Armand Duplantis

 ANDREJ ISAKOVIC Afp
EUROPSKO PRVENSTVO

Genijalni Mondo preskočio 6,06, Femke Bol došla do trećeg zlata na EP-u, povijesna medalja za Albaniju

Naša Ivana Lončarek nije se uspjela probiti do polufinala na 100 m prepone.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 20. kolovoz 2022. 22:41

Švedski genijalac Armand Duplantis (22) nastavio je nizati velike naslove u skoku s motkom. U subotu je u prohladnom Münchenu koji je cijeli dan kupala kiša obranio naslov europskog prvaka koji je kao 18-godišnjak osvojio u Berlinu. Bila mu je to prva velika seniorska kruna, a u međuvremenu je postao nedodirljiv u svojoj disciplini - olimpijski pobjednik, svjetski prvak i svjetski rekorder. Najbolji rezultat svih vremene pomaknuo do nevjerojatnih 6,21 m i teško je u ovom trenutku predvidjeti gdje su mu granice.

Naravno, kad je Mondo u akciji, napad na svjetski rekord uvijek je realna mogućnost, ali sinoć je temperatura ipak bila preniska, pa se zadovoljio "samo" rekordom europskih prvenstava. Preskočio je 6,06 i za centimetar popravio vlastiti rezultat iz 2018. Zapravo, uopće u finalu nije rušio letvicu, jer je nakon 6,06 odlučio da neće nastaviti dalje. Dakako, nitko ga nije mogao pratiti, a najbliže mu je došao domaći predstavnik Bo Kanda Lita Baehre koji je preskočio 5,85.

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Mlađahna Britanka Keely Hodgkinson (20) potvrdila je status favoritkinje na 800 metara i pobijedila u vremenu 1:59.04 ispred Francuskinje Renelle Lamote (1:59.49) kojoj je to treće uzastopno srebro. Hodgkinson je nakon drugog mjesta nedavnom SP-u u Eugeneu sačuvala sjajnu formu, u München je došla kao glavna kandidatkinja za zlato i nakon što je kao klinka osvajala medalje na europskim U-18 i U-20 prvenstvima, sada je ulovila i seniorski naslov.

Nakon što je osvojila naslove na 400 m i 400 m prepone, Femke Bol je došla i do trećeg zlata na ovom EP-u, predvodila je do pobjede štafetu Nizozemske. Povijesno zlato Albaniji je donijela 33-godišnja Luiza Gega koja je slavila na 3000 m zapreke uz rekord prvenstava (9:11.31).

Europskim bacanjem koplja zavladale su tinejdžerice. Pobijedila je Grkinja Elina Tzengko sa 65,81 ispred 18-godišnje Srpkinje Adriane Vilagoš (62,01), dvostruke svjetske juniorske prvakinje. A da priča bude bolja, s njima je na postolju bila 41-godišnja Barbora Špotakova, aktualna svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica. Ovo joj je već 11. medalja s najvećih natjecanja.

Subota nam je donijela i posljednji hrvatski nastup na ovom EP-u. Ivana Lončarek nije se uspjela probiti do polufinala na 100 m prepone. Ove sezone nije trčala brže od 13.45, a s takvim je rezultatom teško bilo računati na prolaz. Na koncu je s 13.50 zauzela 16. mjesto u kvalifikacijama, s time da je 12 djevojaka imalo izravan ulazak u polufinale na temelju renkinga.

- Htjela sam trčati brže od 13.45 i nisam bila daleko od toga, ovo mi je zapravo drugi rezultat sezone iako nisam time zadovoljna. Cijelu me sezonu prati hrpa nezgoda, od upadanja cura u moju stazu, preko iskretanja zgloba, do petnog trna. Ako ništa drugo, rekla bih da ponovno ulazim u formu pa očekujem na Hanžekovićevom memorijalu najbolji ovosezonski rezultat - rekla je Ivana.

Linker
23. travanj 2024 10:46