Filip Mihaljević

 MATIJA DJANJESIC Cropix
MITING U NJEMAČKOJ

Filip Mihaljević novu sezonu otvorio trećim mjestom, ostao je iza dvojice olimpijskih finalista

Europski prvak je bacio kuglu 20,97 metara, a pobjeda je pripala Talijanu Weiru (21,45)
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 12. veljača 2023. 14:59

Najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević otvorio je sezonu trećim mjestom na bacačkom mitingu u gradiću Sassnitzu na sjeveru Njemačke. Hitac od 20,97 metara nije bio dovoljan da nadmaši finaliste Olimpijskih igara u Tokiju - Talijana Zanea Weira koji je pobijedio s 21,45 m i Nigerijca Chukwuebuku Enekwechija koji je s 21,12 m završio na drugom mjestu.

Pomalo je "dizelaški" Filip ušao u sezonu, ali nije to ni toliko neobično, što zbog toga što mu je ovo bilo prvo natjecanje nakon pet mjeseci, što zbog činjenice da je nedavno prebolio gripu koja ga je podosta usporila u pripremama. Istina je da u zimskoj sezoni nema baš puno vremena ni natjecanja za podizanje forme, ali nadajmo se da će kroz miting srebrne serije World Indoor Toura u Beogradu u srijedu i kroz završne pripreme uspjeti uhvatiti pravi ritam za Europsko dvoranskom prvenstvo u Istanbulu (2. - 5. ožujka) na kojem će braniti broncu osvojenu prije dvije godine u Torunu.

Treba podsjetiti da je 28-godišnji Livnjak i u ljetni dio prošle sezone krenuo usporenije. Na prva tri natjecanja nije uspio prebaciti 21 metar, da bi onda "eksplodirao" u pravom trenutku i najprije završio na visokom šestom mjestu na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, a potom ostvario i najveći uspjeh karijere osvajanjem zlatne medalje na Europskom prvenstvu u Münchenu. Naravno, ljetna sezona je znatno duža, pa je bilo i više vremena za hvatanje forme, sada će se Filip i trener Marko Mastelić morati požuriti da bi u Istanbulu bili u borbi za postolje.

Nedjeljno ranopopodnevno natjecanje hrvatski je rekorder otvorio hicem od 20,21 m. Lansirao je potom kuglu na 20,58, 20,73 i 20,65 i 20,76 metara, prije nego što je u završnom pokušaju izvukao iz sebe i najbolji hitac dana. Ostao je ipak tri centimetra prekratak za granicom od 21 metra koju si je postavio za cilj uoči prvog ovogodišnjeg nastupa. No, i s ovim se rezultatom uspio ugurati u svjetski Top 10 ove sezone.

Pobjedu je, kako smo spomenuli, ugrabio Zane Weir (27), atletičar rođen i odrastao u Južnoafričkoj Republici, koji od 2021. nastupa za zemlju svojih predaka - Italiju. Petoplasiranom bacaču s OI u Tokiju ovo je bilo drugo natjecanje sezone, a s hicem od 21,45 m iz treće serije izbio je na treće mjesto svjetske, odnosno drugo mjesto europske ljestvice.

Prvo mjesto svjetske ljestvice od subote drži najbolji kuglaš današnjice Ryan Crouser. Amerikanac je na mitingu u New Yorku predstavio novu tehniku bacanja na kojoj je radio posljednjih mjeseci s početnom točkom više udesno i dodatnim korakom u rotaciji. Nada se, dakako, da će mu ta promjena donijeti puno dalje hice od njegova svjetskog rekorda (23,37), ali za početak je bio i više nego zadovoljan s 22,58 m čime je na svjetskoj ljestvici gotovo za metara ispred drugoplasiranog Tomaša Staneka (21,69). Crouserov veliki rival Joe Kovacs, koji se prošle godine priključio malobrojnom društvu koje je u karijeri prebacilo 23 metra (23,23), imao je samo jedan ispravan hitac (21,34), ali i taj mu je bio dovoljan za drugo mjesto.

Linker
03. svibanj 2024 09:12