeviću. Najbolji hrvatski atletičar osvojio je zlato u bacanju kugle na EP-u u Münchenu, stigavši tako s hicem od 21,88 metra do najvećeg uspjeha karijere. Bio je to šlag na tortu jednog od najvećih dana hrvatske atletike, dana u kojem su osvojene dvije medalje i izborena još tri finala!

Imao je Mihaljević još od ranije dvije medalje velike vrijednosti, svjetsku i europsku dvoransku broncu, ali atletika je ipak primarno sport na otvorenom i jasno je da je silno želio osvojiti i jedno odličje na velikom natjecanju na stadionu. I osvojio je, i to ne bilo koje nego ono najsjajnije! Dvanaesta je to medalja za Hrvatsku na europskim prvenstvima od samostalnosti i sedma zlatna.

image
RONALD GORSIC Cropix

Nije bilo lako Filipu ove godine. Nakon odlične zime i četvrtog mjesta na dvoranskom SP-u u Beogradu, koje je doživio kao prilično razočaranje, sezona na otvorenom mu je krenula vrlo klimavo. Nakon preboljene viroze nije mogao uhvatiti pravu formu, nije njegova kugla na mitinzima letjela daleko kako nas je navikao. Na svoju uobičajenu razinu vratio se u najboljem mogućem trenutku, na SP-u u Eugeneu gdje je s 21,82 zauzeo visoko šesto mjesto i bio najbolji među europskim bacačima.

Jasno je da je povećalo apetite pred München i gurnulo Mihaljevića u status favorita. Istina, naglašavao je da je forma promjenjiva, kao i da u Eugeneu nije bilo dvojice sjajnih bacača, Čeha Tomaša Staneka i Srbina Armina Sinančevića, koji imaju itekako velike planove. No, unatoč tome, nije se skrivao ni bježao od uloge favorita, bio je svjestan da u europskim okvirima može do postolja.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Zaogrnut zastavom i sa širokim osmijehom na licu utrčao je Filip Mihaljević u mix zonu Olimpijskog stadiona u Münchenu. Sreća nakon najvećeg uspjeha karijere bila je neopisiva.

- Osjećaj je nerealan! Svi su mi govorili nakon dvoranskog SP-a u Beogradu, ti si najbolji Europljanin. Pa nakon SP-a u Eugeneu opet, ti si najbolji Europljanin. Svi su uzimali zdravo za gotovo da ću osvojiti zlato, a rekao sam vam prije EP-a, bit će ovo potpuno drugačija natjecanje. Ali došao sam spreman i fokusiran da odradim ovo kako treba - rekao je Filip.

Dvije dvoranske bronce koje je osvojio ranijih godina su velike, ali ovo je neusporedivo.

- Drage su mi i bitne i dvoranske medalje iako ih ljudi ne cijene toliko. Ali ovo je ipak zlato i normalno je da je vrednije od svega što sam dosad napravio. I baš razmišljam, kad si momak, ideš na pripreme i svejedno ti je. Ali, sad kad imam ženu i dijete, pa odem u Ameriku na deset dana, vratim se na dva dana kući, pa onda na pripreme, to je stvarno teško. Ali uz njihovu podršku, uz njihovu volju da budem dobar, sve se to nekako posloži.

Linker
16. travanj 2024 17:05