Filip Mihaljevic, Sandra Perkovic
 

 MATIJA DJANJESIC Cropix
SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatska osmorka u lovu na medalje: ‘Volim reći da već imamo jednu finalisticu. Sandra? Bit će neizvjesno...‘

Smotra se održava u Budimpešti od 19. do 27. kolovoza, prvi put imamo trkača na 800m
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. kolovoz 2023. 08:12

Kraljica sportova spremna je za novi spektakl, u subotu u Budimpešti počinje središnji atletski događaj godine, 19. Svjetsko prvenstvo. Novoizgrađeni Nacionalni atletski centar uz samu obalu Dunava izgleda senzacionalno, a takvi će, nadamo se, biti i rezultati sljedećih devet dana.

Vjerujemo da će i atmosfera, za razliku od prošlog SP-a u Eugeneu, biti onakva kakvu atletika zaslužuje, odnosno da će tribine koje primaju 36.000 gledatelja biti pune i bučne. Hrvatsku atletiku u mađarskoj će metropoli predstavljati četiri atletičarke i isto toliko atletičara. Bila bi ta brojka i veća, ali europska doprvakinja u maratonu Matea Parlov Koštro još uvijek nije posve spremna nakon što se dva mjeseca mučila s ozljedom koljena, a na prošlotjednom juniorskom EP-u ozlijedila se i naša mlada nada, sedmobojka Jana Koščak koja je na ovom SP trebala nastupiti u skoku u vis.

Za analizu izgleda i mogućnosti hrvatske osmorke zamolili smo izbornika reprezentacije Mladena Katalinića. Kao i godinama unatrag, prvo ime naše delegacije je Sandra Perković, dvostruka olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja u bacanju diska. Sandra je ove sezone imala puno problema s ozljedama, pisali smo o tome zadnjih dana, tako da i to treba staviti u jednadžbu u najavi njezina nastupa.

image

Mladen Katalinić

BRUNO KONJEVIC/CROPIX

- Jasno je da smo već godinama naviknuti najviše očekivati od Sandre. Ovaj put je ona imala jako puno nezgoda, sezonu prožetu ozljedama, tako da je njezin rezultat možda neizvjestan. Međutim, budući da dugo pratim Sandru, znam da je ona uvijek na razini zadatka i da nije spremna, ne bi ni putovala. Vjerujem da, osim u slučaju nekih nepovoljnosti, od nje možemo očekivati finale i borbu za medalju - istaknuo je izbornik.

Kvintet bacača

U nedjeljnim kvalifikacijama diska imat ćemo i Mariju Tolj, lanjsku finalisticu SP-a i EP-a.

- Na žalost, Marija također ima sezonu prepunu padova i problema s kralježnicom i u takvoj situaciji za nju bi uspjeh bio plasman u finale, a sve više od toga bi nas jako razveselilo. Ali ako i ne uđe, još uvijek je toliko mlada i budućnost je pred njom, tako da nema opterećenja.

Već prvog dana natjecanja, u subotnje jutro, u akciji će u kvalifikacijama biti europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević. Izbori li finale, ono ga čeka istu večer.

image

Marija Tolj

RONALD GORSIC Cropix

- Filip je u disciplini koja je u ovom trenutku možda i najjača u svjetskom atletskom programu. Dolazi s reputacijom europskog prvaka i nadamo se da će uspjeti izboriti finale. Poznato je da su hici koji su nekad donosili zlatne medalje danas jedva dostatni za finale. Situacija se u kugli promijenila, ali i Filip je svake godine sve stabilniji i bolji, pa se nadamo da se može boriti za finale, pa i za plasman među osam.

Ove subote kvalifikacijski nastup očekuje i našeg predstavnika u bacanju diska Martina Markovića.

- Martin je dečko koji je prije devet godina bio svjetski juniorski prvak. Imao je otada jako puno poteškoća, ali cijelo je vrijeme ostao tu i ove je godine bolji nego ikad. Kad bi ponovio svoj najbolji ovogodišnji hitac, sigurno bi uhvatio finale, a hoće li to uspjeti napraviti kroz tri kvalifikacijska pokušaja, teško je reći. Ali, za hrvatsku atletiku je bitno da sudjeluje na ovom SP-u jer tek ulazi u najbolje diskaške godine i vjerujem da su pravi rezultati tek pred njim.

Priču o bacačima zaokružit ćemo sa Sarom Kolak, nekadašnjom osvajačicom olimpijskog zlata u koplju, koja posljednjih godina prolazi kroz krizu rezultata.

image

Filip Mihaljević

IAN STEPHEN Dppi Via Afp

- Ne smijemo nikada izgubiti iz vida da Sara dolazi s reputacijom olimpijske pobjednice. Doduše ne iz Tokija, nego iz Rija, ali pritom je i dalje europska U-23 rekorderka sa 68,43 i ima izrazito jak rezultat u ovoj konkurenciji. Istina je da je na SP prošla tek kao 32. po renkingu, međutim vjerujem da nas ona može samo pozitivno iznenaditi. Ne treba je opterećivati finalom, ali to za nju nije nemoguća misija jer ima puno iskustva.

Pravdica u fazi oporavka

Marino Bloudek u Budimpešti će postati prvi hrvatski trkač u povijesti koji će na SP-u nastupiti na 800 metara.

- Marino je nakon titule europskog juniorskog prvaka 2017. nekoliko godina bio u krizi, ali ove je sezone izašao iz nje, značajno popravio osobni rekord i prepun pozitivne energije i samopouzdanja dolazi na ovo natjecanje. Za njega je uspjeh već to što je na najvećoj svjetskoj smotri i prolazak prvog kruga bi bio fantastičan, ali ne treba ga time opteretiti. Drago nam je da se vratio i da opet imamo trkača u disciplini koja je proslavila našu atletiku, zahvaljujući Lucianu Sušnju i Milovanu Saviću koji su bili svjetski trkači. Možda im se Marino priključi.

image

Sara Kolak.

RONALD GORSIC Cropix

Kao i Bloudek, na ovogodišnjoj će svjetskoj smotri debitirati i daljaš Filip Pravdica koji je s 8,09 ove godine došao na treće mjesto vječne hrvatske ljestvice.

- Filip je doživio neugodnu ozljedu na PH u Karlovcu i u fazi je oporavka. Nije možda u punom treningu, ali on je silno talentiran skakač s jako dobrim osjećajem, tako da može skočiti osam metara gotovo uvijek. Je li ga ozljeda udaljila od tog osjećaja, vidjet ćemo, međutim kao i Bloudek, on je dečko koji najavljuje dobre rezultate. Imali smo u skoku u dalj nekad europsku medalju, možda je Pravdica taj koji se u nadolazećim godinama može približiti tome.

I za kraj smo ostavili maratonku Bojanu Bjeljac koja će posljednja od naših predstavnika osjetiti čari SP u Budimpešti. Njezina je utrka na rasporedu pretposljednjeg dana natjecanja.

- Našalit ću se pa ću reći da je Bojana već u finalu, što je jako dobro. Ona je izrazito borbena djevojka i očekujem da će nastupiti iznimno kvalitetno. Konkurencija u maratonu je toliko snažna da kvalitetan nastup za mene znači plasman u prvoj polovici poretka. Bez želje da je povrijedim kao hrvatsku rekorderku, mislim da tu ne možemo očekivati borbu za medalju. Ne otpisujem je, ali to bi ipak bilo ravno čudu.

Linker
27. travanj 2024 23:54