Jana Koščak

 ENZO SANTOS BARREIRO/WORLD ATHLETICS
NA VRHU

Hrvatica potvrdila da je najbolja na svijetu: ‘Sretna sam što sam učinila svoju zemlju ponosnom‘

Najveća nada hrvatske atletike pobijedila je u sedmoboju na Svjetskom juniorskom prvenstvu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. kolovoz 2024. 10:54

Jana Koščak (18) na najljepši je mogući način naplatila sve nesreće i pehove koji su joj se događali u posljednjih godinu dana. Varaždinska tinejdžerica, velika nada hrvatske atletike, osvojila je zlato u sedmoboju na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje se održava u glavnom peruanskom gradu Limi. U najkompleksnijoj atletskoj disciplini, u kojoj u dva dana morate pokazati iznimne fizičke sposobnosti i svestranost, ali i mentalnu snagu, Jana je potvrdila da je najbolja na svijetu u uzrastu do 20 godina. Skupila je 5807 bodova i ostavila iza sebe žilavu Švicarku Luciju Acklin (5755), te Čehinju Adelu Tkačovu (5601). Prva je to medalja za Hrvatsku na juniorskim SP-ima nakon deset godina.

Iako je stigla u Peru s najboljim rezultatom na svijetu, iako je preuzela vodstvo već nakon druge discipline i nije ga ispuštala do kraja, Janin put do zlata bio je sve, samo ne šetnja. Ali, na kraju priče, uspješno je okončan i to je najvažnije. Još tijekom priprema u Čileu, neposredno uoči SP-a, Janu je mučila povišena temperatura koja je neupitno ostavila traga. A onda je stigla u Limu gdje je temperatura tijekom natjecanja bila i ispod 15 Celzijevih stupnjeva, što su sve samo ne idealni uvjeti za atletiku.

JANA U PERUU

100 m prepone: 13.80 1007 bodova

Skok u vis: 1,92 991 bod

Bacanje kugle: 12,01 662 boda

200 metara: 25.12 876 bodova

Skok u dalj: 5,97 840 bodova

Bacanje koplja: 40,06 668 bodova

800 metara: 2:24:56 763 boda

UKUPNO: 5807 bodova

Kad svemu tome dodamo i da je Jana još u ožujku na dvoranskom SP-u u Glasgowu ozlijedila stopalo, zbog čega dva mjeseca nije mogla trenirati kako treba, ne treba toliko čuditi što je u Peruu ostala gotovo 500 bodova iza osobnog i hrvatskog rekorda (6293). Ali, i u takvoj je situaciji opet bila najbolja, što dovoljno govori o njezinoj kvaliteti i mentalnoj snazi.

Mađarica Sarolta Kriszt, druga na ovogodišnjoj ljestvici, trebala joj je biti najopasnija konkurentica. No, nesretna Sarolta je već u prvoj disciplini pala preko jedne prepone, pa nepropisno prošla sljedeću i to joj je donijelo diskvalifikaciju i odmah je izbacilo iz utrke za postolje.

Švicarska nije popuštala

Koščak je 100 m prepone istrčala za 13.80 sekundi, daleko od osobnog rekorda (13.26), ali opet dovoljno da uzme više od tisuću bodova (1007). Bila je u tom trenutku druga, a na vrh je došla nakon skoka u vis u kojem je s 1,81 bila uvjerljivo najbolja. Raniji problemi sa stopalom ostavili su i tu traga, jer Jana inače skače i preko 1,90 (osobni rekord 1,92), ali čupala se i borila, te ipak došla do dobrog rezultata.

Nakon visa više nije ispuštala vodstvo premda je bilo neizvjesno do samog kraja. Za to se pobrinula Švicarka Lucia Acklin kojoj hladnoća očito nije smetala, jer odradila je natjecanje života. U tri discipline je popravila najbolji rezultat karijere, u još dvije ostvarila rezultat sezone, te na koncu za 177 bodova nadmašila osobni rekord u sedmoboju.

image

Jana Koščak

ENZO SANTOS BARREIRO/ENZO SANTOS BARREIRO/WORLD ATHLETICS

Posebno je napeto bilo tijekom pretposljednje discipline, bacanja koplja. Jana nije dobro krenula, u prvoj je seriji prestupila, a u drugoj bacila 35,63, gotovo devet metara ispod osobnog rekorda (44,38). S druge strane, Acklin je bacala kao u transu, te s 42,63 za više od tri i pol metra nadmašila osobni rekord. U posljednjoj seriji naša je atletičarka ipak uspjela izvući hitac od 40,06 metara i to se praktički pokazalo presudnim. Jer da je ostala na 35,63 m, u posljednju bi disciplinu ušla s 44 boda minusa u odnosu na Švicarku.

Ovako je start na 800 metara dočekala s 40 bodova plusa (5044-5004), odnosno nešto manje od tri sekunde, što joj je omogućilo da taktički mudro odradi utrku. Zalijepila se za Švicarku, čekala svoj trenutak, i onda je napala u završnici te ušla u cilj ispred nje, a to je značilo da je zlato njezino.

- Presretna sam i zbog sebe, i zbog svih djevojaka jer bilo je hladno i stvarno jako teško. Ponosna sam na sebe i sretna što sam učinila svoju zemlju ponosnom. Najviše sam uživala u skoku u vis, vjerojatno zato što mi je to najbolja disciplina i tu uvijek dobivam puno bodova, a najviše sam razočarana svojom izvedbom na preponama. Bila sam jako, jako loša, više od pola sekunde sporija od osobnog rekorda, ali pobijedila sam na kraju, tako da nije važno - rekla je Jana.

SVE HRVATSKE MEDALJE NA SP U-20

2024. Jana Koščak (sedmoboj) ZLATO

2014. Martin Marković (bacanje diska) ZLATO

2014. Sara Kolak (bacanje koplja) BRONCA

2012. Ivan Horvat (skok s motkom) SREBRO

2008. Marin Premeru (bacanje kugle) BRONCA

2008. Marin Premeru (bacanje diska) SREBRO

2008. Sandra Perković (bacanje diska) BRONCA

2006. Danijela Grgić (400 metara) ZLATO

2002. Blanka Vlašić (skok u vis) ZLATO

2002. Edis Elkasević (bacanje kugle) ZLATO

2002. Ivana Brkljačić (bacanje kladiva) ZLATO

2000. Blanka Vlašić (skok u vis) ZLATO

2000. Ivana Brkljačić (bacanje kladiva) ZLATO

1998. Nevena Lenđel (skok u vis) BRONCA

Drugi je ovo naslov za članicu varaždinske Slobode u mlađim dobnim kategorijama. Prije dvije godine u Jeruzalemu je postala europska mlađejuniorska prvakinja (U-18), a to je bio i početak serije velikih rezultata. Pod vodstvom tate i trenera Patrika, iduće je zime u prvom seniorskom petoboju skupila fantastična 4432 boda i srušila hrvatski rekord, da bi koji tjedan kasnije s 4585 bodova nadmašila i svjetski rekord u mlađejuniorskom petoboju (niže prepone i lakša kugla).

Ozljede je kočile

U svibnju prošle godine prvi je seniorski sedmoboj u karijeri završila sa senzacionalna 6293 boda, što je najbolji to rezultat u povijesti jedne atletičarke mlađe od 18 godina, a ujedno i sedmi rezultat svih vremena na juniorskoj (U-20) ljestvici.

Sve se tada činilo idiličnim, no onda su krenuli pehovi. Drugi posjet Jeruzxalemu nije joj donio sreću, na juniorskom EP-u (U-20) u trećoj je disciplini, bacanju kugle, zadobila ozljedu stražnje lože zbog koje se morala povući iz natjecanja u trenutku kad je bila u vodstvu, a to joj je odnijelo i nastup na seniorskom SP-a u Budimpešti gdje se trebala okušati u skoku u vis.

U ožujku ove godine na dvoranskom SP-u u Glasgowu je, kako smo i spomenuli, zbog problema sa stopalom stala već nakon prve discipline. Tjedni bez pravih atletskih treninga učinili su svoje, pa se u lipnju na EP-u u Rimu nije uspjela približiti osobnom i hrvatskom rekordu. Skupila je 5977 bodova što joj je donijelo 14. mjesto na prvom velikom seniorskom natjecanju na otvorenom, a premda je i s tim je rezultatom zasjela na prvo mjesto svjetske juniorske ljestvice, nije bila zadovoljna jer nije uhvatila dovoljan broj bodova za renking, pa se u konačnici nije plasirala na Olimpijske igre u Parizu.

Doživjeti toliko udaraca u tako kratkom vremenu teško bi podnijeli i kudikamo iskusniji sportaši, a kako ne bi djevojka koja je tek u svibnju napunila 18 godina. Trebalo se znati nositi s time, i fizički i psihički, trebalo je nakon svega pronaći motivaciju, ali Jana je još jednom uspjela. Možda 5807 bodova i nije rezultat koji je priželjkivala, ali i s njim je najbolja na svijetu i vjerujemo da će joj to biti snažan vjetar u leđa te da ćemo je dogodine ponovno gledati u rušenju rekorda.

Mia Wild lakoćom u polufinale

Mia Wild otvorila je SP uvjerljivom pobjedom u svojoj kvalifikacijskoj skupini na 100 m prepone. Nuštarka je slavila s rezultatom 13.26 ispred Slovenke Katjuše Jordan Nadižar (13.50), te ukupno s trećim vremenom prošla u polufinale.
Sestre Tea i Lea Marodi nisu uspjele proći kvalifikacije na 1500 metara. Tena je završila nastup na 28. mjestu s rezultatom 4:29.08, dok je Lea istrčala 4:32.56 i zauzela ukupno 33. mjesto. Dominik Jezernik startao je u kvalifikacijama na 400 m, ali nije završio utrku zbog ozljede.

Linker
05. rujan 2024 10:49