CROPIX
U ELITNOM DRUŠTVU

Hoće li na kraju teške sezone u Sandrinim rukama zasjati sedmi dijamant? Došlo je vrijeme da se sreća osmjehne

U subotu i nedjelju u američkom se Eugeneu održava finale 14. sezone najelitnije serije atletskih mitinga
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 16. rujan 2023. 16:13

Priča je počela u svibnju i prošla kroz 13 gradova na tri kontinenta, a za kraj je ostao i četvrti kontinent. Prvi put u povijesti finale Dijamantne lige, najprestižnije serije atletskih mitinga, bit će održano izvan Europe.

Domaćin je američki Eugene koji je na stadionu Hayward Field lani ugostio i Svjetsko prvenstvo.

Godinu dana kasnije krema kraljice sportova ponovno je u Oregonu, a tijekom subote i nedjelje bit će podijeljena 32 dijamantna trofeja i čekovi na 30.000 dolara.

image
CROPIX

Nama je najzanimljivije ono što nas čeka u nedjelju navečer po našem vremenu - u 22.08 kreće finale ženskog bacanja diska sa Sandrom Perković, a u 23.09 i finale muškog bacanja kugle s Filipom Mihaljevićem.

Kako u finalima tehničkih disciplina ima mjesta samo za šestero najboljih kroz cijelu sezonu, naš dvojac se doista našao u probranom društvu.

Nastavila rasti nakon SP

O Sandrinoj smo sezoni puno pisali proteklih tjedana.

U značajnoj su je mjeri obilježile dvije neugodne ozljede, stražnje lože i skočnog zgloba, zbog čega je dvostruka olimpijska pobjednica cijelo vrijeme bila prisiljena hvatati priključak.

Bilo je vidljivo da joj nedostaje natjecanja, a došlo je to do izražaja i na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti gdje je završila na petom mjestu. Tamo je i kvalifikacijama i u finalu popravljala svoj najbolji rezultat sezone, ali nije to bilo dovoljno za postolje.

Nastavila je rasti i nakon SP-a, pa je na dijamantnom mitingu u Xiamenu prvi put ove sezone prebacila 67 metara i to tri puta, a prošli je vikend na Hanžekovićevom memorijalu još malo popravila rezultat sezone i bacila disk 67,71 m.

image

Laulauga Tausaga

BHM

Napunjena samopouzdanjem otputovala je u Eugene gdje je, dakako, čeka najjače društvo, uključujući i svjetsku prvakinju Laulaugu Tausagu koja se po bodovima nije plasirala u finale, ali je dobila pozivnicu.

image
CROPIX

Tausaga je u Budimpešti popravila osobni rekord za četiri metra, osvojila zlato i kreirala jednu od najvećih atletskih senzacija godine. U Dijamantnoj ligi ove sezone uopće nije briljirala, u Firenci je primjerice bacila tek 55,34, a u nedjelju ćemo doznati što je sačuvala za kraj.

Realno, Amerikanci veća očekivanja imaju od olimpijske pobjednice Valarie Allman koja je u Budimpešti završila na drugom mjestu, no imala je najveću konstantu ove sezone. U njezinom je vlasništvu osam od devet najboljih rezultata godine, uključujući vodećih 70,47 bačenih prije dva tjedna u Berlinu.

Crouser veliki favorit

No, u ovoj priči Sandra svakako nije bez šanse, uostalom bila je bolja od Allman i lani na SP-u na ovom istom stadionu. Naša atletičarka dobro zna kako se osvajaju dijamantni trofeji, skupila ih je šest po čemu je rekorderka u ženskoj kategoriji.

Kod atletičara su jedan više ugrabili američki troskokaš Christian Taylor i francuski motkaš Renaud Lavillenie s kojima se Sandra ima priliku izjednačiti. Istina, posljednji je dijamant osvojila još 2017., otada je četiri puta bila druga u finalu, ali možda je došlo vrijeme da joj se sreća, u godini u kojoj je definitivno nije mazila, na kraju ipak osmjehne.

image

Zagreb, 090923.
Zagrebacke fontane, Ulica Hrvatske bratske zajednice.
Natjecanje u bacanju kugle Memorijal Ivana Ivancica u sklopu 73. Boris Hanzekovic memorijala.
Na fotografiji: Filip Mihaljevic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX

DAMIR KRAJAC Cropix

Spomenimo da je Sandra došla u Eugene s najvećim brojem kvalifikacijskih bodova, čak i uz propušteni nastup u Firenci, ali u finalu to ne znači ništa. Svi se bodovi brišu i pobjednica Dijamantne lige bit će ona bacačica koja bude najbolja u nedjelju.

Filip Mihaljević, realno, nema prevelike izglede boriti se za trofej jer ima najslabiji osobni rekord i rezultat godine na startnoj listi. Njegova je velika želja završiti sezonu s jednim jakim hicem, po mogućnosti najboljim u 2023.

Veliki favorit za pobjedu je, dakako, aktualni olimpijski i svjetski prvak te svjetski rekorder Ryan Crouser. Amerikanac je na SP-u u Budimpešti slavio s 23,51, samo pet centimetara slabijim hicem od svjetskog rekorda, unatoč tome što su mu neposredno prije putovanja dijagnosticirana dva krvna ugruška u potkoljenici.

Odmorio se nakon SP-a i sada je spreman napasti i dijamantni trofej koji mu je lani uzeo sunarodnjak Joe Kovacs.

BACANJE DISKA (ž)

Rezultat sezone Osobni rekord

Valarie Allman (SAD) 70,47 71,46

Sandra Perković (Hrv) 67,71 71,41

Kristin Pudenz (Njem) 66,84 67,87

Melina Robert-Michon (Fra) 65,49 66,73

Laulauga Tausaga (SAD) 69,49 69,49

Jorinde van Klinken (Niz) 67,20 70,22

Claudine Vita (Njem) 66,36 66,64

BACANJE KUGLE (m)

Rezultat sezone Osobni rekord

Ryan Crouser (SAD) 23,56 23,56

Leonardo Fabbri (Ita) 22,34 22,34

Joe Kovacs (SAD) 22,69 23,23

Filip Mihaljević (Hrv) 21,63 21,94

Payton Otterdahl (SAD) 22,11 22,11

Tom Walsh (NZ) 22,58 22,90

Sandra je došla u Eugene s najvećim brojem kvalifikacijskih bodova, čak i uz propušteni nastup u Firenci, ali u finalu to ne znači ništa. Svi se bodovi brišu i pobjednica Dijamantne lige bit će ona bacačica koja bude najbolja u nedjelju

Filip Mihaljević, realno, nema prevelike izglede boriti se za trofej jer ima najslabiji osobni rekord i rezultat godine na startnoj listi. Njegova je velika želja završiti sezonu s jednim jakim hicem, po mogućnosti najboljim u 2023.

Linker
02. svibanj 2024 05:39