Sandra Perković

 RONALD GORSIC Cropix
200 DANA DO RIMA

Hrvatska osmorka ima kartu u džepu, a ostali još uvijek sanjaju Euro u ‘vječnom gradu‘

Pola stoljeća nakon što je prvi put bio domaćin, Rim će na Olimpicu ponovno ugostiti Europsko prvenstvo
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. studeni 2023. 20:19

Za većinu sportova sljedeća će godina biti u znaku olimpijskih krugova - najveće i najprestižnije natjecanje u četverogodišnjem ciklusu održava se u Parizu od 26. srpnja do 11. kolovoza. No premda najvažnije, neće Olimpijske igre biti i jedino veliko natjecanje. Vaterpolo će, primjerice, dogodine imati i Europsko i Svjetsko prvenstvo, a i mnogi drugi sportovi će imati barem jedno od tih natjecanja, uglavnom ono kontinentalno.

I atletika spada u tu priču, kraljica sportova od 2012. godine održava europska prvenstva u olimpijskoj godini. Dotad su se održavala u četverogodišnjem ciklusu, ali europski atletski čelnici smatrali su da je ta “rupa” ipak prevelika i odlučili su je zakrpati uvođenjem prvenstva svake dvije godine. Tako će se dogodine, prije odlaska u Grad svjetlosti, najbolji europski atletičari okupiti u Vječnom gradu. Pola stoljeća nakon što je prvi put bio domaćin, Rim će na slavnom Olimpicu ponovno ugostiti Europsko prvenstvo.

Tradicija traje od 1934.

Jasno je da će za one atletičare koji pripadaju uskom svjetskom vrhu Pariz biti prioritet, ali i europska prvenstva sa svojom dugom tradicijom koja je započela još 1934., imaju ogromnu važnost, pa će sigurno tako biti i iduće godine. Odnosi se to, dakako, i na najbolje hrvatske atletičare, posebno na Sandru Perković i Filipa Mihaljevića koji će u Rimu braniti naslove. Štoviše, Sandra će u bacanju diska loviti sedmu uzastopnu krunu i pokušati dodati još jednu natuknicu u svoju bilježnicu s povijesnim dosezima.

Kako je do otvaranja EP ostalo oko 200 dana (od 7. do 12. lipnja), zgodna je prilika pogledati kako trenutno stoje hrvatski atletičari što se tiče normi i renkinga. Za početak, Sandra i Filip kao aktualni europski prvaci imaju pozivnicu, ali naravno da njihov plasman ni inače ne bi bio upitan jer su oboje bez poteškoća ispunili norme.

Europska doprvakinja u maratonu Matea Parlov Koštro neće, pak, imati prilike braniti svoje srebro jer na europskim prvenstvima u olimpijskim godinama ove discipline nema u programu. No, to ne znači da Mateu nećemo gledati u Rimu jer u programu je polumaraton za koji je naša atletičarka ispunila normu još u veljači kada je u Barceloni trčala 1;09:53. Ulaznicu za nastup u polumaratonu ima i Bojana Bjeljac, štoviše ona je i prva naša atletičarka koja je izborila nastup na EP. Kako se za plasman u polumaratonu u obzir uzimaju i maratonski rezultati, Bojani je normu donijelo vrijeme 2;23:39 istrčano u prosincu prošle godine u Valenciji. Ujedno je s tim rezultatom postala i prva hrvatska sportašica koja je osigurala put na Olimpijske igre u Parizu.
Uz Mateu i Bojanu, Hrvatski atletski savez ima mogućnost prijaviti i treću polumaratonku bez norme kako bi kompletirao sastav za ekipni dio natjecanja. Istina, nijedna djevojka nije ni blizu Mateinim i Bojaninim rezultatima, pa tek treba vidjeti kakva će biti odluka HAS-a.

U ženskoj konkurenciji, normu u bacanju diska ima i Marija Tolj, šestoplasirana na lanjskom EP u Münchenu. Marija je ove sezone imala puno problema s ozljedama, ali je ipak uhvatila normu, a posluži li je zdravlje, mogla bi nam u Rimu biti još jedna jaka uzdanica za visoki plasman.

I naša mlada senzacija Jana Koščak (17) u džepu već ima kartu za talijansku prijestolnicu. Sigurna je zasad u skoku u vis, tu je ispunila normu, ali i u svojoj glavnoj disciplini - sedmoboju - zasad ulazi po renkingu. Naravno, tek treba vidjeti kakvi će joj biti planovi za sljedeće ljeto, odnosno hoće li se i na Olimpijske igre plasirati u sedmoboju, što bi uvelike moglo odrediti i u kojoj će disciplini nastupiti na EP-u.

image

Jana Koščak

JURIJ KODRUN/GETTY IMAGES FOR EUROPEAN ATHLET Jurij Kodrun/getty Images For European Athlet

Uz Filipa Mihaljevića u bacanju kugle, u muškoj konkurenciji zasad imamo još dvojicu atletičara s normama, to su Filip Pravdica u skoku u dalj i Martin Marković u bacanju diska. Iza obojice je najbolja godina u karijeri, godina u kojoj su popravili osobne rekorde i uz normu za EP, postavili dobre temelje i za plasman u Pariz.

Kao što smo već spomenuli, uz norme postoji i sustav renkinga kao druga mogućnost za plasman na EP. Riječ je o sustavu skupljanja bodova na raznim natjecanjima za plasman na europskoj ljestvici, pri čemu više bodova donose veća natjecanja i jači mitinzi. Tu zasad najbolje stoji Sara Kolak, naša olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira, koja je na 16. mjestu među 30 kopljašica koje će nastupiti na EP-u. Sara je posljednjih godina u krizi rezultata i zasad nema normu, ali njezin plasman putem renkinga ne bi trebao biti upitan.

Napeta sezona od zime

Dobro stoji i daljaš Marko Čeko (18. od 30), a u solidnoj je poziciji i Marino Bloudek na 800 metara (26. od 32). Unutar kvote, ali na samom rubu, zasad su i varaždinski tinejdžer Roko Farkaš na 200 metara (35. od 36), te troskokašica Paola Borović (30. od 30). Blizu ulaska su pak motkaš Ivan Paravac i kladivaš Matija Gregurić (obojica na 31. mjestu u kvoti od 30), te 400-metrašica Veronika Drljačić (na 37. mjestu u kvoti od 36) i naša treća diskašica Lucija Leko (32. u kvoti od 30). Sve njih čeka velika borba u prvoj polovici sljedeće godine, ali ima tu još imena, i iskusnijih i mlađih, koja s punim pravom vjeruju da mogu pronaći put do Rima.

Oni bolji, dakako, gledaju i prema lovu na Pariz gdje zasad imamo sigurnu četvorku (Mihaljević, Perković, Parlov Koštro, Bjeljac). U svakom slučaju, čeka nas napeta sezona, već od zime i prvih dvoranskih natjecanja...

OSIGURANE NORME

Atletičari

Dalj (norma 8,00)

Filip Pravdica 8,09

Kugla (norma 20,85)

Filip Mihaljević 21,63

Disk (norma 65,20)

Martin Marković 65,69

Atletičarke

Polumaraton (norma 1;10:30

ili 2;29:00 u maratonu)

Matea Parlov Koštro 1;09:53

Bojana Bjeljac 2;23:39

Vis (norma 1,92)

Jana Koščak 1,92

Disk (norma 60,50)

Sandra Perković 67,71

Marija Tolj 63,39

ZASAD UNUTAR KVOTE PO RENKINGU

Atletičari

200 metara

Roko Farkaš (35. od 36)

800 metara

Marino Bloudek (26. od 32)

Dalj

Marko Čeko (18. od 30)

Atletičarke

Troskok

Paola Borović (30. od 30)

Koplje

Sara Kolak (16. od 30)

Sedmoboj

Jana Koščak (19. od 24)

Linker
26. srpanj 2024 07:16