Dusan Milenkovic/ATA Images/Profimedia
PRVA DVA BODA SEZONE

Hrvat ostvario najbolji rezultat sezone, čudesna Kenijka srušila svjetski rekord na 1.500 metara

Mihaljević je imao četiri ispravna pokušaja i svaki put mu je kugla poletjela dalje od najboljeg rezultata u 2023.
Piše: Vedran BožićevićObjavljeno: 02. lipanj 2023. 20:58

Priliku da prvi od hrvatskih atletičara ove godine osjeti čar Dijamantne lige imao je europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević. Okršaj divova na stadionu Luigi Ridolfi u Firenci naš je rekorder okončao na sedmom mjestu s hicem od 20,92 metra. Svi su rezultati u srcu Toskane, međutim, ostali u sjeni veličanstvene Kenijke Faith Kipyegon koja je na samom kraju mitinga srušila svjetski rekord istrčavši 1500 metara za nestvarnih 3:49.11!

S dva olimpijska zlata i dva naslova svjetske prvakinje 29-godišnja Kipyegon je bez sumnje i dosad bila najveća atletičarka svih vremena u kraljevskoj atletskoj disciplini, ali silno je željela ugrabiti i svjetski rekord i upisati svoje ime u povijest. U kolovozu prošle godine u Monacu je istrčala 3:50.37 i ostala samo 30 stotinki "kratka" za svjetskim rekordom Etiopljanke Genzebe Dibabe, ali ovog petka u Firenci sve joj se savršeno poklopilo.

Završni je krug istrčala za nevjerojatnih 58.81 i u konačnici za gotovo punu sekundu nadmašila Dibabu. Kipyegon je, inače, 2018. rodila kćer Alyn i mnogi su mislili da se nakon poroda više neće vratiti na nekadašnju razinu, ali sve je demantirala i pokazala o kako se čudesnoj sportašici radi.

image

Kenya‘s Faith Kipyegon poses after winning the Women‘s 1500m event, setting a new world record of 3:49.11, during the Wanda Diamond League 2023 Golden Gala on June 2, 2023 at the Ridolfi stadium in Florence, Tuscany. (Photo by Filippo MONTEFORTE/AFP)

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Što se tiče bacanja kugle, Filip Mihaljević je uoči natjecanja poželio hitac preko 21 metra, odnosno kako je sam rekao, što dalje od 21 m i što bliže granici od 22 metra. Nije mu to ovaj put pošlo za rukom, a utjecala je na to dijelom i kiša koja je prije mitinga dobro namočila stadion. No, očito je i Filip još uvijek u fazi zagrijavanja za daleke hice, baš kao što je bilo i lani. Dugo mu je trebalo da uhvati pravi ritam, ali onda je na dva najvažnija natjecanja sezone, SP-u u Eugeneu i EP-u u Münchenu bacao preko 21,80, štoviše osvojio i kontinentalno zlato. Nadajmo se da će i ove sezone na sličan način ići uzlaznom putanjom...

U mokrim uvjetima pobjedu je pomalo iznenađujuće odnio lokalni dečko Leonardo Fabbri koji je odrastao u predgrađu Firence. U četvrtoj je seriji Fabbri bacio 21,73 m i s tim hicem ostavio iza sebe nekadašnjeg svjetskog prvaka Toma Walsha (21,69), aktualnu europsku broncu Tomaša Staneka (21,64) i čovjeka koji je lani probio granicu od 23 metra Joea Kovacsa (21,55).

Mihaljevića je natjecanje otvorio bacivši 20,68 m, u drugoj je seriji njegova kugla poletjela do 20,92 m, a to mu je, kako se pokazalo, i ostao najbolji rezultat. Nakon jednog neispravnog hica, bacio je još 20,69 m i 20,54 m. Neće za najboljeg hrvatskog atletičara biti previše odmora jer već u nedjelju baca na Memorialu Janusza Kusocinskog u poljskom Chorzowu, a u srijedu ga čeka i nastup na mitingu u Zenici.

Bilo je ovo inače 43. izdanje mitinga Golden Gala koji se tradicionalno održava na rimskom Olimpicu. Međutim, kako se trenutno na tom stadionu obnavlja staza za Europsko prvenstvo sljedeće godine, ove je godine Firenca poslužila kao zamjenski domaćin. I nije bilo velike razlike u odnosu na Rim, jer opet smo gledali vatromet sjajnih rezultata.

Dočekali smo i prvi ovogodišnji dijamantni nastup čudesne Nizozemke Femke Bol (23) koja je tijekom zime istrčala senzacionalnih 49.26 na 400 metara i za više od 30 stotinki nadmašila svjetski dvoranski rekord koji je čak 41 godinu bio u vlasništvu Jarmile Kratochvilove. Bol je na otvorenom, dakako, više posvećena svojoj glavnoj disciplini, 400 m prepone, a u Firenci je pokazala da je već sada jako, jako brza. Pobijedila je u vremenu 52.43, srušivši rekord mitinga, a sada je u njezinom vlasništvu sedam od osam najboljih rezultata u europskoj povijesti.

Oduševila je u petak i 18-godišnja Etiopljanka Sembo Almayew srušivši rekord mitinga na 3000 m zapreke (9:00.71) i popravivši osobni rekord za pet sekundi.

Nadali smo se da ćemo na stotki konačno gledati okršaj između aktualnog olimpijskog pobjednika Marcella Jacobsa i svjetskog prvaka Freda Kerleyja. No, Jacobs je ponovno zbog ozljede otkazao nastup, kao i prošli vikend u Rabatu, a Kerley je odjurio do nove pobjede, ovaj put s 9.94.

U ženskom disku nije bilo najveće u povijesti Sandre Perković koja se oporavlja od lakše ozljede, pa je malo odgodila početak sezone. Olimpijskoj pobjednici Valarie Allman je tako bio olakšan put do prvog mjesta premda se na mokrom krugu prilično mučila. Nakon prve četiri serije je bila tek na osmom mjestu, da bi onda u petoj bacila 65,96 i za pet centimetara nadmašila svjetsku prvakinju Bin Feng.

Linker
17. travanj 2024 23:51