Filip Mihaljević

 ANDREAS SOLARO Afp
FANTASTIČAN USPJEH

Hrvatska ima prvu medalju na EP-u! Mihaljević osvojio srebro, pao i rekord star 38 godina

Zlato je osvojio Talijan Leonardo Fabbri, koji je ispalio hitac od 22,45 metara
Piše: Vedran Božičević iz RimaObjavljeno: 08. lipanj 2024. 22:19

Još jednu blistavu natuknicu u svoj sportski životopis dodao je u subotu navečer Filip Mihaljević, najbolji hrvatski atletičar na Europskom je prvenstvu u Rimu osvojio srebrnu u bacanju kugle s hicem od 21,20 m! Dvije godine nakon Münchena, gdje je proživio najljepše trenutke karijere i skočio na kontinentalni tron, opet smo ga gledali kako s hrvatskom zastavom trči počasni krug, opet smo ga gledali na pobjedničkom postolju.

Istina, ovaj put ne na najvišoj stepenici, ali to i nije bilo realno jer Talijan Leonardo Fabbri je ove godine "eksplodirao" i otišao na razinu koja je trenutno neuhvatljiva za sve Europljane. A kad tome dodamo da je bacao pred bučnom domaćom publikom na Olimpicu, što mu je bio dodatni vjetar u leđa, onda njegova pobjeda s hicem od 22,45 m nije nikakvo iznenađenje. A kao što Filip nije mogao pratiti Fabbrija, nitko drugi nije mogao pratiti njega, najviše mu se približio brončani Michal Haratyk s 20,94 m.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Filip od Münchena do danas nije popravljao osobni rekord koji se i dalje drži na 21,94 m, ali zadržao je 29-godišnji Livnjak visoku razinu i konstantu što mu je u konačnici donijelo i novu veliku medalju. Ono što svakako vrijedi istaknuti, u muškoj atletici dosad nismo imali nikoga tko je osvojio više od jedne medalje na velikim natjecanjima na otvorenom. Sve do Filipa koji sada ima europsko zlato i srebro! U Münchenu je postao prvi hrvatski atletičar na europskom tronu nakon 48 godina i Luciana Sušnja, a u Rimu je, eto, napravio još jedan pothvat za povijest.

Najbolji kad je bilo najpotrebnije

Filip je u talijansku prijestolnicu stigao kao jedan od favorita za postolje, to uopće nije upitno, ali ova mu je godina bila daleko od idealne i to je ipak stvaralo određene upitnike uoči EP-a. Tijekom dvoranske sezone nije iz sebe uspio izvući bolji hitac od 21,18 m, a na SP-u u Glasgowu završio je na osmom mjestu sa skromnih 20,73. Kad je sredinom prošlog mjeseca u Slovenskoj Bistrici pobijedio s 21,71 m i još tri puta tijekom tog natjecanja bacio preko 21,40, bio je to znak da su on i trener Marko Mastelić na pravom putu. Miting u Ostravi koji je uslijedio, posljednji prije EP-a, opet je nakratko bacio sjenu sumnje jer tamo je hrvatski rekorder ponovno bio ispod granice od 21 metra (20,93).

image
ANDREAS SOLARO Afp

No, sve upitnike i sve sumnje, član splitskog ASK-a otpuhnuo je u subotu navečer u predivnom ambijentu Olimpica. Kad je bilo najpotrebnije, ponovno je bio na visokoj razini, pokazavši još jednom da zna odrađivati velika finala.

Već u prvoj seriji je pokazao da je dobro raspoložen, bacio je 21,10 i zasjeo na vrh, ali nije se dugo zadržao na njemu. Fabbri je na početku druge serije izazvao erupciju oduševljenja na Olimpicu, bacivši 22,12 i potvrdivši da je klasa za sebe, dok se Filipova kugla u drugom pokušaju zaustavila na 20,69. Nije se ništa promijenilo ni poslije treće i četvrte serije u kojoj je hrvatski rekorder bacio 20,96 i 20,63 m, da bi u petoj napredovao na 21,14. U istoj je seriji i Fabbri bacio spomenutih 22,45, što je i najbolji hitac u povijesti europskih prvenstava. U završnoj rundi, opušten nakon saznanja da ima srebro, Filip je izvukao iz sebe i najbolji hitac večeri (21,20), zgrabio zastavu i krenuo u proslavu...

Linker
08. lipanj 2024 22:30