Filip Mihaljević

 RONALD GORSIC Cropix
LOV NA DOBRE REZULTATE

Hrvatska desetorka predvođena Filipom Mihaljevićem na jakom ispitu u Beogradu

Glavni grad Srbije u srijedu domaćin mitinga iz srebrne serije World Indoor Toura
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. veljača 2023. 17:22

Atletska dvorana na Banjici u Beogradu ove će srijede (početak u 15.20 sati) biti domaćin iznimno jakog mitinga iz srebrne serije World Indoor Toura, a na startnoj se listi nalazi čak desetero hrvatskih atletičara. Za mnoge od njih ovo će biti i najjače natjecanje ove zime, a za neke i jedna od posljednjih prilika da možda uhvate nastup na Europskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu (2. - 5. ožujka).

Jedan od šlagera natjecanja bit će bacanje kugle u kojem će drugi nastup ove zime upisati i hrvatski rekorder Filip Mihaljević. Aktualni europski prvak na otvorenom u subotu je na mitingu u njemačkom Sassnitzu otvorio sezonu trećim mjestom i hicem od 20,97 metara. Kako je i sam napomenuo, tri su mu centimetra nedostajala da zadovoljan napusti Sassnitz, a novu priliku za zadovoljstvo nudi mu Beograd u kojem se i priprema posljednjih tjedana.

Glavni cilj sezone je spomenuto dvoransko EP u Istanbulu, ostalo je još vremena da podigne formu, ali dobar nastup u Beogradu mogao bi mu biti važan kotačić i za podizanje samopouzdanja. Filip drži i rekord beogradskog mitinga s 21,84 m (iz 2020.), što je ujedno i najbolji hrvatski rezultat svih vremena u dvorani. Možda nije realno očekivati takav rezultat ove srijede, jer Mihaljevića je u pripremama ove zime malo usporila i gripa, ali nikad se ne zna...

Konkurencija će ponovno biti kvalitetna jer na startnoj listi su europski doprvak na otvorenom Armin Sinančević, pa Ukrajinac Roman Kokoško koji je ove zime u odličnoj formi (u subotu bacio 21,66), Talijan Leonardo Fabbri (ove zime 21,49)...

Zanimljiv bi mogao biti i nastup dvojice hrvatskih daljaša Filipa Pravdice i Marka Čeke, dečki koji su lani skakali preko osam metara. Ove godine još čekaju takve daljine, a Čeko je pritom bio puno aktivniji. Upravo je u Beogradu otvorio sezonu na jednom manjem mitingu, a tih 7,75 mu je i dalje najbolji rezultat ove zime. Dodao je tome i 7,72 u Lyonu, potom 7,59 u Ostravi i na kraju prošli vikend 7,63 u Metzu. Pravdica je ubilježio samo jedan nastup, završivši na šestom mjestu u Lyonu (7,63).

image

Filip Pravdica

RONALD GORSIC/CROPIX

Pažnju bi ove srijede trebalo obratiti i na dvije naše mlade atletičarke koje su od početka godine u sjajnoj formi. Nina Vuković (20) napravila još jed lani napravila ogroman napredak na 800 metara, a ove je zime napravila još korak dalje. Osvojila je najprije zlato na Mediteranskom U-23 prvenstvu, a potom je upravo u Beogradu, u sklopu tromeča nacija, istrčala iznimno vrijednih 2:05.12. Da taj rezultat nije bio slučajan, potvrdila je nekoliko dana kasnije u Linzu s 2:05.37, a bit će zanimljivo vidjeti može li se u jakoj konkurenciji spustiti i ispod 2:05.

Lucija Grd (18) radi sjajne stvari na 60 m prepone, nekoliko je puta ove zime popravljala osobni rekord i zaustavila se na odličnih 8.11 što je i hrvatski juniorski rekord, ujedno i drugi U-20 rezultat na svijetu i prvi u Europi.

Osim spomenutih, pratit ćemo i nastupe Veronike Drljačić na 400 m, Tihane Jeletić u skoku u vis, Paole Borović u troskoku, te Ivana Horvata i Ivana Paravca u skoku s motkom.

Linker
02. svibanj 2024 15:38