Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ČAK 34. IZDANJE

FOTO: POČEO KROS SPORTSKIH NOVOSTI Od Maksimira preko Hipodroma i Jaruna do Bundeka: Mladi sportaši imaju priliku upoznati svoje idole

Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 08. travanj 2017. 23:33

Kros Sportskih novosti 12. godinu zaredom i u svom 34. izdanju održat će se na istoj lokaciji, prekrasnom zagrebačkom jezeru Bundek, a počinje u nedjelju u 10 sati. No, i sve godine prije zaposjedao je neke od najljepših zagrebačkih lokacija. U početku se trčalo u Maksimirskoj šumi, pa na Hipodromu i Jarunu, a onda od 2006. godine na današnjoj lokaciji - Bundeku.

Po mnogima najpreglednijoj stazi za kros. Stazi na kojoj nema “iskakanja iz grmova”, na kojoj suci vide sve, ali i na kojoj zbog njezine širine sportaši puno lakše mogu izboriti dobru poziciju za trčanje.

Mladi sportaši imat će priliku upoznati se s nekim od svojih idola

Niz hrvatskih reprezentativaca, pogotovo atletskih, trčat će u nedjelju na Krosu SN. Ali jednako velik broj najboljih hrvatskih sportaša doći će na Bundek kao posebni gosti, najboljima dodjeljivati medalje, pehare, navijati i družiti se sa svojim obožavateljima, koji sanjaju jednog dana biti kao oni.

Na jednom mjestu naći će se osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih od sjajnih veslača Valenta Sinkovića i Damira Martina, najbrže Hrvatice svih vremena atletičarke Andreje Ivančević, olimpijske maratonke Mateje Matošević, gimnastičih reprezentativaca Marija Možnika, Tina Srbića i Antona Kovačevića, vaterpolskih legendi Dubravka Šimenca i Ratka Štritofa, košarkaškog reprezentativca Luke Žorića, doći će i nekad velika rukometašica Klaudija Bubalo, trofejna taekwondo obitelji Radoš, brončana taekwondo olimpijka Martina Zubčić, nogometaš Mario Jurić, karatašica Ana-Marija Bujas Čelan, natjecatelji Krosa moći će upoznati i hokejaše Medveščaka Ivana Jankovića i Matu Tomljenovića, nekad velikog odbojkaša Darka Antunovića, jednu od naših najvećih košarkašica ikada Daniru Nakić, UFC borca Igora Pokrajca...

Veliki sportaši savjetuju trkače na Krosu SN

Lora Ontl aktualna europska mlađejuniorska bronca na 2.000 m zapreke

- Na Krosu SN želim pobjedu. U mojoj gimnaziji radimo ekipu, a Kros će nam biti kvalifikacijski za državno prvenstvo u Poreču. Dobro poznajemo stazu na Bundeku, stvarno je odlična, najviše mi se sviđa onaj mostić na kraju. Iako, tu svi trebaju biti oprezni. Meni je Kros SN dobar ulazak u ljetnu sezonu.

Marino Bloudek najbolji hrvatski junior i prvak na 800 m

- Ove godine nastupit ću čak sedmi put. Počeo sam s četvrtim, pa trećim i drugim mjestom, da bi OŠ završio s pobjedom. Sada kao srednjoškolac lovim četvrtu pobjedu. Znate, i Kros SN je zaslužan što sam danas atletičar. I on mi je bio potvrda da možda mogu biti dobar trkač. Kros SN je super prilika za probati nešto novo. Zezati se, biti u prirodi sa stotinama mladih, maknuti se malo od kompjutora, zatvorenih prostora, kafića... I uživati. Meni je sport baš uživanje!

Goran Grdenić jedan od naših najboljih atletičara na srednjim i dugim prugama

- Nije lako trčati u tako brojnoj konkurenciji, zato je moj jedini savjet da treba krenuti jako, ne prejako, ali dovoljno jako za izboriti si dobar položaj, pobjeći od gužve. Meni je na Krosu uvijek bilo super. Na Bundeku je posebno lijepa priroda. Posljednji put nastupio sam prije dvije godine, a sada će moj fakultet, FER, ponovo imati jaku ekipu.

Klaudija Bubalo bivša rukometašica, danas profesorica tjelesnog

- Šteta što nema više takvih akcija, ona trebaju našem sportu i našoj djeci. Meni je najljepše vidjeti stotine tih klinaca koji inače uopće ne trče, ali dođu s takvom voljom, daju si truda... Pogotovo mi je drago vidjeti djevojčice. One su jako zainteresirane za sport do četvrtog razreda, ali onda zanimanje pada. Ako nisu angažirane ozbiljnije u nekom sportu, gubimo ih. Zato je Kros SN prilika da ih se možda opet vrati u sport. Pa makar i samo rekreativno trčali!

Branko Zorko legenda hrvatske atletike

- Na tim masovnim startovima moraš se nekako izboriti za prvu skupinu jer ako te zatvore sa svih strana... Makar, dosta je to duga staza, ima vremena izboriti se. Kod Bundeka je dobro što ima puno prostora, puno širine za trčanje, teško se dogodi da te netko potpuno zatvori. Pogotovo ako si spreman. Amateri stvaraju najviše problema na stazi. Zbog neiskustva, neznanja jurnu prvih 200-300 m puno snagom, pa uzdrmaju i ove iskusnije koji pojure za njima, ali već nakon 300-tinjak metara se utrka smiri. Treba svakako biti oprezan jer ima dosta neravnina, trči se po travi, pa šljunku, dio po asfaltu... Treba paziti jer to je kros. U njemu je sve dopušteno!

Matea Matošević maratonska olimpijka

- Taj kros je u biti možda i jedina kros utrka takvog tipa u Hrvatskoj, zato je idealna prilika da se i učenici i studenti upoznaju s čarima krosa. Jednostavno, to nije uobičajena utrka, posebna je, pogotovo jer na njoj stvarno budu tisuće ljudi. Ja volim Bundek, često tamo treniram, ili odem bar u šetnju. To je super lokacija za kros jer ima jako zanimljivu stazu. Idealna je i za navijače jer od starta do cilja mogu pratiti sve trkače na stazi. Nitko se ne može sakriti “iza grma”. Jako je pregledna, a to je dobro za sve. Mislim da nije komplicirana staza, super je označena, tako da nitko ne može reći da je zalutao.

Mladen Katalinić hrvatski atletski izbornik

- Kros je posebna trkačka disciplina atletike jer se odvija izvan atletske staze, trči se u prirodi, po neravnom terenu koji nije pripremljen za trčanje, ali tu se trčanje kao prirodni oblik kretanja na najljepši mogući način spaja s prirodom. Kros je nekada bio i unutar olimpijskih igara, a danas se održava na svim razinama pa sve do svjetskog prvenstva. Zahtjevi kros trčanja veći su od zahtjeva trčanja na atletskoj stazi jer je za svladavanje neravnog terena potrebna viša razina motoričkih sposobnosti. Svim sudionicima Krosa SN želim uspješan nastup i nadam se da će to možda biti i njihov početak ozbiljnog atletskog treninga.

Danijel Fak prvak Hrvatske na 3000 m

- Nisam baš bajan u Krosu. Ne leži mi. Tri sam puta nastupao, prva su dva puta bili teški uvjeti, pa sam mislio da je problem bio u tome, ali posljednji put staza je bila super, kao da trčiš po nogometnom terenu, a opet sam se namučio. Baš mi ne leži. Ali realno je to super disciplina. I znate što je najvažnije? Ključna je stvar biti posvećen, predan, dati sve od sebe, onda to mora donijeti rezultat. To je moj jedini savjet svima mladima koji će u nedjelju trčati na Bundeku.

Spektakl točno u podne uz Tonyja Cetinskog!

Jedan od bitnijih članova tima 34. krosa SN u nedjelju na Bundeku bit će jedna od naših najvećih glazbenih zvijezda Tony Cetinski. Zvijezda koja je uvijek bila velik prijatelj sporta, nekad i sam sportaš.

- Trenirao sam šest godina tenis i devet godina skijanje, ali sam odlučio nastaviti samo s glazbom. Godinama sam aktivno igrao mali nogomet u Humanim zvijezdama na humanitarnim turnirima, ali i trenirao tri puta tjedno. Nije za biografiju, ali ni za baciti. Ali, po meni, sport je za razvoj čovjeka jednako važan kao hrana, voda i čist zrak - rekao je Tony za SN.

Kako je s jednim od najboljih hrvatskih pjevača zabava uvijek zajamčena, drukčije neće biti ni ovaj put.

- Sportaši se znaju jako dobro zabavljati, zato voli vas vaš Tony i vidimo se, ali i čujemo u nedjelju na krosu SN!

Spektakl uz Tonyja kreće točno u podne! Bit će to najbolja zabava u prirodi.

Linker
16. travanj 2024 23:05