Tom Dubravec / CROPIX
SKANDAL NA POMOLU

HRVATICA OTROVANA U DOHI, ATLETSKI SVIJET ZGROŽEN 'Tretiraju nas kao zamorce, da sam barem stala na crtu i napravila nekoliko koraka...'

Kenijka Ruth Chepngetich osvojila je zlatnu medalju u maratonu na atletskom prvenstvu koje se od 27. rujna do 6. listopada održava u Dohi. Nažalost, hrvatske atletičarke Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac su odustale, dok Nikolina Šustić Stanković nije niti nastupila.
Piše: HinaObjavljeno: 28. rujan 2019. 11:28

Prvi noćni maraton u povijesti na velikim natjecanjima obilježili su iznimno teški uvjeti, temperatura od 32 stupnja i 73 posto vlage, te brojna odustajanja. Od 70 djevojaka koje su se pojavile na startu, više od trećine ih je odustalo, među njima i hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro.

Kenijka je nadvladla vrućinu i vlagu pobijedivši u vremenu 2:32:43. Međutim, podatak kako je pobijedila s najsporijim rezultatom u povijesti svjetskih prvenstava sve govori. Druga je bila braniteljica naslova iz Londona Rose Chelimo iz Bahreina, koja je imala vrijeme 2:33:46, dok je bronca pripala Helaliji Johannes iz Namibije s rezultatom 2:34:15.

Za maraton su bile prijavljene i tri hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro, te Nikolina Šustić Stanković. Nažalost, sve tri su ostale bez plasmana. Bjeljac i Parlov Koštro su odustale, dok Šustić Stanković zbog tovanja nije niti nastupila.

Bjeljac je odstala između 15 i 20 kilometra, dok je Parlov Koštro 'pukla' svega nekoliko kilometara prije cilja.

Bjeljac, koja je članica Dinamo Zrinjevca, je ove godine srušila državni rekord na 10 km (33:08.10), pa u Hannoveru istrčala drugo najbolje vrijeme svih vremena u maratonu (2:31.26), a potom dohvatila i nacionalni rekord na 5 km (15:43.73). Svjetsko prvenstvo je trebao biti vrhunac sezone, ali je početkom ljeta oboljela od mononukleoze i bilo je jasno kako u Dohi ne može očekivati veliki rezultat. Nažalost, nije uspjela završiti utrku.

Matea Parlov Koštro 27-godišnja Zagrepčanka, članica AK Svetice je u veljači ove godine u Sevilli istrčala osobni rekord 2:32.43, vrijeme s kojim je Kenijka slavila u Dohi.

Sep 27, 2019; Doha, Qatar; Runners in the women's marathon at the Corniche during the IAAF World Athletics Championships. Mandatory Credit: Kirby Lee-USA TODAY Sports - 13423372
USA TODAY Sports

Nažalost, Nikolina Šustić Stanković je morala odustati od nastupa nakon što se otrovala još nepoznatom hranom ili pićem, zbog čega je povraćala cijelu noć i završila u bolnici.

- Tužna sam, zaista nemam sreće. Otrovala sam se. Cijelu noć povraćam, imam jaku glavobolju i osip. Svu snagu sam iscrpila i bio bi preveliki zalogaj da uopće startam. Imam zabranu nastupa, iako bih zaista voljela zbog svojih dragih ljudi da makar stanem na startnu liniju u ponoć i napravim barem nekoliko koračića na stazi SP-a - napisala je na svom Facebook profilu.

"Borac sam, ali neke stvari jednostavno ne možeš kontrolirati," dodala je 32-godišnja Splićanka.

Najbolji hrvatski plasman u maratonu tako je i dalje 26. mjesto Lise Nemec 2011. godine.

Zanimljivo, maraton je počeo u 23.59 po lokalnom vremenu (22.59 po hrvatskom) i prvi put u povijesti velikih natjecanja bio je to noćni maraton kada su tamošnje temperature barem malo niže. Kako je start bio minutu prije ponoći, maraton se tehnički gledano razvukao na dva dana.

- Ovo je inovacija i puno maratonaca je podržalo ovu ideju - kazao je predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastian Coe, dodavši:

- Zadovoljit će se i potrebe nekih velikih maratonskih tržišta širom svijeta, a jasno je da moramo razmišljati i o dobrobiti samih sportaša.

No, bilo je i brojnih prigovora.

- Zar misle da smo budale. Na stadionu je OK, ali izvan stadiona gdje se održava maraton i utrke u brzom hodanju bit će oko 30 stupnjeva. Stigao sam u odličnoj formi, no sada mi je žao što sam ovdje. Postali smo zamorci - kazao je svjetski prvak u brzom hodanju Francuz Yohann Diniz.

Linker
16. travanj 2024 17:58