Hosea Kimeli Hisorio

 DAMJAN TADIĆ/Cropix
31. ZAGREBAČKI MARATON

FOTO: Maratonci ‘okupirali‘ Zagreb, Kenijac Hisorio i Hrvatica Nataša Šustić prvi prošli ciljem na Trgu

Splićanka u dresu zagrebačkog Sljemena pobijedila je rezultatom 2:50.14
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 08. listopad 2023. 12:19

Kenijac Hosea Kimeli Hisorio i naša Nataša Šustić pobjednici su 31. izdanja Zagrebačkog maratona koji je u nedjelju održan na ulicama glavnog hrvatskog grada. Kimeli je ciljem na Trgu bana Jelačića prošao u vremenu 2:25:23 i slavio ispred Burundijca Jeana Baptistea Simukeke (2:29:16) i našeg Andreja Hladnika (2:30:51).

Nataša Šustić, Splićanka u dresu zagrebačkog Sljemena, pobijedila je s rezultatom 2:50:14, a i ostatak postolja su popunile hrvatske predstavnice. Druga je bila Hana Malović s 2:51:27, a treća Silvia Šimunović (2:55:49).

image
DAMJAN TADIĆ/Cropix
image
DAMJAN TADIĆ/Cropix

Kako je u sklopu ovogodišnjeg Zagrebačkog maratona održano i Prvenstvo Hrvatske, tako su Andrej Hladnik i Nataša Šustić ponijeli i naslove državnih prvaka. Varaždincu Hladniku izmicalo je prijašnjih godina postolje na PH, a sada je, eto, uz osobni rekord skočio na sam tron. Kad je poredak u PH u pitanju, iza njega su ostali Bruno Erent, inače primarno hodač, s 2:34:30, te Ivan Dračar s 2:35:04.

Šustić je prije samo tri tjedna postala hrvatska prvakinja u polumaratonu, a sada je tome dodala i naslov u maratonu, te tako dodatno uljepšala svoj neobičan i bogat sportski životopis. Karijeru je, naime, ova simpatična Splićanka počela kao košarkašica, a u godinama koje su slijedile osvajala je medalje na državnim prvenstvima u veslanju, biciklizmu, triatlonu, duatlonu...

image

Danijel Mička

DAMJAN TADIĆ/Cropix
image

Dino Bošnjak

DAMJAN TADIĆ/Cropix

Posljednjih se, pak, godina više posvetila trčanju, krenuvši stopama blizanke Nikoline, nekadašnje svjetske prvakinje na 100 km i hrvatske predstavnice u maratonu na EP-u u Berlinu 2018. i SP-u u Dohi godinu kasnije. Nikolina se tek polako vraća nakon poroda i ove nedjelje je završila na 12. mjestu, a državna prvakinja je, eto, postala njezina sestra.

- Dobra je sezona iza mene, dobro sam trenirala. Nije ovo neki rezultat, ni blizu razine moje sestre od prije nekoliko godina, ali ovaj put je bilo dovoljno za pobjedu. Bilo bi mi draže da je ona bila prva, a meni je bilo svejedno koja ću biti - skromno je poručila Nataša.

image
DAMJAN TADIĆ/Cropix
image
DAMJAN TADIĆ/Cropix
image
DAMJAN TADIĆ/Cropix

Pobjedu u polumaratonu na zagrebačkim ulicama odnijeli su Burundijac Jean Marie Vianney Niyomukiza s 1:05:34 i naša Matea Parlov Koštro s 1:11:56. Aktualna europska doprvakinja u maratonu iskoristila je ovu utrku kao dobar trening i pripremu za ono što je čeka za tri tjedna, a to je nastup na jakom Frankfurtskom maratonu.

- Imala sam ozljedu koja me izbacila iz ritma treninga, pa nisam mogla nastupiti na SP-u u Budimpešti, ali sada je sve OK i nadam se da će biti i dalje. Ako sve ispadne u redu u Frankfurtu, plan je da do Olimpijskih igara u Parizu više ne trčim maraton, nego samo kraće utrke - najavila je Matea.

image
DAMJAN TADIĆ/Cropix
image
DAMJAN TADIĆ/Cropix

Pobjednici utrke na 10 km su naš najbolji dugoprugaš posljednjih godina Dino Bošnjak (30:20) te Varaždinka Simona Jambrošić (37:58).

Linker
25. ožujak 2024 20:28