Filip Mihaljević

 BEN STANSALL Afp
SVJETSKO PRVENSTVO U ATLETICI

Filip Mihaljević završio na sedmom mjestu u Budimpešti, Crouser ispisao povijest s dva krvna ugruška

Zlato je u Budimpešti završilo oko vrata Crousera, čudesnog, uistinu briljantnog sportaša
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 22:18

Još jedan veliki rezultat u sjajnoj karijeri u svoj je životopis upisao najbolji hrvatski atletičar Filip Mihaljević. Sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti se vraća kao sedmi bacač kugle na planetu (21,57 m) što je u okolnostima o kojima smo puno pisali svakako rezultat vrijedan poštovanja. Jer, brojni će se stručnjaci složiti da je bacanje kugle trenutno najjača disciplina u svjetskom atletskom programu, i što se tiče razine rezultata, i što se tiče širine konkurencije.

Nikad u povijesti atletike nije bilo tako jake generacije u bacanju kugle i zato je posebno lijepo vidjeti da je dio te priče i hrvatski atletičar. Istina je da je Filip nakon lanjskog šestog mjesta na SP-u u Eugeneu priželjkivao korak naprijed u toj svjetskoj konkurenciji, potajno se nadao da će mu se poklopiti i savršeni dan u kojem bi mogao napasti čak i postolje, ali u ljetu u kojem su čak devetorica prebacila granicu od 22 metra, što se nikad ranije nije dogodilo, to očito nije bilo realno.

Četvrta serija najbolja

Jasno je da 29-godišnji Livnjak u svojoj riznici želi i globalnu medalju, jer onu europsku i to najvećeg sjaja već ima u džepu, ali za to će u ovakvom društvu ipak morati početi bacati dalje.

Slabo je Filip krenuo u finale, u prva dva pokušaja bacio je identičnih 20,32 m i s tim je rezultatom bio tek na devetom mjestu, dakle izvan kruga onih koji nastavljaju natjecanje nakon tri serije. Morao je u trećem ulasku u krug baciti najmanje 20,78 da bi "kupio" nastavak natjecanja i izvukao je 20,88, izbacivši iz igre Srbina Armina Sinančevića.

Četvrta serija konačno je donijela prepoznatljivu Filipovu stisnutu šaku i ruku u zraku. Poletjela je kugla na 21,57 m, napokon na razinu najboljih njegovih ovosezonskih rezultata. Nakratko je time skočio na peto mjesto, ali već do kraja serije je potisnut na sedmo. U petom je pokušaju upisao neispravan hitac, a u posljednjem bacio 21,44 m.

image

Filip Mihaljević

ANDREJ ISAKOVIC Afp

Zlato je u Budimpešti očekivano završilo oko vrata Amerikanca Ryana Crousera, tog čudesnog, uistinu briljantnog sportaša koji sam sebe trenira i koristi svoju diplomu i znanje iz fizike kako bi pronašao nove načine i tehnike bacanja. I ide mu to jako dobro, pomiče granice već godinama, a u mađarskoj je prijestolnici slavio s 23,51 m, samo pet centimetara ispod svjetskog rekorda! No, prvi je to hitac u povijesti svjetskih prvenstava preko 23 metra.

Ponovno nedodirljiv

Crouserovom trijumfu prethodila je drama o kojoj je izvijestio javnost svega nekoliko sati prije početka SP-a. Trpio je, naime, posljednjih tjedana bolove u listu noge, a dan uoči puta u Budimpeštu ustanovljeno je da ima dva krvna ugruška u potkoljenici.

"Liječnički tim je bio odličan, objasnili su mi rizike i učinili sve da ih ublaže, a odluku o odlasku na SP su prepustili meni i mojoj obitelji. U konačnici sam stigao do Budimpešte i odlučio se natjecati, unatoč nezgodnom programu putovanja, nesavršenoj pripremi i dva krvna ugruška. Odlučio sam se natjecati i dati sve od sebe", napisao je na društvenim mrežama.

Eto, to je Crouser. I uz vrlo opasnu dijagnozu, ponovno je nedodirljiv za sve...

image

Ryan Crouser

BEN STANSALL Afp

Senzacionalno srebro osvojio je Talijan Leonardo Fabbri (26) koji je prvi put u karijeri prebacio 22 metra, i to obilato, te s 22,34 došao do najvećeg uspjeha karijere. Broncu je osvojio Crouserov sunarodnjak Joe Kovacs koji je u zemlji svojih predaka došao do već pete medalje sa svjetskih smotri, ovaj put s hicem od 22,12 m, a Novozelanđanin Tom Walsh je s 22,05 ostao bez postolja.

Šokantan rasplet

Inače, dugačak dan kuglaša započeo je - odgodom. Grmljavinsko nevrijeme pogodilo je u subotu ujutro Budimpeštu, zbog čega su organizatori bili prisiljeni odgoditi cijeli jutarnji program, pa tako i kvalifikacije kugle. Srećom, nije to izbacilo Mihaljevića iz ritma, u konačnici je hicem od 21,10 metara iz prve serije kao osmi prošao u finale.

- Dobro je! Ovo je bio više mentalni, nego fizički izazov s ovim odgodama. Nije bilo službenih informacija, pa smo se morali zagrijati i tek kad smo došli u "call room" su nas vratili natrag. Hvala Bogu da je bilo tako jer ono je bio užas, krug je strašno sklizak po kiši i ne možeš ništa - komentirao je Filip nakon kvalifikacija u kojima je Brazilac Romani bacio 22,37 m da bi navečer ostao na samo 21,41.

Apsolutno šokantan bio je rasplet finala na 10.000 metara. Nizozemka Sifan Hassan, olimpijska pobjednica, koja je u Budimpeštu došla s misijom ponoviti Tokio, odnosno osvojiti medalje na 1500, 5000 i 10.000 m, pala je 40 metara pred ciljem i ostala bez postolja. Zlato je osvojila Etiopljanka Gudaf Tsegay.

FINALE KUGLE

1. Ryan Crouser (SAD) 23,51
2. Leonardo Fabbri (Ita) 22,34
3. Joe Kovacs (SAD) 22,12
4. Tom Walsh (NZ) 22,05
5. Payton Otterdahl (SAD) 21,86
6. Jacko Gill (NZ) 21,76
7. FILIP MIHALJEVIĆ (HRV) 21,57
8. Darlan Romani (Bra) 21,41
9. Armin Sinančević (Srb) 20,78
10. Mostafa Hassan (Egi) 20,17
11. Zane Weir (Ita) 19,99
12. Rajindra Campbell (Jam) - bez rezultata

OSTALI REZULTATI

Atletičari

20 km hodanje: 1. Alvaro Martin (Špa) 1;17:32, 2. Perseus Karlström (Šve) 1;17:39, 3. Caio Bonfim (Bra) 1;17:47.

Atletičarke

10.000 m: 1. Gudaf Tsegay (Eti) 31:27.18, 2. Letesenbet Gidey (Eti) 31:28.16, 3. Ejgayehu Taye (Eti) 31:28.31.

Linker
27. travanj 2024 02:09